Αυτό πρέπει να το διδάξετε οπωσδήποτε στο παιδί σας!
Πολλά παιδιά μεγαλώνουν με την αίσθηση πως ο θυμός αποτελεί απόσυρση αγάπης. Όταν οι γονείς τους είναι θυμωμένοι, πολλές φορές σταματούν να μιλούν και κοιτούν με ένα βλέμμα απογοήτευσης, αγανάκτησης και αποδοκιμασίας. Αυτή η σιωπή παραμένει για ώρες, ίσως και μέρες. Κάτι τέτοιο, όμως, όχι μόνο δεν είναι σωστό, αλλά είναι απόλυτα καταστροφικό.
Τα παιδιά πρέπει να μάθουν πως ο θυμός δεν είναι παρά ένα συναίσθημα και πως, όπως συμβαίνει με κάθε συναίσθημα, είναι φυσιολογικός και αποδεκτός. Αυτό, ωστόσο, που δεν είναι αποδεκτό είναι οι πράξεις που γεννιούνται ως αποτέλεσμα του θυμού. Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να καταπιέσουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας, είναι αναγκαίο να τους μάθουμε πώς να τον διαχειρίζονται και να τον εκτονώνουν με θετικό τρόπο.
Όταν το παιδί σας είναι ήρεμο, διδάξτε του στρατηγικές ελέγχου θυμού.
1) Πείτε ότι μπορεί να πάρει 3 βαθιές ανάσες και έπειτα να μετρήσει μέχρι το 10.
2) Εάν δεν ηρεμήσει, μπορεί να χτυπήσει ένα μαξιλάρι.
3) Ακόμα, μπορεί να φτιάξει μια ζωγραφιά ή ένα κείμενο για τον λόγο που είναι θυμωμένο και έπειτα να την σκίσει σε μικρά κομματάκια.
Όταν θυμώσει, πείτε του «Καταλαβαίνω πως είσαι θυμωμένος/η. Θα ήθελες να εφαρμόσουμε τις τεχνικές που μάθαμε για να διώχνουμε τον θυμό;».
SOS Tip: Ποτέ μην στέλνετε ένα θυμωμένο ή αναστατωμένο παιδί μακριά για να ηρεμήσει μόνο του. Τα παιδιά χρειάζονται περισσότερο την αγάπη σας τις στιγμές που νομίζουν πως την αξίζουν λιγότερο. Αντί να αφήσετε μόνο, μείνετε δίπλα του για να αισθάνεται λιγότερο μόνο και αβοήθητο. Εάν σας διώχνει, απομακρυνθείτε λίγο αλλά παραμείνετε στον ίδιο χώρο λέγοντας ότι δεν θα το αφήσετε μόνο με αυτά τα έντονα συναισθήματα.