«Πολεμήστε» την ακαταστασία

Ακατάστατος έφηβος

Το δωμάτιό του μοιάζει με βομβαρδισμένο τοπίο; Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε την ακαταστασία ώστε να καταφέρετε να συμβιώσετε στο ίδιο σπίτι;

Η ακαταστασία είναι ένα σύνηθες χαρακτηριστικό στην προεφηβική και εφηβική ηλικία. Μαζί με την αλλαγή διάθεσης και την ξαφνική ανικανότητα να επικοινωνεί μαζί σας, ένας (προ)έφηβος ενδέχεται να μοιάζει αφηρημένος και να φαίνεται ότι αδιαφορεί για τους κανόνες τους σπιτιού, όπως ότι πρέπει να τοποθετήσει το σεσουάρ στη θέση του ή τα άπλυτα ρούχα στο καλάθι.

Άλλοι παράγοντες που μπορούν να παίζουν ρόλο είναι η επιρροή από τους φίλους και συμμαθητές (ένα τακτικό και νοικοκυρεμένο παιδί μπορεί να μοιάζει παράξενο στους φίλους) αλλά και το φορτωμένο πρόγραμμα. Τόσο το καθημερινό διάβασμα όσο και οι άλλες δραστηριότητες απαιτούν πολλές ώρες απασχόλησης συνεπώς η φροντίδα του σπιτιού δεν είναι στις προτεραιότητες τους. Υπάρχουν φυσικά και παιδιά που είναι στη φύση του να είναι ακατάστατα. Αν το δικό του στυλ ταιριάζει με το δικό σας τότε οι καβγάδες θα είναι πολύ λιγότεροι. Δείτε, ωστόσο, τι μπορείτε να κάνετε για να ενθαρρύνετε το παιδί σας για να επανέλθει στην πρότερη κατάσταση.

  • Εφηβική ακαταστασίαΕπιλέξτε για ποιο λόγο θα επέμβετε. Αν η ακαταστασία του παιδιού σας δεν επηρεάζει άμεσα εσάς ή το χώρο στον οποίο κινείστε αποφύγετε να τσακωθείτε για αυτό. Μιλήστε του ήρεμα, αμέσως μόλις σας δωθεί η ευκαιρία. Φυσικά αν σας επηρεάζει τόσο εσάς όσο και τα άλλα μέλη της οικογένειας, π.χ. αν ξεχάσει το γάλα έξω από το ψυγείο για όλο το βράδυ, έχετε λόγο να απαιτήσετε την συμμόρφωση με τους κανόνες του σπιτιού.
  • Μην συμμαζεύετε για αυτό. Η τακτοποίηση του χώρου του είναι δική του υποχρέωση και δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να την κάνετε αντί αυτού. Επιπλέον, μια τέτοια πρωτοβουλία μπορεί να δώσει στο "επαναστατημένο σας νιάτο" την εντύπωση ότι εισβάλλετε στο δωμάτιό του και ψαχουλεύετε.
  • Αποφύγετε τους επαίνους και τις απειλές. Σε αυτή την ηλικία τόσο οι απειλές όσο και οι επιβραβεύσεις δεν αποτελούν κανένα κίνητρο για να μαζέψει τα σκορπισμένα πράγματα από το πάτωμα.
  • Κάντε μια σχετική συμφωνία. Διαπραγματευτείτε τους όρους της συμφωνίας. Αρχικά ζητήστε από το παιδί σας να δεσμευτεί για να κάνει μια δουλειά και συζητήστε το χρόνο που θα χρειαστεί. Είναι καλύτερο να του επιτρέψετε να κάνει μια δουλειά το σαββατοκύριακο παρά την ίδια στιγμή. Ο περισσότερος χρόνος δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά αυτής της ηλικίας να νιώθουν ότι έχουν μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε από το παιδί σας να ορίσει το ίδιο ποιες θα είναι οι συνέπειες αν σπάσει η συμφωνία που κάνατε (π.χ. όχι Σαββατιάτικη έξοδος, όχι χαρτζιλίκι κτλ). Και μην ξεχνάτε καθώς διαπραγματεύεστε να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας, καθώς υπάρχουν πολύ σημαντικότερα πράγματα για τα οποία χρειάζεται να σπαταλήσετε ενέργεια!