6 τρόποι που συμβάλετε στην παιδική αδράνεια

6 τρόποι που συμβάλετε στην παιδική αδράνεια

Με ποιους τρόπους οι γονείς καμιά φορά σαμποτάρουν την ελεύθερη, φυσική άσκηση;

Παρόλο που το ελεύθερο παιχνίδι που περιλαμβάνει φυσική άσκηση έχει ευεργετική επίδραση στην ανάπτυξη των παιδιών, τόσο στη σωματική όσο και στη διανοητική, σήμερα τα παιδιά είναι ολοένα και λιγότερο δραστήρια σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ποιοι είναι οι λόγοι που αποφεύγουν την άσκηση και γιατί πολλές φορές οι ίδιοι οι γονείς βάζουν τρικλοποδιές στις δυνατότητες να παίξουν ελεύθερα σε εξωτερικούς χώρους;

  1. Δίνετε βαρύτητα στα οργανωμένα παιχνίδια. Φυσικά και τα οργανωμένα παιχνίδια περιλαμβάνουν φυσική άσκηση, αλλά η ποσότητά της εξαρτάται από το είδος του παιχνιδιού αλλά και από το πόσο συχνά συμμετέχει το παιδί. Άλλωστε τα παιδιά χρειάζονται μια ώρα φυσικής άσκησης την ημέρα, όπως για παράδειγμα ελεύθερο τρέξιμο σε μια πλατεία.
  2. Επιτρέπετε πολλή ώρα η έκθεση σε οθόνες. Για να μην σας απασχολεί όσο κάνετε δουλειές ή για να μην γκρινιάζει επειδή βαριέται, το αφήνετε να βλέπει τηλεόραση; Η αλήθεια είναι ότι όσο πιο πολλές ώρες ένα παιδί κάθεται μπροστά στην τηλεόραση ή τον υπολογιστή, τόσο λιγότερο κινείται, παίζει, τρέχει. Αν αντιθέτως μειώσετε τις ώρες έκθεσης στις οθόνες, ακολουθώντας τα όρια που συστήνουν οι ειδικοί, και γενικά αποφύγετε να τις χρησιμοποιείτε για να το ηρεμήσετε ή για να το απασχολήσετε, είναι πολύ πιο εύκολο να κινητοποιηθεί και να παίξει ελεύθερα.     
  3. Πιστεύετε ότι η φυσική άσκηση λαμβάνει χώρα μόνο εκτός σπιτιού. Η φυσική άσκηση είναι οτιδήποτε περιλαμβάνει κίνηση και δεν περιορίζεται μόνο στα αθλήματα ή την γυμναστική. Ακόμα και οι δουλειές του σπιτιού - όπως το σκούπισμα - του δίνουν τη δυνατότητα να κινηθεί και είναι φυσικά μια πολύ καλύτερη λύση από το να κάθεται μπροστά σε οθόνες. Επιπλέον αν τα παιδιά βοηθούν ενεργά στο σπίτι και οι ίδιοι οι γονείς θα είναι πιο δραστήριοι. 
  4. Δεν διαθέτετε πολύ ελεύθερο χρόνο. Οι καθημερινές υποχρεώσεις ειδικά αν και οι δύο γονείς δουλεύουν πιθανόν να μην τους αφήνουν αρκετό ελεύθερο χρόνο για να επιβλέπουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σε εξωτερικούς χώρους. Αν υπάρχει, ωστόσο, η δυνατότητα να μοιράζεται η ευθύνη της επίβλεψης, και ένας γονιός κάθε φορά να συνοδεύει μια ομάδα παιδιών από συγγενικά ή φιλικά ζευγάρια για να παίξουν ομαδικά κάπου έξω, τότε ο χρόνος είναι αρκετός για όλα. 
  5. Βλέπετε περισσότερους κινδύνους από όσους υπάρχουν. Φυσικά και υπάρχουν κίνδυνοι αλλά η υπερβολική ανησυχία των γονιών δεν θα πρέπει να είναι ανασταλτικός παράγοντας για το ελεύθερο παιχνίδι σε εξωτερικούς χώρους. Αν το παιδί παίζει μαζί με άλλα παιδιά και έχει μάθει από την οικογένειά του να ακολουθεί κάποιους κανόνες ασφαλείας, δεν θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλο ρίσκο παίζοντας εκτός σπιτιού. Διαβάστε ακόμα: «Προστασία από τους αγνώστους», «Ασφάλεια εκτός σπιτιού» και «Διδάξετε το μικρό σας να μην εκθέτει τον εαυτό του σε κινδύνους»
  6. Εξαρτάστε από το αυτοκίνητο. Ναι, το αυτοκίνητο είναι σωτήριο ειδικά όταν πρόκειται να κάνετε μεγάλες αποστάσεις ή όταν βιάζεστε, αλλά όντας απόλυτα εξαρτημένοι από αυτό χάνετε ευκαιρίες για περπάτημα άρα και για φυσική άσκηση. Γιατί να μην δοκιμάσετε να πάτε το παιδί σας με τα πόδια στο σχολείο (είναι και μια ευκαιρία για κουβεντούλες) ή να αφήσετε το αυτοκίνητο μερικά τετράγωνα μακριά και να συνεχίσετε βαδίζοντας; Είναι μια ευκαιρία ήπιας άσκησης και για εσάς.