Τρόποι για να φέρετε φρούτα και παιδιά πιο κοντά
*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Παρότι τα φρούτα είναι αρκετά εύγεστα, συμβαίνει το εξής παράδοξο: τα παιδιά τα αποφεύγουν όπως η γάτα το νερό! Είναι, ωστόσο, σημαντικό να ενθαρρύνεται η κατανάλωσή τους μιας και 2-4 μερίδες ωμών, αποξηραμένων ή, στην εσχάτη των περιπτώσεων, κονσερβοποιημένων φρούτων είναι η αναγκαία ημερήσια ποσότητα. Παρακάτω σας προτείνουμε 15 τρόπους για να φέρετε πιο κοντά φρούτα και παιδιά και να είστε σίγουροι πως με τον καιρό θα γίνουν αγαπημένοι και αχώριστοι φίλοι!
1. Καταρχάς, καλό είναι να προσφέρετε φρούτα εποχής, αφού εκτός από ποιοτικά είναι και πιο νόστιμα. Έχετε δοκιμάσει ποτέ κατεψυγμένες φράουλες; Αν ναι, ξέρετε πως έχουν την ίδια γεύση με το άχυρο!
2. Επίσης, επειδή πολλά παιδιά αντιδρούν άσχημα σε ανεπιθύμητες κηλίδες ή στίγματα πάνω στα φρούτα τους, καλό είναι να τα προσφέρετε αφού πρώτα έχετε αφαιρέσει τις συγκεκριμένες περιοχές. Μεγαλώνοντας, φυσικά, καλό είναι να τα μάθετε να το κάνουν αυτό από μόνα τους και όχι να πετούν το φρούτο ολόκληρο.
3. Γενικά όμως, καλό θα ήταν να κόβετε τα φρούτα και να τα προσφέρετε στο τραπέζι σε μορφή φρουτοσαλάτας. Τα κομμένα και καθαρισμένα φρούτα έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να φαγωθούν από εκείνα που περιμένουν ολόκληρα σε ένα μπολ.
4. Παρόλαυτά, μπορείτε να έχετε κάποιο μπολ με διάφορα φρούτα σε σημείο που να φαίνεται (φυλάτε τα τρόφιμα που δε θέλετε να τρώει το παιδί σε σημείο που να μην τα βλέπει εύκολα) ώστε να τα λιγουρευτεί σε στιγμές πείνας.
5. Μια καλή στιγμή για να προσφέρετε στο παιδί φρούτο είναι όταν το παίρνετε από το σχολείο. Στην φάση αυτή το παιδί συνήθως πεινάει και έτσι το φρούτο είναι ένα πολύ ελκυστικό σνακ στην διαδρομή για το σπίτι.
6. Μια ακόμη καλή συμβουλή είναι να κόψετε τα φρούτα σε μικρά κομματάκια και να τα προσθέσετε στο γιαούρτι ή στα δημητριακά. Αυτά εκτός από βιταμίνες θα προσφέρουν στο γεύμα ή στο σνακ του χρώμα και γεύση!
7. Επιπλέον, μπορείτε να πολτοποιήσετε φρούτα, να τα βάλετε στην κατάψυξη και έτσι να φτιάξετε σπιτική γρανίτα. Διαφορετικά, μπορείτε να λιώσετε στο μπλέντερ φρούτα μαζί με γιαούρτι, μέλι και πάγο και να φτιάξετε ένα πεντανόστιμο smoothie. Φυσικά, πάντα υπάρχει η λύση του φρεσκοστυμμένου φυσικού χυμού.
8. Εάν δεν καταφέρνετε να πείσετε το μικρό σας να φάει ένα ολόκληρο φρούτο, μπορείτε να του προσφέρετε αποξηραμένα φρούτα όπως βερίκοκα, σύκα και σταφίδες.
9. Διαφορετικά, μπορείτε να αναμείξετε πολλά ξερά φρούτα (όπως παπάγια και ανανά) και να τα σερβίρετε πάνω σε μια πολύ λεπτή φέτα κέικ.
10. Μια άλλη λύση είναι να του δώσετε να δοκιμάσει κομπόστα. Για κάποια παιδιά αποτελεί μια πιο ελκυστική εναλλακτική. Ανοίξτε κονσέρβες με φρούτα και βάλτε τα σε μπολ μέσα στο ψυγείο, αφού τα κρύα φρούτα είναι ένα δροσιστικό επιδόρπιο ή σνακ. Φυσικά, φροντίστε να επιλέξετε κονσέρβες που διατηρούν τα φρούτα μέσα στον χυμό και όχι σε σιρόπι, για να αποφύγετε τη ζάχαρη.
11. Ακόμα, δοκιμάστε να αναμείξετε χυμό φρούτων και λαχανικών και να φτιάξετε κοκτέιλ. Πώς σας φαίνεται η ιδέα να φτιάξετε ντοματοχυμό με χυμό πορτοκάλι και λίγο χυμό από λεμόνι ή ό,τι άλλο αρέσει στο παιδί;
12. Δοκιμάστε επίσης να κάνετε σουβλάκια από φρούτα. Βάζετε κομμάτια φρούτων, ξερά φρούτα και φρούτα από κονσέρβα και αφήνετε το (μεγάλο σε ηλικία) παιδί να δημιουργήσει συνδυάζοντάς τα.
13. Φτιάξτε ένα ουράνιο τόξο από φρούτα. Κόψτε, λόγου χάρη, διάφορα φρούτα σε φέτες και κομμάτια και αφήστε το παιδί σας να φτιάξει ένα ουράνιο τόξο με αυτά, ανάλογα με τα χρώματα, σε ένα πιάτο.
14. Εάν η φαντασία σας καλπάζει, δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας ιστορίες για τα φρούτα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ολόκληρες περιπέτειες με πολεμιστές μήλα και αχλάδια που κρύβονται μέσα σε μια σπηλιά φτιαγμένη από καρπούζι. Εάν, φυσικά, η φαντασία δεν είναι το δυνατό σας σημείο, αναζητήστε ιστορίες με φρουτένιους ήρωες σε βιβλία!
15. Τέλος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φρούτα για να φτιάξετε επιδόρπια. Ψήστε κάποιο μήλο ή αχλάδι και σερβίρετέ το με λίγη σοκολάτα ή γλυκά μπαχαρικά, όπως κανέλλα. Εναλλακτικά φτιάξτε σπιτική μηλόπιτα (δείτε εύκολη συνταγή εδώ) ή σπιτικό κέικ με μπανάνα ή λεμόνι και προσφέρετε ένα μικρό κομμάτι στο παιδί μας αντί για κάποιο πιο παχυντικό γλυκό.
Μάθετε κι αυτό!
- Για παιδιά που έχουν ακόμα ασταθή τα μπροστινά δόντια, καλό θα ήταν να κομματιάζετε φρούτα που είναι σκληρά όπως το μήλο και το αχλάδι ή να τους προσφέρετε κάποια εναλλακτική επιλογήστη φάση αυτή.
- Όταν δίνετε στο παιδί κάποιο φρούτο για το σχολείο, καλό θα ήταν να το έχετε κόψει σε κομματάκια, να το έχετε ραντίσει με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσει και να το έχετε τυλίξει με κάποια μεμβράνη.
- Σε κάθε περίπτωση να θυμάστε πως η εικόνα ενός πιάτου παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για τα παιδιά. Εάν μπορείτε να φτιάξετε με τα κομμάτια φρούτων μια πολύ ωραία εικόνα, ένα ζωάκι, ένα σπιτάκι, ένα χαμογελαστό προσωπάκι, ένα καραβάκι, κάντε το. Για παράδειγμα, δείτε εδώ πως μπορείτε να φτιάξετε ένα δέντρο-όχι απαραίτητα χριστουγεννιάτικο- από φρούτα.