Απόσταση ασφαλείας από το junk food!

Απόσταση ασφαλείας από το junk food!

Βοηθήστε το παιδί σας να μείνει μακριά από κακής ποιότητας φαγητό.

*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Εάν σε μια αίθουσα γεμάτη παιδιά απευθύνει κάποιος την ερώτηση «Ποιο είναι το αγαπημένο σου φαγητό;» θα ακούσεις πολλές φορές τις λέξεις «σουβλάκι», «πίτσα», «χάμπουργκερ». Αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν παιδιά που να αγαπούν τις υγιεινές τροφές αλλά πως οι τυποποιημένες τροφές ευκολίας έχουν κάτι το… ακαταμάχητο! Πριν, όμως, υποκύψετε στο junkfoodγια να μην σας «πεθάνει από την πείνα», πάμε να δούμε πως μπορείτε να βελτιώσετε την διατροφή της οικογένειάς σας, προωθώντας αλλαγές σταδιακά και ενθαρρύνοντας τα παιδιά να συμμετέχουν στις επιλογές των πιο υγιεινών εναλλακτικών διατροφικών επιλογών.

  • Κάντε την αρχή από νωρίς αποφεύγοντας να μάθετε στο παιδί το junkfood. Κρατήστε το μακριά από τις αλυσίδες fastfood και παραγγείλτε απ’ έξω μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Προτιμήστε να σερβίρετε γεύματα στον φούρνο, ψητά ή βραστά και αποφύγετε τα τηγανιτά, τα λίπη, τα βούτυρα και τις επεξεργασμένες τροφές (άσπρο αλέυρι, άσπρη ζάχαρη κτλ.).
  • Εάν ο παραπάνω κανόνας έχει ήδη καταπατηθεί, τότε μέριμνά σας πρέπει να είναι η ελάττωση του junkfood και η προώθηση των υγιεινών γευμάτων. Ας δούμε μερικά tips για το πώς θα γίνει αυτό:
  1. Εφαρμόστε το γενικό κανόνα: Εάν οι ενήλικες δεν τρώνε κάποιο φαγητό λόγω φτωχής ποιότητας (όπως προτηγανισμένες πατάτες), τότε αυτό δεν θα πρέπει να σερβίρεται ούτε στα παιδιά. Με αυτόν τον τρόπο αποκλείεται από το τραπέζι την επονομαζόμενη «σαβούρα» και μένουν κάποιες λιγότερο βλαβερές επιλογές. Επίσης, έτσι αποφεύγετε να αφήσετε το παιδί να συνηθίσει την γεύση τροφών που δεν σας γεμίζουν το μάτι. 
  2. Ακόμη, προτιμήστε να ελαττώσετε το μέγεθος των μερίδων των junkfood και να συμπληρώστε το πιάτο με πιο υγιεινά τρόφιμα, παρά να αραιώσετε τη συχνότητα σερβιρίσματος των τροφών αυτών, έτσι ώστε το παιδί σας να αρχίσει να συνηθίζει σε πιο υγιεινές τροφές. Προσπαθήστε να κάνετε γνωστούς στο παιδί σας διάφορους συνδυασμούς τροφών όπως μπιφτέκια σπιτικά ή φιλέτο αντί Παιδί και junkfoodγια λουκάνικα με καστανό ρύζι, σαλάτα ή ζυμαρικά αντί για πατάτες τηγανητές.
  3. Εάν τα υγιεινά φαγητά γίνονται καλά αποδεκτά από το παιδί σας και δε διαμαρτύρεται, τότε καλό θα είναι να τα σερβίρετε όσο πιο συχνά γίνεται, κάνοντας ίσως και κάποιες παραλλαγές στην κλασσική συνταγή.
  4. Στην συνέχεια, θα πρέπει να καθορίσετε σαφείς κατευθυντήριες οδηγίες για το πότε επιτρέπεται κάποια συγκεκριμένα είδη junk food, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού ή σε ένα party.
  5. Εάν το παιδί επιμένει για τα chicken nuggets ή το χάμπουργκερ, δοκιμάστε να δημιουργήσετε υγιεινές σπιτικές παραλλαγές. Δεν είναι καθόλου δύσκολο!
  6. Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείτε το φαγητό, και ειδικά το junkfood, ως ανταμοιβή (π.χ. τέλειωσε τα μαθήματά σου και εγώ θα σου παραγγείλω να φας πίτσα). Με τον τρόπο αυτό συνδέεται την ανταμοιβή με το φαγητόκαι μεγαλώνοντας ίσως καταλήξει να κάνει συνεχώς λάθος διατροφικές επιλογές. 
  7. Προσπαθήστε να μη μαγειρεύετε διαφορετικά φαγητά/συνοδευτικά για τα παιδιά και διαφορετικά για τους μεγάλους, για παράδειγμα πατάτες τηγανιτές για τα παιδιά και παντζάρια για τους μεγάλους. Εάν θα είστε υποχρεωμένοι να μαγειρέψετε 2 φορές, τότε τα φαγητά εύκολα θα φαίνονται πιο δελεαστικά λόγω της δυσκολίας του εγχειρήματος.
  8. Δεν πρέπει να ανησυχείτε για το ενδεχόμενο η οικογένεια να βαρεθεί τις βασικές τροφές, αφού οι άνθρωποι δεν παραπονιούνται για πράγματα που θεωρούν δεδομένα (για παράδειγμα πολλοί ενήλικες παίρνουν το ίδιο πρωινό κάθε μέρα από την παιδική τους ηλικία). Οι άνθρωποι μπορεί να βαρεθούν όταν περιμένουν κάτι ευχάριστο και ανακαλύπτουν ότι η πραγματικότητα είναι λιγότερο εντυπωσιακή απ’ ότι περίμεναν. Τα παιδιά δεν περιμένουν να εντυπωσιάζονται σε κάθε γεύμα και έτσι δεν απαιτούνται εξαιρετικά γεύματα σε καθημερινή βάση.
  9. Εάν ένα παιδί έχει συνηθίσει σε εντυπωσιακά γεύματα, πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπους να κάνετε τα γεύματα ελκυστικά, χωρίς να καταφεύγετε σε ανθυγιεινά συστατικά. Δοκιμάστε μια πιο εντυπωσιακή παρουσίαση ή οργανώστε έναν πιο εντυπωσιακό χώρο για το γεύμα. Τι θα λέγατε για camping στο σαλόνι ή πικνίκ στο κρεβάτι;