Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε πληροφορίες στα παιδιά σας σχετικά με τις τροφές. Ας δούμε γιατί...
*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Όπως δίνετε στα παιδιά σας πληροφορίες για το καθετί έτσι πρέπει να κάνετε και με τα θέματα που αφορούν στην διατροφή τους. Άλλωστε, το φαγητό δεν είναι απλώς κάτι που μας συντηρεί αλλά και κάτι που μας κρατά υγιείς, γερούς και εύρωστους. Συζητώντας με το παιδί σας την διατροφική αξία των τροφών και παρέχοντας πληροφορίες για το κάθετί που καταναλώνει, το βοηθάτε να εμπεδώσει τι είναι καλό για τον οργανισμό του και τι όχι.
Πολλά παιδιά νομίζουν ότι οι «καρδιοπάθειες» ή τα καρδιακά επεισόδια οφείλονται στο ότι είναι κανείς λυπημένος, όπως σε μια απογοήτευση, και δε συνειδητοποιούν ότι η καρδιά είναι ένα όργανο που προωθεί το αίμα στα διάφορα σημεία του σώματος. Είναι επομένως σημαντικό να τους εξηγείτε-με τρόπο φυσικά που δεν θα τα ανησυχήσει- πως η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την ευπάθεια των ανθρώπων σε ασθένειες, ιδιαίτερα καθώς μεγαλώνουν. Μπορεί τα μικρά παιδιά να μην μπορούν να αντιληφθούν καλά τις διάφορες ασθένειες, μπορούν όμως να αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι η κατανάλωση πολλών παχυντικών ή γλυκών τροφών ή η πολύ περιορισμένη γυμναστική, μπορεί να οδηγήσουν μελλοντικά σε διάφορα προβλήματα υγείας, όπως της καρδιάς.
Παρέχοντας πληροφορίες σχετικά με τις τροφές
Η διαδικασία περιλαμβάνει την εκπαίδευση των παιδιών για να καταλάβουν τις πληροφορίες που υπάρχουν γύρω μας, καθώς επίσης και την ανεύρεση πληροφοριών που μπορεί ένα παιδί να βρίσκει ενδιαφέρουσες.
- Συζητήστε γύρω από τα βασικά συστατικά της Μεσογειακής Διατροφικής Πυραμίδας και ρωτήστε τα παιδιά αν μπορούν να τοποθετήσουν τα αγαπημένα τους φαγητά σε κάποια από τις ομάδες τροφίμων.
- Προσπαθήστε μαζί με τα παιδιά να αντιληφθείτε κατά πόσο η συνήθης διατροφή τους είναι σωστά ισορροπημένη ή υπάρχουν πολλές τροφές από μια ομάδα και όχι αρκετές από κάποιες άλλες.
- Τα μικρά παιδιά αντιδρούν πολύ καλά στις προκλήσεις και μια καλή πρόκληση είναι να τα ρωτήσετε κατά πόσο καταναλώνουν τις τουλάχιστον 5 απαραίτητες ημερήσιες μερίδες φρούτων και λαχανικών. (Είναι ίσως προτιμότερο να ερωτηθούν πριν από το τέλος του τελευταίου γεύματος της ημέρας, στην περίπτωση που χρειάζονται περισσότερες μερίδες).
- Οι διατροφικές πληροφορίες αναφέρονται σήμερα στις ετικέτες πολλών τροφίμων. Εντούτοις, είναι συνήθως γραμμένες με πολύ μικρά γράμματα και δε γίνονται ιδιαίτερα κατανοητές από άτομα που δεν έχουν τις σχετικές γνώσεις. Όταν ψωνίζετε μαζί με λίγο μεγαλύτερα παιδιά, όπως για παράδειγμα στην περίοδο των εορτών, καλό είναι να προσπαθείτε να εξετάζετε τις συσκευασίες των τροφίμων για τις παρεχόμενες σχετικές διατροφικές πληροφορίες, ώστε να αρχίζουν να συνηθίζουν τους χρησιμοποιούμενους όρους.
- Τέλος, καλό θα ήταν κάθε φορά που δίνετε στο παιδί σας ένα γεύμα ή σνακ να το ενημερώνεται για την διατροφική του αξία. Να λέτε, για παράδειγμα, «έλα να φάμε το πορτοκάλι μας που περιέχει βιταμίνη C» ή «Φάε το ψάρι σου. Έχει ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα που θα σε βοηθήσουν να βλέπεις καλύτερα και θα δυναμώσουν το μυαλό σου για να γίνεις πιο έξυπνος».