Τροφές για το μυαλό του

Τροφές για το μυαλό του

Ποιες τροφές βοηθούν στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και της μνήμης

Το αν θα είναι έξυπνο, καλός μαθητής, αν θα έχει καλή μνήμη ή αν θα μαθαίνει εύκολα, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, ένας από τους οποίους είναι και οι τροφές που καταναλώνει! Το περιεχόμενο του πιάτου του, λοιπόν, επηρεάζει την συμπεριφορά του και την ικανότητα μάθησης κι έτσι η γνωστή φράση «είμαστε αυτό που τρώμε» αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από σωστή. Ακόμα και αν το μικρό σας δεν έχει πρόβλημα συγκέντρωσης ή μαθησιακές δυσκολίες, εμπλουτίστε τις διατροφικές του συνήθειες, προσθέτοντας τροφές που αποτελούν καύσιμο για το μυαλό του.

  1. Το σπανάκι και η λαχανίδα ενισχύουν την ικανότητα μάθησης και την μνήμη. Δοκιμάστε να τα συμπεριλάβετε σε σάλτσα λαχανικών και σε πίτες ή να φτιάξετε smoothies λαχανικών.
  2. Οι φράουλες, τα βατόμουρα και τα μούρα έχουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι πολύ καλές τροφές για τη μνήμη.
  3. Ταλιπαρά οξέα ω-3ενισχύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα. Τροφές πλούσιες σε λιπαρά ω-3 είναι τα λιπαρά ψάρια, το γιαούρτι, τα αυγά, τα πορτοκάλια, τα καρύδια. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Σύμμαχος Υγείας με Κωδικό Ω»
  4. Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη και χολίνη για ενέργεια και ανάπτυξη των εγκεφαλικών κυττάρων. Η χολίνη επίσης είναι σημαντική για τη μνήμη. Συμπεριλάβετε τα αυγά σε σάντουιτς ή σερβίρετέ τα καλά βρασμένα.
  5. Οι πλούσιες σε φυτικές ίνες τροφές αποτελούν καλό καύσιμο για το μυαλό. Συμπεριλάβετε στη διατροφή του ψωμί ολικής αλέσεως, βρώμη, αναποφλοίωτο ρύζι.
  6. Το λιπαρό οξέο DHAείναι σημαντικό για την όραση και την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Βρίσκεται στο μητρικό γάλα, στα ψάρια και στο ω-3 ιχθυέλαιο.
  7. Το σίδηρο είναι σημαντικό για την ανάπτυξη του εγκεφάλου. Για την πρόσληψη σιδήρου σερβίρετε φασόλια, φακές, καρύδια και μοσχάρι χωρίς λίπος. Συνοδεύστε τα με χυμό πορτοκαλιού για την καλύτερη απορρόφησή του.