Τροφές για γερά δόντια!

Τροφές που συμβάλλουν στην καλή στοματική υγεία

Ποιες τροφές μπορούν άραγε να βελτιώσουν την υγεία του στόματος;

Το να είσαι Happy γονιός σημαίνει, εκτός των άλλων, να επικεντρώνεις σε θετικές διαδικασίες και να μην εμμένεις πεισματικά στα «μη», τα «όχι» και τα «δεν»! Επομένως, ακολουθώντας τον στόχο που έχουμε θέσει για χαρούμενους γονείς και ευτυχισμένα παιδιά, αντί να σας ενημερώσουμε για μία ακόμη φορά πως τα ζαχαρωτά, οι καραμέλες, τα αναψυκτικά […] χωρίς να επακολουθήσει βούρτσισμα βλάπτουν τα δόντια, σας παρουσιάζουμε τα τρόφιμα εκείνα που μπορούν να βελτιώσουν την στοματική υγεία!

 

  • Μέτριας σκληρότητας ωμά λαχανικά, όπως καρότα, κουνουπίδι […]. Αυτά μας κάνουν να μασάμε περισσότερο κι έτσι ενεργοποιούν τους στοματικούς βλεννογόνους και αυξάνουν την παραγωγή σάλιου! Το τελευταίο, ως γνωστόν, εξουδετερώνει τα οξέα, ελέγχει την ανάπτυξη μικροβίων στο στόμα και συμβάλει στην καλή υγεία των δοντιών!
  • ΣέληνοΣέλινο. Ξεχωριστή μνεία για αυτό το θαυματουργό λαχανικό το οποίο, εκτός από τα παραπάνω, διασπάται με τέτοιον τρόπο ώστε να καθαρίζει φυσικά τα δόντια. Σελινιαστείτε, λοιπόν….!
  • Φρούτα, με αρχηγό τα πράσινα μήλα και τα αχλάδια. Τα πρώτα ακούν ένα είδος μέτριου μηχανικού καθαρισμού, ενώ τα δεύτερα, σύμφωνα με μελέτη του 2004, εξουδετερώνουν τα οξέα του στόματος αρκούντως αποτελεσματικά. Ωστόσο, εάν εσείς ή το μικρούλι σας είστε λάτρεις των αποξηραμένων φρούτων καλό θα ήταν να ελέγξετε την κατανάλωσή τους, αφού η σακχαρώδης φύση τους μπορεί να βλάψει το… χαμόγελό σας!
  • Τροφές που περιέχουν ασβέστιο. Λογικό εάν σκεφτεί κανείς πως το ασβέστιο παρέχει τα δομικά υλικά για γερά δόντια και οστά. Πιο συγκεκριμένα, μια εξαιρετική επιλογή για τα δόντια είναι το τυρί, αφού διαθέτει χαμηλή περιεκτικότητα σε οξέα και υψηλή σε ασβέστιο. Ακόμη, περιέχει καζεΐνη, μια πρωτεΐνη που βρίσκουμε στο γάλα και είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη στην ενίσχυση της επιφάνειας του δοντιού. Κάποιοι ειδικοί συστήνουν συγκεκριμένα (ωριμασμένη) παρμεζάνα σαν φάρμακο ενάντια στις φθορές που προκαλούνται από τα οξέα σε όσους κάνουν συχνούς εμετούς (π.χ. γυναίκες σε εγκυμοσύνη, όσοι πάσχουν από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση κ.ο.κ.). Άλλη μια πηγή καζεΐνης αποτελεί και το γιαούρτι, το οποίο περιέχει επίσης ασβέστιο, ωφελώντας τα δόντια.

Εκτός από τα γαλακτοκομικά άλλα τρόφιμα που παρέχουν ασβέστιο στον οργανισμό είναι το ψωμί  και τα προϊόντα φούρνου που περιέχουν μαγιά και ακολουθούν ο αποξηραμένος βασιλικός, η ματζουράνα ,το θυμάρι ,ο άνηθος και η ρίγανη.

 

Γαλακτοκομικά προϊόντα

Βέβαια τα παραπάνω δεν έχουν «νόημα» χωρίς την πρόσληψη προβιταμίνης D, η οποία θα μετατραπεί σε βιταμίνη D και θα βοηθήσει στην απορρόφηση του ασβεστίου. Έτσι πολύ σημαντικό για το ισοζύγιο του ασβεστίου και, συνεπώς, για την καλή υγεία οστών και δοντιών είναι το μουρουνόλαδο ή κάτι που πιο εύκολα θα έτρωγε κανείς το παστό σκουμπρί ,το χέλι ,η πέστροφα […] και η έκθεση των άκρων μας για 10 λεπτά στον ήλιο καθημερινά, πάντα τις κατάλληλες ώρες και με τη σωστή προστασία!

  • Σησαμέλαιο. Σύμφωνα με έρευνες το σουσάμι μειώνει την πλάκα και ενισχύει το σμάλτο. Ακόμη, σύμφωνα με μια άλλη μελέτη, σχετική με την αγιουβερδική ιατρική, το σησαμέλαιο είναι το ίδιο αποτελεσματικό με ένα διάλυμα στόματος με χλωρεξιδίνη, στην μείωση της πλάκας και του συνολικού αριθμού βακτηριών.

 

Δοκιμάστε οικογενειακώς τα παραπάνω, αλλά μην ξεχνάτε το συχνό βούρτσισμα των δοντιών, το οδοντικό νήμα και το στοματικό διάλυμα.

 

Και τώρα χαμογελάστε!