Τι σου ‘δωσα και πίνεις;

Coca cola για πρωινό;

Πίνει το παιδί σας τα σωστά ροφήματα; Πώς να το βοηθήσετε να μειώσει τα αναψυκτικά και τους φρουτοχυμούς.

*Με τη συνεργασία του Αναπτυξιακού Εργοθεραπευτή, Στέλιου Μαντούδη .

Οι γονείς συνεχώς ανησυχούν για το εάν το παιδάκι τους τρέφεται σωστά. Αναρωτιούνται για την ποσότητα γλυκών που του δίνουν, για το εάν καταναλώνει αρκετά λαχανικά και για το πόσα πατατάκια, μπισκότα και καραμελάκια αγοράζει από το κυλικείο του σχολείου. Οι έγνοιες αυτές είναι και πραγματικές και βάσιμες. Μήπως, όμως, παράλληλα καιροφυλακτεί ένας εξίσου σοβαρός διατροφικός κίνδυνος που δεν γίνεται αντιληπτός; Ναι! Ποιος είναι αυτός; Τα ροφήματα!

Πίνει το παιδάκι σας αρκετό γάλα; Μήπως καταναλώνει περισσότερους φρουτοχυμούς από το κανονικό; Μήπως αντί για νερό ξεδιψά με αναψυκτικά και σοκολατούχα ροφήματα; Εάν ναι, μάθετε πως τα λάθος ροφήματα και, μάλιστα, σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα υγείας στο καμάρι σας, όπως παχυσαρκία, αδύναμα οστά κτλ. Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν να μετρήσετε τις «κακές» συνήθειες του παιδιού σας και, σε περίπτωση που χρειάζεται, να αναλάβετε άμεσα δράση για να τις καταπολεμήσετε.

shutterstock 80613634

Ανάγκες σε υγρά

Ο παρακάτω πίνακας περιγράφει τις ανάγκες των παιδιών σε υγρά ανάλογα με το βάρος τους. Οι μετρήσεις είναι για μέσης δραστηριότητας παιδιά σε θερμοκρασία δωματίου. Προσθέστε 60 με 90ml για το καλοκαίρι και για κάθε ώρα που παίζει το παιδί έξω από το σπίτι. Εάν το παιδί είναι άρρωστο με πυρετό, απευθυνθείτε στο γιατρό για να σας ενημερώσει για τις συνιστώμενες ποσότητες.

Βάρος

Απαιτούμενα υγρά

10-20kg

1.000 ml + 50ml για κάθε kg > 10

20+ kg

1.500ml +20ml για κάθε kg>20

Π.χ. Ένα παιδί 24 κιλών χρειάζεται να καταναλώνει 1.580ml ημερησίως

Τώρα, που γνωρίζετε τις ανάγκες του παιδιού σας σε υγρά, μετρήστε και καταγράψτε τις ποσότητες υγρών που καταναλώνει για μια εβδομάδα.

  • Εάν, πίνει λίγο λιγότερα υγρά από το κανονικό, ελέγξτε εάν καταναλώνει τροφές πλούσιες σε νερό (π.χ. σούπες, λαχανικά κτλ.). Μπορεί να ευθύνεται αυτό!
  • Εάν, πίνει αρκετά λιγότερη ποσότητα από το κανονικό, μιλήστε στον παιδίατρο. Τα παιδιά αφυδατώνονται ακόμα και χωρίς να αισθάνονται δίψα. Ελέγξτε το χρώμα των ούρων, την συχνότητα της ούρησης και την όψη της γλώσσας του για να καταλάβετε εάν έχει αφυδατωθεί.
  • Εάν πίνει μεγαλύτερη ποσότητα από το κανονικό και , μάλιστα, προτιμά ροφήματα αντί για νερό, τότε μάλλον δεν τρώει αρκετά. Ωστόσο, με τα υγρά δεν αναπληρώνει βασικά θρεπτικά συστατικά, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, τα οποία απαντώνται κυρίως στις τροφές. Εάν, ωστόσο, παράλληλα με την υπερβολική δίψα το παιδάκι σας έχει συχνοουρία, σημαντική απώλεια βάρους και βαθουλωμένα μάτια, τότε καλό θα ήταν να προγραμματίσετε μία εξέταση για διαβήτη, αφού τα παραπάνω είναι συνήθη συμπτώματα.

Θέμα ποιότητας

Εκτός από την ποσότητα καλό θα ήταν να μετρήσετε και την ποιότητα των υγρών που καταναλώνει το παιδί σας. Το γάλα και το νερό είναι οι καλύτερες επιλογές. Οι 100% φυσικοί χυμοί φρούτων είναι θρεπτικοί, αλλά επειδή έχουν ωραία γεύση τείνουν να αντικαθιστούν το νερό. Οι φρουτοχυμοί πολλές φορές δεν είναι τίποτε άλλο από νερό με χρώμα και ζάχαρη, ενώ τα αναψυκτικά δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα εκτός από γεύση.

Συνιστώμενη ποσότητα:

  • Γάλα: 500-800ml την ημέρα.
  • Νερό: Το νερό καλό θα ήταν να συμπληρώνει τις υπόλοιπες ανάγκες σε υγρά.
  • 100% φυσικός χυμός: όχι παραπάνω από 120 με 180ml ημερησίως.
  • Φρουτοχυμός, αναψυκτικό, ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη: Κέρασμα σε ειδικές περιστάσεις μόνο.

5 Tips για να σταματήσουν τις «κακές» συνήθειες

    1. Δώστε το καλό παράδειγμα και μην καταναλώνετε ούτε εσείς ακατάλληλα ροφήματα.

shutterstock 61231570

  1. Μην τα αγοράζετε, παρά μόνο σε ειδικές περιστάσεις. Εάν δεν τα βλέπουν, δεν θα τα πίνουν. Στο σχολείο, ετοιμάζετέ τους σπιτικό κολατσιό και μην τους δίνετε υπερβολικά μεγάλο χαρτζηλίκι.
  2. Ξεκινήστε «κόβοντας» τα αναψυκτικά και κατόπιν περάστε στους χυμούς. Ένα- ένα βήμα είναι πιο αποδοτικό ως στρατηγική.
  3. Δώστε νέα διάσταση στο γάλα, προσθέτοντας λίγη παραπάνω γεύση. Δοκιμάστε να το αναμείξετε με κανέλα, βανίλια, μέντα και, εάν οι low fat επιλογές δεν αποδώσουν, κακάο ή σιρόπι φράουλας.
  4. Μειώστε την ημερήσια κατανάλωση χυμού στο μισό, γεμίζοντας το ποτήρι μισό με χυμό και μισό με ανθρακούχο νερό. Θα λατρέψει τις φουσκάλες και δεν θα αναρωτηθεί για την πιο ελαφριάς έντασης γεύση.