Βρείτε τις ισορροπίες στο γιορτινό τραπέζι!

Βρείτε τις ισορροπίες στο γιορτινό τραπέζι!

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το γιορτινό τραπέζι ώστε να είναι απολαυστικό αλλά και υγιεινό;

*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Οι μέρες των εορτών πλησιάζουν και σας έχει πιάσει άγχος για το τι ακριβώς πρέπει να περιλαμβάνει το γιορτινό τραπέζι, ώστε να είναι απολαυστικό, ευχάριστο, να έχει ποικιλία και να μην επιβαρύνει τη οικογένεια και τους καλεσμένους σας με πολλές θερμίδες και λιπαρά.

Πάμε να δούμε μαζί ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές και πως μπορούμε να διατηρήσουμε τις ισορροπίες:

Πηγή κρέατος:Καλό είναι να προτιμήσετε να φτιάξετε γαλοπούλα, η οποία θεωρείτε άπαχο κρέας και έχει πολύ λιγότερες θερμίδες και λιπαρά συγκριτικά με τα άλλα κρέατα (αρνί, κατσίκι, μπούτι χοιρινό ή μοσχαρίσιο). Για να γλιτώσετε ακόμα περισσότερες θερμίδες, καλό είναι να απομακρύνετε την πέτσα και να επιλέξετε να φάτε στήθος αντί μπούτι.

Πηγή υδατανθράκων:Επιλέξτε στο γιορτινό τραπέζι να σερβίρετε μόνο ένα αμυλούχο συνοδευτικό (πχ πατάτες φούρνου, πατάτες βραστές, ρύζι ή κριθαράκι) και να είστε πολύ προσεχτικοί στην ποσότητα που θα καταναλώσετε. Μην το παρακάνετε! Καλό είναι να καταναλώσετε μέχρι 1 φέτα ψωμί (κατά προτίμηση μαύρο ή ολικής άλεσης).

Σαλάτα: Οπωσδήποτε στο γιορτινό τραπέζι θα πρέπει να υπάρχει 1 ή και περισσότερες (ακόμα καλύτερα!) σαλάτες με ποικιλία ωμών λαχανικών εποχής όπως λάχανο, τριμμένο καρότο, μαρούλι, ρόκα και iceberg ή ακόμα και βραστών λαχανικών όπως μπρόκολο, χόρτα, κουνουπίδι, κολοκυθάκια κλπ.

  • Προσέξτε μόνο να μην υπερβάλλετε στην ποσότητα του ελαιολάδου που θα βάλετε (όχι παραπάνω από 2 κουτ της σούπας για μια μεγάλη σαλάτα που θα καταναλωθεί από πολλά άτομα!).
  • Μπορείτε να αντικαταστήσετε μέρος του ελαιολάδου με μπόλικο λεμόνι και ξύδι.
  • Επίσης, αποφύγετε να προσθέσετε τριμμένους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα και καρύδια, ενώ μια πιο καλύ εναλλακτική είναι να προσθέσετε σταφίδες ή ρόδι, το οποίο πολύ είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών.
  • Αποφύγετε τέλος να βάλετε τριμμένο τυρί, μοτσαρέλα ή φέτες παρμεζάνας, καθώς τα τυριά αυτά είναι επιβαρυμένα σε λίπος και συνεπώς θα αυξήσουν το θερμιδικό περιεχόμενο της σαλάτας.

Σως:Αν θέλετε να βάλετε κάποια σως στο φαγητό ή τη σαλάτα, τότε καλό θα είναι να αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε μαγιονέζα, αλλά να φτιάξετε εναλλακτικά μια σπιτική σως, η οποία θα έχει γίνει με βάση το γιαούρτι και το λάδι.

Ορεκτικά:

  • Στα ορεκτικά αποφύγετε τα τηγανητά (πχ πατάτες τηγανητές, κολοκυθάκια τηγανητά κλπ).
  • Αποφύγετε τα πολύ παχυντικά τυριά όπως το κασέρι, το edam, την παρμεζάνα και τη γραβιέρα και αντικαταστήστε τα με φέτα ή ανθότυρο, κατίκι Δομοκού ή και με ακόμα πιο light επιλογές.
  • Αν θέλετε να έχετε κάποιο αλλαντικό στο τραπέζι σας, τότε αποφύγετε το σαλάμι, το λουκάνικο, το μπέικον και τη μορταδέλα, καθώς είναι πολύ επιβαρυμένα σε λιπαρά και συνεπώς και σε θερμίδες και προτιμήστε εναλλακτικά να έχετε φέτες γαλοπούλας ή λουκάνικο γαλοπούλας.
  •  Γενικά, όσο αφορά τα ορεκτικά, καλό θα είναι να εστιάσετε πολύ στις σαλάτες, όπου μπορείτε να καταναλώσετε αρκετή ποσότητα χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες.

Επιδόρπιο: Όσον αφορά στο επιδόρπιο που μπορείτε να σερβίρετε, εκτός από την λύση της απλής γευστικής φρουτοσαλάτας, μπορείτε να προσφέρετε κάποιο γιορταστικό γλυκό. Δείτε το crash test των γλυκισμάτων των Χριστουγέννων εδώ.

Αλάτι: Προσοχή τέλος θα πρέπει να δώσετε και στη χρήση του αλατιού. Μην το παρακάνετε στο γιορτινό τραπέζι προσθέτοντας αρκετό αλάτι, διότι αυτό σε συνδυασμό και με κάποια ήδη αλμυρά φαγητά, θα δημιουργήσει μια κατακράτηση στον οργανισμό σας. Μπορείτε να νοστιμίσετε τα φαγητά προσθέτοντάς τους καρυκεύματα και μπαχαρικά όπως ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι και άλλα.

Ποτά:Καλό θα είναι να συνοδέψετε το γιορτινό σας τραπέζι με λευκό/κόκκινο κρασί ή μπύρα. Αλλά και πάλι μην υπερβάλλετε στην ποσότητα που θα καταναλώσετε. Ένα με δύο ποτήρια είναι αρκετά. Στους μικρούς μας φίλους μπορείτε να προσφέρετε νερό ή 1 ποτήρι φυσικό χυμό πορτοκάλι ή 1 χυμό του εμπορίου. Αποφύγετε όσο μπορείτε τα αναψυκτικά, ακόμα και αν είναι light ή zero, διότι δεν παύουν να είναι επιβαρυντικά για την υγεία τους.