Τροφές-ασπίδα στις αλλεργίες

Τροφές-ασπίδα στις αλλεργίες

Υπάρχουν τροφές που μπορούν να το προστατεύσουν από τις αλλεργίες και το άσθμα; Τι λένε οι έρευνες!

Μπορούν κάποιες τροφές να θωρακίσουν τον οργανισμό απέναντι στις αλλεργίες και το άσθμα; Σύμφωνα με έρευνες το είδος διατροφής που ακολουθεί το παιδί σας ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο για ανάπτυξη αλλεργιών καθώς ορισμένες τροφές ενισχύουν το ανοσοποιητικό του σύστημα. Δείτε ποιες είναι αυτές και προσθέστε τις στο εβδομαδιαίο μενού του παιδιού σας.

Προσοχή! Κάποιες από τις παρακάτω τροφές δεν πρέπει να καταναλώνονται από μωρά και νήπια! Διαβάστε σχετικά στο άρθρο μας «Τροφές προς αποφυγήν».

Ντομάτες, μελιτζάνες, αγγούρι. Τα παιδιά που τρώνε τα παραπάνω λαχανικά όπως και φρέσκα φασολάκια και κολοκύθι έχουν 40% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες και άσθμα σε σύγκριση με τα παιδιά που δεν δοκιμάζουν τα εν λόγω λαχανικά. Η ακριβής σύνδεση στις συγκεκριμένες τροφές και στις αλλεργίες δεν είναι γνωστή, ωστόσο υποστηρίζεται ότι βοηθούν στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος μειώνοντας έτσι την πιθανότητα κάποιας αλλεργικής αντίδρασης.

Ψάρια. Παράλληλα τα ψάρια που περιλαμβάνουν ω-3 λιπαρά είναι μια τροφή που θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στις αλλεργίες και το άσθμα. Μπορείτε να εισάγετε το ψάρι στη διατροφή του παιδιού σας από τη στιγμή που θα συνηθίσει τη στερεά τροφή αλλά συμβουλευτείτε και τον γιατρό σας. Πιθανόν να σας Τροφές-ασπίδα στις αλλεργίεςσυστήσει να περιμένετε κάποιο διάστημα αν το μωρό σας έχει ήδη κάποια αλλεργία ή αν υπάρχει ιστορικό αλλεργιών στην οικογένεια. Προτιμήστε ψάρια με μικρές ποσότητες υδραργύρου, όπως τον σολομό και την πέστροφα και αποφύγετε τον ξιφία και το βασιλικό σκουμπρί . Ο τόνος είναι ασφαλής αλλά καλό είναι να καταναλώνεται σε περιορισμένες ποσότητες. Φυσικά, εάν έχετε την οικονομική δυνατότητα προτιμήστε τον τόνο Αλοννήσου, ο οποίος θεωρείται απόλυτα ασφαλής που κάποιοι γιατροί τον επιτρέπουν και στην εγκυμοσύνη. 

Ξηροί καρποί. Οι ξηροί καρποί περιέχουν βιταμίνη Ε αλλά και μαγνήσιο, που μειώνει τον κίνδυνο άσθματος. Σερβίρετε ξηρούς καρπούς σε παιδιά 4 ετών και άνω και φροντίστε να τους έχετε ψιλοκόψει για να αποφύγετε τον κίνδυνο πνιγμού.