Προκαλεί ο χυμός διάρροια;

παιδί πίνει χυμό

Το έχετε ακούσει, αλλά δεν ξέρετε τι να πιστέψετε. Άλλωστε, πως γίνεται κάτι που προέρχεται από φρούτα να προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις; Ας δούμε τι ισχύει!

Είναι αλήθεια! Η υπερβολική κατανάλωση χυμού μπορεί να προκαλέσει διάρροια εξαιτίας της σορβιτόλης, ενός φυσικού γλυκαντικού που επίσης χρησιμοποιείται και ως μη διεγερτικό καθαρτικό. Περιέχεται φυσικά και σε ικανές ποσότητες σε φρούτα, όπως μήλα, αχλάδια, ροδάκινα και κεράσια, ενώ πολλές φορές προστίθεται τεχνητά σε τσίχλες, αναψυκτικά, χυμούς, παγωτά, προϊόντα light […] με τον κωδικό αριθμό Ε420.

Ως εκ τούτου καλό θα ήταν να προτιμάτε τον σπιτικό, φρεσκοστυμμένο χυμό φρούτων και λαχανικών και όχι τους συσκευασμένους. Εάν, όμως, αγοράζετε συσκευασμένους χυμούς από την υπεραγορά (π.χ. για να τον παίρνετε μαζί στις βόλτες) ελέγξτε οπωσδήποτε τα συστατικά. Επιλέξτε τους 100% φυσικούς χυμούς φρούτων που να Χυμός ρόδιμην περιέχουν συντηρητικά, ζάχαρη, χρωστικές και καμία συμπύκνωση. Μια καλή πρόταση, για παράδειγμα, αποτελούν οι χυμοί της «Οικογένειας Χριστοδούλου». Επίσης, ενημερωθείτε για την μέγιστη ημερήσια κατανάλωση από το άρθρο μας «Τι σου ‘δωσα και πίνεις;» και συνηθίστε να αραιώνετε τους χυμούς του εμπορίου με λίγο νερό στο σπίτι.

Φυσικός χυμός, φρουτοποτό και νέκταρ

Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στον 100% φυσικό χυμό, το φρουτοποτό και το νέκταρ. Τα δύο τελευταία περιέχουν τον χυμό του φρούτου σε ένα πολύ μικρό ποσοστό και το υπόλοιπο είναι νερό και ζάχαρη. Δεδομένου, λοιπόν, ότι στα παιδιά μας δίνουμε χυμό για τις βιταμίνες των φρούτων είναι ανεδαφικό να νιώθουμε σίγουροι για την κάλυψη των ημερήσιων αναγκών τους με συσκευασμένους χυμούς τους οποίους, μάλιστα, δεν έχουμε ελέγξει.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο καθηγητής Προληπτικής Ιατρικής και Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, Παιδί που πίνει χυμόπαραδέχθηκε ότι ένα ρόφημα που έχει πολύ μικρή περιεκτικότητα σε χυμό και ταυτόχρονα περιέχει ζάχαρη και νερό «θα πρέπει να αποφεύγεται, ειδικά από τα παιδιά, γιατί ουσιαστικά είναι... ζαχαρόνερο και δεν προσφέρει θρεπτικά συστατικά». Ακόμα χειρότερα; Σύμφωνα με τον ίδιο, μια τέτοια επιλογή, όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη.

SOS Tip: Τα πρώτα χρόνια της ζωής του προτιμήστε να το ενυδατώνετε με γάλα και νερό και μη του μαθαίνετε τους χυμούς γιατί, καθώς έχουν ωραία γλυκιά γεύση, θα επισκιάσουν καθετί άλλο. Εάν το μικρό σας δεν πίνει νερό με ευχαρίστηση, δοκιμάστε να το κάνετε πιο γευστικό προσθέτοντας λίγες σταγόνες από τον χυμό κάποιους φρούτου (π.χ. πορτοκάλι, λεμόνι, ρόδι κτλ.).