Μικρές αλλαγές καθημερινής διατροφής

Μικρές αλλαγές καθημερινής διατροφής

6 αλλαγές στην διατροφή της οικογένειάς σας που θα απογειώσουν την υγεία σας!

* Με την συνεργασία του Κλινικού Διατροφολόγου-Διαιτολόγου, MSc, Ιωάννη Κάλφα.

Είναι αλήθεια πως αρκούν μερικές αλλαγές στην καθημερινότητά σας για να δείτε πραγματικά αποτελέσματα στην υγεία σας αλλά και να προστατεύσετε την μελλοντική υγεία των παιδιών σας. Γι’ αυτό κι εμείς σας δίνουμε έναν μικρό κατάλογο με προϊόντα που μπορείτε να αντικαταστήσετε όσα αποδεδειγμένα, αν όχι βλάπτουν, δεν ευνοούν τον οργανισμό σας.

Μέχρι τώρα παίρνατε…

Τώρα δοκιμάστε…

Αλάτι του εμπορίου

Είναι η ραφιναρισμένη μορφή αλατιού. Είναι πλόυσιο σε νάτριο και αυξάνει την αρτηριακή πίεση εντείνοντας τον κίνδυνο για αρτηριοσκλήρωση.

 Προκαλεί κατακράτηση υγρών κάνοντας πιο εμφανή την κυτταρίτιδα.

Ανθός αλατιού

Είναι το αυθεντικό μη ραφιναρισμένο αλάτι και το αποκαλούν "χαβιάρι της θάλασσας" λόγω της βέλτιστης ποιότητας του. Δημιουργείται στην επιφάνεια της θάλασσας ή τις κοιλότητες των βράχων και συλλέγεται με το χέρι. Χωρίς χημικά πρόσθετα ή να έχει υποστεί κάποια επεξεργασία, περιέχει 92 μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχείων όπως φθόριο, µαγνήσιο, κάλιο, ασβέστιο.

Ιδιότητες

Προάγει τη βιοχημική ισορροπία του οργανισμού

Είναι πηγή σημαντικών μετάλλων και ιχνοστοιχείων για τη λειτουργία του σώματος

Δεν αυξάνει την αρτριακή πίεση

Δεν δημιουργεί κατακράτηση υγρών λόγω της χαμηλής περιεκτικότητας νατρίου

Ζάχαρη

Η υπερκατανάλωση ζάχαρης  θεωρείται υπεύθυνη για ένα πλήθος προβλημάτων υγείας. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε: αύξηση τριγλικεριδίων και  κακής χοληστερόλης, τερηδόνα, προβλήματα όρασης, διαβήτης, πρόσληψη βάρους με συνεπαγόμενους κινδύνους για καρκίνο, καρδιαγγειακά νοσήματα, υπέρταση κτλ.

Φυτό στέβια

Είδος φυτού που η γλυκιά γεύση των φύλλων της χρησιμοποιούνται εδώ και αιώνες ως φυσικό γλυκαντικό. Έχει  μεγαλύτερη γλυκαντική δύναμη από την ζάχαρη. Η στέβια μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκια αλλά και αποξηραμένη, στο φαγητό, σε σαλάτες, σε γλυκά, σε ποτά. Η γλυκαντική ουσία της στέβιας αποδίδει  μηδενικές θερμίδες και είναι μια ασφαλής επιλογή επιλογή για όσους θέλουν να μειώσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους.

Χυμοί εμπορίου

Οι περισσότεροι χυμοί του εμπορίου δεν έχουν την ίδια θρεπτική αξία με τους φρεσκοστιμμένους. Ακόμα και οι 100% φυσικοί χυμοί εμπορίου προέρχονται από συμπυκνωμένο χυμό και  τα νεκταρ φρούτων, περιέχουν ζάχαρη.

Φρούτα, φρέσκιοι χυμοί ή smoothies

Προτιμήστε τη κατανάλωση φρέσκων φρούτων και χυμών ή μπείτε στον πειρασμό να φτιάξετε smoothiesαπό φρούτα. Τα smoothies έχουν μεγάλη θρεπτική αξία καθώς είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, και αντιοξειδωτικά. Βοηθούν στην λειτουργία του εντέρου, αυξάνουν την άμυνα του οργανισμού και αποτελουν την κατάλληλη επιλογή σνακ.

Χτυπήστε στο μπλέντερ 1- 2 φρούτα της επιλογής σας(πχ. μπανάνα, μήλο ή αχλαδι) με  1 κουταλιά της σούπας γιαούρτι , 100 mlγάλα, 2 κ.γλυκού μέλι, 1 μια βανίλια ή 1 κ.γλυκού σκόνη κακάο και απολάυστε την πιο εκρηκτική γεύση φρούτων.

 

Λευκό αλεύρι

Κατά την παρασκευή του λευκού αλευριού αφαιρείται από το σιτάρι το  πίτουρο και το σπέρμα με αποτέλεσμα να χάνονται οι βιταμίνες Β, οι πρωτεΐνες, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το φώσφορο και αυτό που απομένει είναι το άμυλο. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί το τελικό προϊόν να είναι πιο ελαφρύ αλλά είναι υποβιβασμένο σε θρεπτική αξία. Η δίαιτα με προιόντα από λευκό αλεύρι έχει πολλές θερμίδες και μπορεί να προκαλέσει λιπογένεση στο σώμα, και αύξηση των συνεπαγόμενων προβλημάτων υγείας καθώς και μείωση της δράσης του ανοσοποιοτικού μας συστήματος.

 

Αλεύρι Ζέας

Γνωστό από την αρχαιότητα το αλεύρι ζέας θεωρείται το  καλύτερο στον κόσμο. Παρότι  στην πορεία των αιώνων ξεχάστηκε και η καλλιέργειά του παραμελήθηκε, τα τελευταία χρόνια καθώς γίνονται ολοένα και πιο γνωστές οι ευεργετικές του ιδιότητες, ξαναρχίζει να μπαίνει στην διατροφή μας. Επιγραμματικά, το αλεύρι ζέας είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες,  πρωτεΐνες, μέταλλα,  βιταμίνες του συμπλέγματος B, A, C και Ε και 40% περισσότερο μαγνήσιο από άλλα δημητριακά. Έχει  χαμηλή περιεκτικότητα σε γλουτένη και γι’ αυτό και τα προιόντα που προκύπτουν είναι πιο εύπεπτα. Η περιεκτικότητα του σε

υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη το κάνουν ιδανικό για την  πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του Σακχαρώδη Διαβήτη.

 

Δημητριακά Πρωινού

Τα συνηθισμένα δημητριακά πρωινού, στολισμένα με έννοιες αδυνατίσματος και ευεξίας. Παρόλ’ αυτά είναι πλούσια σε απλά σάκχαρα και θερμίδες, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο μικρής διάρκειας κορεσμό και η υπερκατανάλωση ατους μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα αυξημένο σωματικό βάρος.

Νιφάδες βρώμης

Οι νιφάδες βρώμης υπόκεινται σε ελαφριά επεξεργασία και αποτελούν μια ιδανική επιλογή πρωινού με μοναδική θρεπτική αξία. Είναι πλούσια σε αδιάλυτες φυτικές ίνες προσφέροντας αίσθημα κορεσμό μεγάλης διάρκειας,  βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μεταλλα, ιχνοστοιχεία.

 Η υψηλή περιεκτικότητά τους σε διαλυτές φυτικές ίνες, βοηθούν στη μείωση της LDL (κακής) χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης και προσφέρουν καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο. Επίπλεον συνεισφέρουν στον έλεγχο του βάρους.

Αναψυκτικά

Έχουν υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης και καφείνη και αφυδατώνουν τον οργανισμό μας. Σε συχνή  κατανάλωση έχουν κατηγορηθεί για αυξημένο βάρος και κίνδυνο παχυσαρκίας. 

Αφεψήματα ή ανθρακούχο νερό

Ένα μεγάλο ποσοστό της πρόσληψης υγρών από τον οργανισμό προέρχεται από διάφορα ροφήματα. Οι φρέσκοι χυμοί, το τσάι, ο καφές (για ενήλικες) και διάφορα αφεψήματα μπορούν να συνεισφέρουν στην ενυδάτωση του οργανισμού μας, αφού περιέχουν νερό από 85% έως και 99%.

Επιπλέον συμβούλη: Επιλέξτε ανθρακούχο νερό με μια φέτα λεμόνι ή ενισχύστε το προσθέτοντας βότανα όπως μαϊντανό, κόλιαντρο, μάραθο, λουΐζα ή μέντα που εμποδίζουν την κατακράτηση υγρών και έχουν ευεργετικές ιδιότητες.