Τα γλυκά στην παιδική διατροφή

Τα γλυκά στην παιδική διατροφή

Πόσο συχνά μπορεί ένα παιδί να καταναλώνει γλυκά. Τι γλυκά να προτιμάμε και τι να αποφεύγουμε;

*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Για να πούμε την αλήθεια η γλυκιά γεύση είναι και η πιο ελκυστική! Έτσι, τα περισσότερα παιδιά –μεταξύ μας και ενήλικες- τους έχουν μια αδυναμία. Παγωτά, σοκολάτες, καραμέλες και λοιπά γλυκίσματα είναι αυτά αναζητούν πιο συχνά. Κι επειδή δεν μπορούμε συνεχώς να αρνούμαστε, πάμε να δούμε πόσο συχνά μπορούμε να τα δίνουμε στα παιδιά, αλλά και ποιες είναι οι καλύτερες δυνατές επιλογές που μπορούμε να κάνουμε.

Πόσο συχνά;

Τα παιδιά σας μπορούν να καταναλώνουν κάποιο μικρό γλυκό. Αυτό δεν είναι απαγορευτικό. Ωστόσο, η συχνότητα δεν πρέπει να ξεπερνά τις 2 φορές/εβδομάδα. Εξίσου σημαντικό είναι αυτά να προσφέρονται σαν επιδόρπιο μετά το φαγητό και όχι στη θέση κάποιου άλλου γεύματος! Με άλλα λόγια, το γλυκό θα είναι κάτι έξτρα, το οποίο δεν θα αντικαθιστά κάποιο γεύμα της ημέρας (πχ. βραδυνό)!

Ποια γλυκά να προτιμάμε;

Να θυμάστε γενικά ότι τα σύνθετα γλυκά (σουφλέ σοκολάτας, brownies, καρυδόπιτα, ραβανί, γαλακτομπούρεκο, μπακλαβάς) είναι αυτά που είναι αρκετά επιβαρυμένα σε λίπος και συνεπώς και σε θερμίδες. Προτιμήστε τα γλυκά που δεν περιέχουν λίπη αν και περιέχουν ζάχαρη/φρουκτόζη π.χ. το ρυζόγαλο, τα γλυκά του κουταλιού, το μέλι, η μαρμελάδα, τα γλυκίσματα με ωμά ή αποξηραμένα φρούτα, το ζελέ, η γρανίτα (σπιτική κατά προτίμηση) κ.α.

Μια εναλλακτική λύση, με ελάχιστες θερμίδες, είναι και τα γλυκά/ ροφήματα με ολιγοθερμιδικές ύλες (π.χ. στεβιόλη, ασπαρτάμη, κ.α.), οι οποίες θεωρούνται ασφαλή για την υγεία και την ανάπτυξη του παιδιού.

Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή κάποιων ουσιών, που τονώνουν και φτιάχνουν τη διάθεση, γι’ αυτό και χαρακτηρίζεται ως μια καλή επιλογή κυρίως στα παιδιά που διαβάζουν πολύ και έχουν γενικά μια δραστήρια καθημερινότητα.  Ακόμα καλύτερα είναι να προτιμάτε και τη μαύρη σοκολάτα, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες και σίδηρο, ενώ περιέχει και λιγότερες θερμίδες απ’ότι η λευκή σοκολάτα και η σοκολάτα γάλακτος.

resize caught

Tips για να περιορίσετε τα γλυκά στα παιδιά:

Εάν πιστεύετε ότι το μικρούλι σας καταναλώνει περισσότερα γλυκίσματα απ’ ότι θα έπρεπε, καλό είναι να περιορίσετε την προμήθεια τροφών με πρόσθετη ζάχαρη (σοκολάτες, μπισκότα,), τα οποία τα παιδιά σας συνηθίζουν να τρώνε. Ξεκινήστε με το να αποφεύγετε να τα αγοράζετε, ώστε να μην υπάρχουν διαθέσιμα στο σπίτι, και ακολουθήστε μερικά από τα tipsπου ακολουθούν:  

  1. Σερβίρετέ τα σε μικρότερη ποσότητα (π.χ. 1 μικρή σοκολάτα 30 γρ αντί για 1 μεγάλη 60 γρ).
  2. Προσφέρετε φρούτα ή γιαούρτι με μέλι αντί για επιδόρπιο.
  3. Ενθαρρύνετε τα παιδιά, αντί για γλυκά, να δημιουργούν καινούργια θρεπτικά σνακς/γεύσεις/συνδυασμούς τροφών, αφήνοντάς τα να επιλέξουν μόνα τους τι επιθυμούν στο δικό τους σνακ (π.χ. γιαούρτι με λίγα λιπαρά με καρύδια και μέλι, γάλα με λίγα λιπαρά με δημητριακά και σταφίδες, μιλκσεϊκ μπανάνα με γάλα, γρανίτα φράουλας).
  4. Μάθετε τα παιδιά να διαλέγουν τα δημητριακά με τη λιγότερη ζάχαρη και χωρίς σοκολάτα.

Ακόμα:

 

  1. Καλό θα ήταν τα γλυκά να είναι διαθέσιμα μόνο σε γιορτές, γενέθλια και σε ειδικές περιπτώσεις, όχι καθημερινά.
  2. Αποφύγετε να τα προσφέρετε ως επιβράβευση στο παιδί.
  3. Το γλυκό δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αντικαταστήσει το γεύμα που τυχόν δεν έφαγε το παιδί.
  4. Σερβίρετε τα γλυκά μετά το φαγητό, και ποτέ προ του γεύματος.
  5. Καλό θα είναι να προτιμάτε να φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ, μηλόπιτα) απ’ότι να τα αγοράζετε, καθ’ότι γνωρίζετε τα υλικά που έχετε χρησιμποιήσει για την παρασκευή τους.
  6. Όταν φτιάχνετε σπιτικά γλυκά (πχ κέικ), προτιμήστε να τα παρασκευάζετε με πιο υγιεινά και light υλικά (γάλα ελαφρύ αντί πλήρες, ελαιόλαδο αντί βούτυρο/μαργαρίνη, αλεύρι ολικής άλεσης αντί κανονικό, χρησιμοποιήστε κρόκους αυγών αντί ολόκληρο το αυγό, προσθέστε σταφίδες κλπ)