Διατροφή και Ακμή

Διατροφή και Ακμή

Μπορεί η σοκολάτα να επιδεινώσει την ακμή; Υπάρχουν τρόφιμα που μας βοηθούν να την καταπολεμήσουμε;

*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Η ακμή αποτελεί φλεγμονή των θυλακοκυττάρων του δέρματος και των αδένων που παράγουν λίπος και περιλαμβάνει τη συσσώρευση σμήγματος μέσα στους πόρους, οι οποίοι περιβάλλουν τις τρίχες. Συνήθως σχετίζεται με τη φυσιολογική διαδικασία της ωρίμανσης των νεαρών ατόμων και για το λόγο αυτό εμφανίζεται με μεγάλη συχνότητα στην εφηβεία.

Περισσότερο από το 80% των εφήβων αντιμετωπίζουν προβλήματα ακμής. Η εμφάνιση της ακμής είναι αποτέλεσμα της επίδρασης διαφόρων παραγόντων, όπως κληρονομικότητας, ορμονών, υπερβολικής αύξησης μικροβίων και άλλων που δεν έχουν ακόμα διερευνηθεί. Επίσης, πολλά τρόφιμα έχουν κατά καιρούς κατηγορηθεί ως υπεύθυνα για την εμφάνιση ή την επιδείνωση προβλημάτων ακμής στους εφήβους. Ανάμεσα σε αυτά συγκαταλέγεται η σοκολάτα, τα αναψυκτικά, τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε λίπος (πχ. διάφορα αλλαντικά και τυριά), το γάλα, η ζάχαρη και τα γλυκά, οι ξηροί καρποί, το αλάτι κα.

Επιστημονικές μελέτες έχουν όμως αποδείξει ότι η κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων δεν επιβαρύνει ούτε βελτιώνει την εμφάνιση της ακμής. Ωστόσο, επειδή το άγχος μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα ακμής και εφόσον οι έφηβοι πολύ συχνά έχουν αισθήματα ενοχής για τις διαιτητικές επιλογές που κάνουν, ίσως η καλύτερη συμβουλή για τον έφηβο με προβλήματα ακμής είναι να αποβάλλει το άγχος και τα αισθήματα ενοχής σχετικά με τα τρόφιμα. Καλό είναι να ακολουθεί μια ισορροπημένη διατροφή, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει την καθημερινή κατανάλωση πολλών φρούτων και λαχανικών, καθώς είναι πλούσιες πηγές βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών και να καταναλώνει με μέτρο γλυκά και άλλες πηγές ζάχαρης.

Τρόφιμα-σύμμαχοι στον «πόλεμο» κατά της ακμής

Αγγούρι:Η φλούδα των αγγουριών είναι πλούσια σε διοξείδιο του πυριτίου, που προλαμβάνει την εμφάνιση των σπυριών και διατηρεί τα σωστά επίπεδα κολλαγόνου στο δέρμα. Τα αγγούρια λόγω του ότι είναι πλούσια σε νερό, δεν είναι μόνο δροσιστικά, παράλληλα διατηρούν το δέρμα σωστά ενυδατωμένο.

Παντζάρι: Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α και Ε, γνωστές για τη βελτίωση του δέρματος. Ο συνδυασμός των βιταμινών με το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, που περιέχονται στο παντζάρι, μειώνει τα επίπεδα της χοληστερόλης, καθαρίζει το σώμα από τις τοξίνες και συνεπώς το δέρμα από την ακμή.

Εσπεριδοειδή(πορτοκάλια, λεμόνια, το γκρέιπφρουτ), παπάγια και ντομάτες:  Είναι πολύ πλούσιες πηγές βιταμίνης C, η οποία έχει έντονη αντιοξειδωτική δράση και καθαρίζει τον οργανισμό και το δέρμα από τοξίνες.

Κόκκινο σταφύλλι

Κόκκινο Σταφύλι: Ένα φυσικό αντισταμινικό, με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, που δρουν ενάντια στις δερματικές μολύνσεις και μετριάζουν τις αλλεργικές αντιδράσεις.

Αβοκάντο:Ένα ισχυρό φάρμακο κατά της ακμής απευθείας από τη φύση. Η συνέργεια της βιταμίνης Ε με τη βιταμίνη C απωθεί την ακμή και καθαρίζει το δέρμα. Ιδιαίτερα θεραπευτικό είναι το έλαιο του αβοκάντο.

Σκόρδο: Τόσα οφέλη συγκεντρωμένα σ’ ένα τόσο μικρό βολβό. Οι θειούχες ενώσεις του σκόρδου το καθιστούν αντισταμινικό, αντιπαρασιτικό και αναγκαίο για ένα υγιές δέρμα.

Αμύγδαλα: Είναι πλούσια σε ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σελήνιο, φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Όλα αυτά τα συστατικά συνεργάζονται για τη μείωση της ακμής.

Σολωμός/Τόνος/Σαρδέλες: Είναι πλούσια σε ωμέγα 3 λιπαρά οξέα καθώς και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Α, ψευδάργυρο και πρωτεΐνες. Όλα αυτά τα συστατικά συμβάλουν στην αποκατάσταση του δέρματος καθώς και στη διατήρηση της υγείας των κυττάρων.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά(το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, η ρόκα): Είναι πλούσια σε βιταμίνες Α και C, σίδηρο, ασβέστιο και άλλα. Η βιταμίνη Α, που βρίσκεται σε μεγάλη ποσότητα στο μπρόκολο, καταπολεμάει την ακμή και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.  Ενώ η βιταμίνη C διατηρεί το δέρμα νεανικό προσφέροντας ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι και η ρόκα είναι μερικά λαχανικά πολύ σημαντικά για την υγεία του δέρματος.

Καρότα: Είναι πολύ πλούσια πηγή β-καροτενίου, που είναι μορφή της βιταμίνης Α και αποτελεί τον αιώνιο εχθρό της ακμής.

acai-berry

 

Acai berries: Αυτό το είδος μούρων είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά συστατικά, πολύ ισχυρά, που προστατεύουν το δέρμα από την καταστροφή και τη γήρανση, ενώ παράλληλα καταπολεμούν και την ακμή.