Από το Α ως τα Ω, όλη η αλήθεια για τα απαραίτητα λιπαρά οξέα.
Λίγο πολύ στο μυαλό όλων μας έχει κατά καιρούς δημιουργηθεί η ιδέα πως , όσων αφορά στην διατροφή, οι ακατανόητες αλληλουχίες γραμμάτων και αριθμών αποτελούν άλλο ένα τέχνασμα για να μας οδηγήσουν στην κατανάλωση. Ωστόσο, τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα δεν εμπίπτουν σε αυτήν την κατηγορία μιας και η διατροφική τους αξία έχει ερευνηθεί και είναι αποδεδειγμένη.
Τι σημαίνει Ω-3 και Ω-6
Τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα είναι συστατικά της κυτταρικής μεμβράνης και πρόδρομες ενώσεις οργανικών ουσιών. Αυτό σημαίνει πως στην πλειονότητά τους υπάρχουν και συντίθενται από τον οργανισμό μας. Και λέω στην πλειονότητά τους, ακριβώς γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να συνθέσει όλα τα λιπαρά οξέα που έχει ανάγκη. Πιο συγκεκριμένα, το λινελαϊκό, ένα Ω-6 λιπαρό οξύ, και το Α-λινολεϊκό, ένα Ω-3 λιπαρό οξύ, προσλαμβάνονται αποκλειστικά μέσω της διατροφής. Από την άλλη, υπάρχουν και κάποια που ενώ συντίθενται (π.χ. εικοσιπεντανοϊκό και δοξοσαεξανοϊκό οξύ), δεν παράγονται σε επαρκή ποσότητα και άρα η πρόσληψή τους ενισχύεται μέσω της σίτισης.
Γιατί ονομάζονται «απαραίτητα»;
Ονομάζονται «απαραίτητα» επειδή αυτό ακριβώς είναι! Απαραίτητα για την ευρρυθμη λειτουργία του οργανισμού μας. Όλες, μάλιστα, οι έρευνες συγκλίνουν στο ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα: ότι, δηλαδή, τα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα είναι συνώνυμα της υγείας, της ευεξίας και της μακροζωίας. Πιο αναλυτικά:
- Συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εγκεφάλου.
- Προλαμβάνουν εγκεφαλικές ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ και η άνοια.
- Ρυθμίζουν την αρτηριακή πίεση.
- Προστατεύουν από καρδιαγγειακές παθήσεις και βοηθούν στην σωστή αιμάτωση του οργανισμού και την αποφυγή θρομβώσεων.
- Προφυλάσσουν από διάφορες ασθένειες των ματιών συμβάλλοντας στην καλή όραση.
- Προστατεύουν από δερματοπάθειες.
- Έχουν αντιφλεγμονώδη δράση.
Ο κατάλογος των ευεργετικών του επιδράσεων στον ανθρώπινο οργανισμό είναι μακρύς και τα παραπάνω είναι ένα μικρό μόνο δείγμα των όσων κάνουν για την πνευματική και σωματική μας υγεία.
Μάθετε κι αυτό: Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως αλλιώς ονομάζονται, είναι σημαντικά και κατά την εγκυμοσύνη και κατά το θηλασμό επειδή συμβάλλουν στην ανάπτυξη του εμβρύου και εξασφαλίζουν την σωστή λειτουργία του εγκεφάλου του. Οπότε μην ξεχάσετε να προσθέσετε στην διατροφή σας τρόφιμα που τα περιέχουν και επιτρέπετε, φυσικά, να φάτε.
Ποια τρόφιμα τα περιέχουν;
Μπορεί κάθε φορά που βλέπετε ένα πορτοκάλι να ακούτε την εσωτερική σας φωνή να κραυγάζει «Βιταμίνη C», αλλά όσων αφορά στα λιπαρά οξέα τα πράγματα δεν είναι τόσο αυτονόητα.
Γενικά τα απαραίτητα λιπαρά οξέα (λινελαϊκό και Α-λινολεϊκό οξύ) συναντώνται στα φυτά και στα έλαια σπόρων, ενώ τα υπόλοιπα Ω-3 και Ω-6 λιπαρά οξέα υπάρχουν σε λιπαρά ψάρια, σε θαλασσινά, σε ορισμένα κρέατα, στον κρόκο του αυγού και αλλού. Πιο συγκεκριμένα:
- Γαύρος, σαρδέλες, σκουμπρί, τόνος, σολομός, γλώσσα και λιπαρά ψάρια, εν γένει. Η συνιστώμενη ποσότητά τους είναι 1 με 2 φορές την εβδομάδα.
- Αστακός, μύδια, καβούρια, καλαμάρια, γαρίδες και πολλά άλλα «φρούτα» της θαλάσσης. Προσοχή: Οι υπερβολική κατανάλωση καλό θα ήταν να αποφεύγεται γιατί ως γνωστών τα θαλασσινά είναι πλούσια σε χοληστερίνη.
- Ελαιόλαδο. Βέβαια, φυσικές πηγές λιπαρών οξέων είναι και η μαργαρίνη και τα διάφορα σπορέλαια, αλλά το αγνό παρθένο ελαιόλαδο πρέπει να προτιμάται.
- Σπανάκι και άλλα φυλλώδη λαχανικά.
- Ξηροί καρποί (όχι φιστίκια κάσιους) και μόνο σε μικρές μερίδες, αφού περιέχουν πολλές θερμίδες.
Κάντε, λοιπόν, ένα δώρο στον εαυτό σας και καταναλώστε ένα «φάρμακο» πρόληψης των περισσοτέρων ασθενειών. Κι αν ακόμα είστε επιφυλακτικοί με την χρησιμότητά τους στον οργανισμό, επισκεφθείτε σήμερα κιόλας έναν διατροφολόγο, ο οποίος θα σας επιβεβαιώσει όσα πριν λίγο μάθατε.