Είναι η παχυσαρκία κληρονομική;

Είναι η παχυσαρκία κληρονομική;

Οι διατροφικές συνήθειες των παιδιών καθορίζοντας από αυτές των γονιών τους

Αν τρώτε γλυκά ή έχετε φτωχές διατροφικές συνήθειες δεν είναι λογικό να τις αποκτήσει και το παιδί σας; Το παραπάνω συμπεραίνει μια έρευνα για την παιδική παχυσαρκία, που διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, η οποία έδειξε ότι οι διατροφικές συνήθειες των γονιών επηρεάζουν τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 222 παιδιά προσχολικής ηλικίας εστιάζοντας στις συνήθειες διατροφής, εντοπίζοντας το πρόβλημα όχι στην έλλειψη τροφής αλλά στην αφθονία της. Από τη μια οι γονείς και κατ’ επέκταση και τα παιδιά στράφηκαν τα τελευταία χρόνια σε τροφές με χαμηλή διατροφική αξία (junkfood) και από την άλλη παρατηρήθηκε μια τάση να συνεχίζουν να τρώνε ακόμα και όταν είχαν χορτάσει. Σύμφωνα με την έρευνα υπάρχουν δύο τύποι γονεϊκής συμπεριφοράς που οδηγούν σε παιδική παχυσαρκία.

Συναισθηματική κατανάλωση τροφής. Οι μητέρες που τρώνε παρορμητικά, επειδή κατευθύνονται από τα συναισθήματά τους, τείνουν να μεγαλώνουν παιδιά με τις ίδιες διατροφικές συνήθειες που ενδίδουν πιο συχνά στην κατανάλωση junkfood.

Φαγητό λόγω λαιμαργίας. Η δεύτερη κατηγορία αφορά στις μητέρες που συνεχίζουν να τρώνε παρόλο που έχουν χορτάσει, παροτρύνοντας και τα παιδιά τους να κάνουν το ίδιο, λέγοντάς τους λόγου χάρη ότι πρέπει να αδειάσουν το πιάτο τους.

Και οι δύο περιπτώσεις αυξάνουν το ρίσκο εμφάνισης παχυσαρκίας στα παιδιά. Οι ερευνητές, λοιπόν, προτείνουν:

  • Ελέγξτε τις μερίδες που σερβίρετε. Τα μικρότερα και πιο συχνά γεύματα αποτελούν πιο υγιείς επιλογές.
  • Δώστε στο παιδί σας περισσότερο φαγητό μόνο αν σας το ζητήσει.
  • Μην θέτετε όρια ανάλογα με την ποσότητα φαγητού που τρώτε εσείς.
  • Επιτρέψτε στο παιδί σας να συντονίζεται με το σώμα του και σερβίρετε τα φαγητά λαμβάνοντας υπόψη το βάρος, το ύψος και τις ανάγκες του.
  • Ακολουθείτε υγιεινές τροφές, ακόμα και στην περίπτωση των snacks.
  • Περιορίστε τα γλυκά και τις λιπαρές τροφές για να μειώσετε την πρόσληψη φαγητών χαμηλής διατροφικής αξίας με πολλές θερμίδες.