Προετοιμάστε έξυπνα το κολατσιό του για να βεβαιωθείτε ότι λαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά για τη διατροφή του
Τα σχολεία ξεκινούν και εσείς έχετε να αντιμετωπίσετε μια ακόμα πρόκληση: Πώς θα βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας τρώει το κολατσιό που του έχετε ετοιμάσει, ειδικά αν είναι ιδιότροπο με το φαγητό; Και πως θα είστε σίγουροι πως πράγματι του δίνετε ένα πλήρες και υγιεινό δεκατιανό; Ακολουθήστε 8 tips για την προετοιμασία του κολατσιού και τις τροφές που πρέπει να συμπεριλάβετε για να λαμβάνει όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατροφή του.
1. Αφήστε το να συμμετέχει στην επιλογή του κολατσιού. Ένα παιδί είναι πιο πιθανό να φάει το κολατσιό του αν συμμετέχει στην επιλογή των υλικών, στην αγορά τους και στη συσκευασία.Φροντίστε να είστε δημιουργικοί και να προσφέρετε μια μεγάλη ποικιλία συνδυασμών, φροντίζοντας πάντα να περιλαμβάνει το κολατσιό όλα τα συστατικά που είναι απαραίτητα για τη διατροφή του παιδιού σας.
2. Φτιάξτε διαφορετική γέμιση στα σάντουιτς. Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε τρεις διαφορετικές ομάδες τροφίμων, γαλακτοκομικά, λαχανικά και πρωτεΐνες. Προτιμήστε, ωστόσο, το ψητό κρέας ή κοτόπουλο, αφού έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι και συντηρητικά σε σχέση με τα αλλαντικά, φροντίστε ώστε τα λαχανικά να είναι εποχής και βεβαιωθείτε πως το τυρί είναι χαμηλών λιπαρών.
3. Δοκιμάστε έναλλακτικούς τρόπους για να φτιάξετε ένα σάντουιτς. Εκτός από την γέμιση μπορείτε να εναλλάσετε και το υλικό μέσα στο οποίο κλείνετε το περιεχόμενο. Ως επί το πλείστον, καλό θα ήταν να χρησιμοποιείτε ψωμί ολικής άλεσης, είτε του τόστ είτε μπαγκέτα. Εναλλακτικά, βέβαια, μπορείτε να επιλέξετε τορτίγια, μπουρίτο και-πιο σπάνια- ψωμί από χάμπουργκερ ή κρουασάν βουτύρου. Η ποικιλία θα κάνει το κολατσιό πιο δελεαστικό και είναι πιο πιθανό αυτό να καταλήξει τελικά στο στομάχι του μικρού σας.
4. Συμπεριλάβετε φρούτα και λαχανικά στο κολατσιό. Τα φρούτα είναι αγαπητά στα παιδιά, ειδικά εκείνα που τρώγονται εύκολα με τα δάχτυλα, όπως τα σταφύλια, τα βατόμουρα, οι φράουλες και τα βερίκοκα. Τα χειμερικά φρούτα, βέβαια, μπορείτε να τα κόψετε σε μπαστουνάκια. Τέλος, μια σάλτσα μπορεί να κάνει τα λαχανικά πιο νόστιμα. Ετοιμάστε ένα νόστιμο ντιπ και πείτε στο μικρό σας πως ακριβώς να το φάει.
5. Το ασβέστιο επίσης είναι πολύ σημαντικό γι ατη διατροφή του μικρού σας. Αν υπάρχει δυνατότητα να βάλει το κολατσιό του στο ψυγείο, προτιμήστε παγωμένο γιαούρτι ή κρέμες οι οποίες έχουν ως βασικό συστατικό το γάλα.
6. Αποφύγετε τους φρουτοχυμούς του εμπορίου. Εκτός του ότι περιέχουν πολύ ζάχαρη, έχουν την τάση να κόβουν την όρεξη. Προτιμήστε να ετοιμάσετε έναν φρεσκοστυμμένο φυσικό χυμό στο πρωινό του για βιταμίνες και ενέργεια.
7. Βάλτε όρια στο junk food. Ορισμένα συσκευασμένα τρόφιμα μπορεί να περιλαμβάνουν συστατικά που είναι εξίσου βλαβερά με αυτά που περιέχει το junk food. Για να αποφύγετε τα βλαβερά συστατικά διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες. Για παράδειγμα οι μπάρες δημητριακών πρέπει να περιλαμβάνουν δύο γραμμάρια ή περισσότερο φυτικές ίνες, καθόλου trans λιπαρά και λιγότερο από πέντε γραμμάρια λιπαρά. Για μεγαλύτερη σιγουριά φτιάξτε τις μόνες σας στο σπίτι. Δείτε πως εδώ.
8. Επιλέξτε μπισκότα και κρακεράκια που είναι χαμηλά σε λιπαρά και νάτριο και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες.
9. Συσκευάστε σωστά. Χρησιμοποιήστε ένα σκεύος που χωρίζεται σε δύο τμήματα για να πακετάρετε το σάντουιτς και το φρούτο του ή τα λαχανικά. Βάλτε ταμπελάκια για το τι πρέπει να φάει πρώτα και τι στη συνέχεια. Μην ξεχάσετε να του δώσετε μαζί ένα μπουκάλι νερό. Μια επίσης καλή λύση είναι να πακετάρετε το κολατσιό σε ένα ωραίο κουτί που να ανοίγει τη όρεξη ή να στολίσετε ευφάνταστα το περιεχόμενο του (Είμαστε σίγουροι πως το food styling εφευρέθηκε από μαμάδες!).
Extra tip:
Τα παιδιά για να τρώνε είναι απαραίτητο να κάθονται σε τραπέζι ή στο θρανίο τους, να υπάρχει κάποιος που να ελέγχει αν έχουν πλύνει τα χέρια τους, να τα προσέχει ενόσω τρώνε δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα ήρεμη αλλά όχι τόσο άνετη ώστε να αρχίζουν να παίζουν μεταξύ τους. Παρακαλέστε, λοιπόν, την δασκάλα του να του υπενθυμίσει πως είναι ώρα για να πλύνει τα χέρια του και να κάτσει κάπου άνετα να φάει.