Γνωρίστε το λάδι καρύδας και όλα τα ευεργετήματα που κρύβει για τον οργανισμό, την υγεία και την ομορφιά σας
Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου
Το λάδι καρύδας είναι ένα δημοφιλές και αρκετά θρεπτικό έλαιο που προέρχεται από τη σάρκα ώριμων καρύδων. Το έλαιο καρύδας αντέχει στη θερμότητα και έτσι είναι κατάλληλο για μαγείρεμα σε υψηλές θερμοκρασίες. Οξειδώνεται αργά, είναι ανθεκτικό στο τάγγισμα και έχει διάρκεια ζωής περίπου δύο χρόνια ή και περισσότερο. Η αγνή κρέμα καρύδας που βγαίνει με τη διαδικασία υγρής άλεσης έχει απεριόριστο χρόνο ζωής.
Σε τι διαφέρει το λάδι καρύδας;
- Μήκος αλυσίδας λιπαρών οξέων: Το λάδι της καρύδας αποτελείται από μονοακόρεστα λιπαρά οξέα μέσης αλυσίδας (MCFA). Η πλειοψηφία των λιπαρών και ελαίων στη διατροφή μας αποτελείται από μακρές αλυσίδες λιπαρών οξέων (LCFA), γι’αυτό και το λάδι καρύδας κάνει τη διαφορά. Οι επιδράσεις των MCFA στον ανθρώπινο οργανισμό είναι πολλές: έχουν επίδραση στη χοληστερίνη, μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιαγγειακών και της αθηροσκλήρωσης, παρέχουν άμεση ενέργεια στον οργανισμό, αυξάνουν την παραγωγή θερμότητας καθώς και την κυκλοφορία.
- Λαυρικό οξύ: Το λάδι καρύδας έχει χαρακτηριστεί σαν αρκετά επωφελές για την υγεία λόγω της περιεκτικότητάς του σε λαυρικό οξύ. Όταν υπάρχει στο σώμα, το λαυρικό οξύ μεταβάλλεται σε μονολαυρίνη, μία ουσία που είναι αρκετά τοξική για ιούς, βακτήρια, μύκητες και άλλους μικροοργανισμούς, αφού έχει τη δυνατότητα να περνάει τις λιπιδικές τους μεμβράνες και ουσιαστικά να τα καταστρέφει.
Το σώμα δεν μπορεί να συνθέσει τη μονολαυρίνη χωρίς τη βοήθεια του λαυρικού οξέος. Το μητρικό γάλα είναι η μοναδική άλλη πηγή λαυρικού οξέος, πράγμα που επιβεβαιώνει το λόγο της σπάνιας εκδήλωσης μολύνσεων σε βρέφη που τρέφονται με το γάλα της μητέρας τους.
- Κι ακόμα: Επίσης το λάδι καρύδας είναι πλούσιο σε αντι-οξειδωτικά και στα φυσικά αντιβακτηριδιακά οξέα, καπριλικό και καπρικό αντίστοιχα. Ταυτόχρονα περιέχει και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνες Α και Ε, ενώ έχει μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου.
Σε τι βοηθάει;
Έρευνες που έχουν γίνει σχετικά με τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαίου καρύδας, έχουν καταλήξει στα ακόλουθα:
- Bοηθάει στην απώλεια βάρους: Oι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων (MCFA) που υπάρχουν στο έλαιο καρύδας μπορούν να επιταχύνουν το μεταβολισμό γρηγορότερα απ’ ότι οι πιο μακριές αλυσίδες λιπαρών οξέων γιατί χωνεύονται περισσότερο εύκολα και μετατρέπονται σε ενέργεια.
- Αποτελεί φυσικό φάρμακο για την πνευμονία:Σε μία έρευνα που παρουσιάστηκε στο Αμερικανικό κολλέγιο των Πνευμονολόγων το 2009, ανακοινώθηκε ότι το έλαιο καρύδας βοηθούσε όσους έπασχαν από πνευμονία και συγκεκριμένα μείωνε την ένταση των συμπτωμάτων. Η διατύπωση αυτή είναι πολύ σημαντική εφόσον σημαίνει ότι ένας ασθενής μπορεί να μείνει λιγότερες μέρες στο νοσοκομείο, λιγότερα νοσήλια και λιγότερη λήψη αντιβιοτικών.
- Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη (βοηθάει στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα), καρδιακών επεισοδίων και βελτιώνει τα επίπεδα της καλής χοληστερίνης HDL.
- Βοηθάει στην υγεία των οστών:Το έλαιο καρύδας βοηθάει στην οστεοπόρωση γιατί ενισχύει την απορρόφηση ευεργετικών ουσιών όπως του ασβεστίου και του μαγνησίου, σημαντικά μέταλλα για την αντιμετώπισης της οστεοπόρωσης.
- Βοηθάει στη χρόνια κόπωση: Οι μεσαίες αλυσίδες λιπαρών οξέων στο έλαιο καρύδας παράγουν περισσότερο ενέργεια παρά λίπος στο σώμα και έτσι βελτιώνουν το μεταβολισμό και μειώνουν την κόπωση. Το έλαιο καρύδας έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει εκείνους τους οργανισμούς στο σώμα που τρώνε την ενέργειά τους και συμβάλλουν στο αίσθημα της κόπωσης.
Εκτός από αυτές τις ευεργετικές επιδράσεις, τα παρακάτω αφορούν επιπρόσθετες ευεργετικές πτυχές του ελαίου καρύδας:
- Προστατεύει ενάντια στον καρκίνο και στον HIV καθώς και σε άλλες μολυσματικές ασθένειες.
- Σκοτώνει τα βακτήρια και τα παράσιτα, όπως τα σκουλήκια στο έντερο, τους τρυματώδεις σκώληκες στο συκώτι, το ελικοβακτήριο του πυλωρού και το μύκητα Candida albicans.
- Σκοτώνει τους μύκητες στα νύχια του ποδιού.
- Ανακουφίζει τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμησηκαι τη δυσπεψία.
- Ενισχύει την καλή λειτουργία του εντέρου, θεραπεύει και απαλύνει προβλήματα στο έντερο.
- Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
- Η συχνή χρήση μειώνει τηνεμφάνιση των ημικρανιών.
- Μειώνει την εμφάνιση αιμορροΐδων (μπορεί να εφαρμοστεί εξωτερικά).
- Ανακουφίζει τον πόνο στα αυτιά και προστατεύει από την εξωτερική ωτίτιδα.
- Ανακουφίζει από πόνους της χολής.
- Αντιμετωπίζει τα συμπτώματα που συνδέονται με τον προστάτη.
- Ενισχύει το συκώτι και προστατεύει από τον εκφυλισμό του.
- Μειώνει τα περιστατικά επιληπτικών επεισοδίων.
- Μειώνει τις φλεγμονές και τους πόνους στις αρθρώσεις και στους μύες.
- Καταπραΰνει τις νευροπάθειες και τη φαγούρα που προκαλεί ο διαβήτης.
- Βοηθά στη φλεγμονή του Crohn.
- Βοηθάει στο Αλτσχάιμερ.
- Βοηθάει στη στοματίτιδα και στον έρπη.
- Βοηθάει κατά της κατάθλιψης.
- Ανακουφίζει από το άσθμα,ακόμα και σε παιδιά.
- Θυρεοειδής :Έχει βοηθήσει ανθρώπους να βελτιώσουν τα συμπτώματα της υπολειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα.
- Δερματικά προβλήματα :Ανακουφίζει από τα προβλήματα του δέρματος όπως η ψωρίαση, η δερματίτιδα, το ξηρό δέρμα και το έκζεμα.
Προτεινόμενη δοσολογία για αποτελέσματα
Σύμφωνα με τους ερευνητές ένας ενήλικος μπορεί να λάβει περίπου 3 ½ κουταλιές της σούπας έλαιο καρύδας ημερησίως. Αυτό αντιστοιχεί στην ίδια ποσότητα MCFA που λαμβάνει ένα βρέφος που θηλάζει σε μία ημέρα. Για όσους δεν έχουν συνηθίσει το έλαιο στη καθημερινή τους διατροφή είναι καλύτερο να ξεκινήσουν με την κατανάλωση λιγότερης ποσότητας και να δουν πώς αντιδρά το σώμα τους πριν προχωρήσουν στην προτεινόμενη δοσολογία.
Υπάρχουν παρενέργειες;
Το έλαιο καρύδας δεν έχει γνωστές παρενέργειες. Ωστόσο, αν ακολουθείτε μία διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, μία λογική αντίδραση θα είναι η διάρροια. Έτσι, λοιπόν καλό θα είναι να μην ξεκινήσετε αμέσως με την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας.
Μαγειρική
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα άλλα λάδια με λάδι καρύδας στις συνταγές σας, σε αναλογία ένα προς ένα.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε βούτυρο,λαρδί […] με τη στερεά μορφή του κατά το τηγάνισμα, στις κρούστες πιτών, κλπ.
- Μπορείτε να αντικαταστήσετε διάφορα έλαια σε υγρή μορφή στο ψήσιμο, το μαγείρεμα, το τσιγάρισμα, κλπ.
- Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε σαν καρύκευμα μαγειρικής.
Σώμα
Το έλαιο καρύδας έχει χρησιμοποιηθεί και στο δέρμα για την ενυδάτωση και απολέπισή του, για την αντιμετώπιση των ραγάδων και της κυτταρίτιδας, ως αντιλιακό, λιπαντικό και επουλωτικό, όπως επίσης και ως μάσκα και τζελ μαλλιών.