Η σημασία του πρωινού στην εφηβεία

Η σημασία του πρωινού στην εφηβεία

Οι έφηβοι έχουν ξεχωριστές ανάγκες. Εάν, λοιπόν, το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, καλό είναι να φροντίσετε να μην το παραλείπουν.

*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Μία από τις χειρότερες διατροφικές αποφάσεις είναι να παραλείπουμε το πρωινό. Δυστυχώς, είναι από τα συχνότερα λάθη που κάνουν οι έφηβοι. Σύμφωνα με τελευταίες μετρήσεις, το 35% των εφήβων κοριτσιών παραλείπουν καθημερινά το πρωινό και το 50% των παιδιών από 9-15 ετών παραλείπουν το πρωινό τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

Το πρωινό, όμως, έχει τεράστια επίδραση στη σωματική και ακαδημαϊκή απόδοση, καθώς και στη συμπεριφορά και την προσοχή μέσα στην τάξη. Τα παιδιά που τρώνε πρωινό μαθαίνουν ευκολότερα και νιώθουν καλύτερα.  Άρα γιατί οι νέοι άνθρωποι, ειδικά οι έφηβοι, δεν τρώνε πρωινό;

Ο πιο κοινά αναφερόμενος λόγος είναι η έλλειψη χρόνου. Οι έφηβοι έχουν ένα πρόγραμμα που κυριολεκτικά αντιμάχεται τους φυσιολογικούς ρυθμούς του σώματος. Το σώμα τους θέλει περισσότερο ύπνο σε αυτή τη φάση της ανάπτυξης, αλλά η κοινωνία απαιτεί να σηκώνονται απίστευτα νωρίς για να βρίσκονται στο σχολείο, ή όπου αλλού χρειάζεται. Αν λοιπόν έχουν την επιλογή να κοιμηθούν 10 λεπτά παραπάνω αντί να φάνε πρωινό, οι περισσότεροι έφηβοι θα διαλέξουν τον ύπνο.

Η λύση είναι να βρεθούν επιλογές πρωινού, οι οποίες να ταιριάζουν στο πρόγραμμά τους, αντί να πολεμάμε το ίδιο το πρόγραμμα. Παρότι ένα αληθινά υγιεινό πρωινό πρέπει να περιέχει τροφές από 3 τουλάχιστον διατροφικές ομάδες, το πιο σημαντικό είναι οι έφηβοι να τρώνε οπωσδήποτε κάτι το πρωί. Ακόμα λοιπόν και αν οι επιλογές τους δεν είναι οι βέλτιστες, καλύτερα να τρώνε κάτι παρά καθόλου. Ο πίνακας που ακολουθεί αναφέρει μερικές υγιεινές επιλογές που οι έφηβοι μπορούν να φάνε το πρωί ή να πάρουν μαζί τους.

Επιλογές γρήγορου πρωινού:

Γιαούρτι ή γάλα χαμηλό σε λιπαρά

Μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια, μπανάνες

Μπάρες δημητριακών

Κουλούρι Θεσσαλονίκης (κατά προτίμηση πολύσπορο)

Φρυγανιές με τυρί χαμηλών λιπαρών

Κράκερ ολικής άλεσης με τυρί χαμηλών λιπαρών

Ένα κομμάτι από τη χτεσινή σπιτική σπανακόπιτα

Τοστ με γαλοπούλα, τυρί χαμηλών λιπαρών και λαχανικά

 Λαχταριστό πρωινό

Ένας άλλος λόγος που οι έφηβοι δεν τρώνε πρωινό, ειδικά τα κορίτσια, είναι για να ελέγξουν το βάρος τους. Οι έφηβοι έχουν πάρει ως σωστό το τελείως λανθασμένο μήνυμα ότι η παράλειψη γευμάτων τους βοηθά να χάσουν βάρος. Στην πραγματικότητα, όμως, επειδή το πρωινό κινητοποιεί το μεταβολισμό του σώματος, η παράλειψή του μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, δυσκολεύοντας έτσι τον έλεγχο βάρους. Ακόμα, η συγκεκριμένη τακτική, τους κάνει να τρώμε πολύ περισσότερο στο επόμενο γεύμα και, μάλιστα, να προχωρούν σε λανθασμένες επιλογές γευμάτων ή σνακ.

Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να τρώνε πρωινό οι έφηβοι;

Εάν θέλετε ο έφηβός σας να τρώει πρωινό:

  1. Συζητήστε μαζί του τη σημασία του πρωινού και πόσο απαραίτητο του είναι προκειμένου να ανταπεξέρχεται στις ποικίλες απαιτήσεις της καθημερινότητάς του. Χρειάζεται να ξέρουν πως ωφελούνται από αυτό. Υπερασπιστείτε το πρωινό, συσχετίζοντάς το με θέματα που τους αφορούν, όπως η απόδοση στο σχολείο, στα αθλήματα και στον έλεγχο βάρους.
  2. Εμπλέξτε τον στις αποφάσεις, ζητώντας να σας δώσει κάποιες ιδέες για το τι θα ήθελε να τρώει το πρωί. Στην συνέχεια, φροντίστε να έχετε καθημερινά διαθέσιμες για πρωινό τις υγιεινότερες από τις τροφές που προτιμά το παιδί σας.
  3. Βάλτε στο ψυγείο και στα ντουλάπια υγιεινά τρόφιμα για πρωινό, ή βάλτε τις μπάρες δημητριακών στις τσέπες τους. Ακόμα και αν σηκώνονται πολύ νωρίς το πρωί για να σκεφτούν το φαγητό την ώρα που φεύγουν για το σχολείο, μπορούν να φάνε κάτι υγιεινό στην διαδρομή ή σε κάποιο διάλειμμα.