Βοήθεια! Παραμένει εκλεκτικό στο φαγητό!

Βοήθεια! Παραμένει εκλεκτικό στο φαγητό!

Ανησυχείτε ότι το παιδί σας δεν τρώει αρκετά; Tips για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.

Όπως και ένα νήπιο έτσι και ένα παιδί προσχολικής ηλικίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιλεκτικό με το φαγητό του, τόσο ώστε κάθε γεύμα να αποτελεί μια μικρή πρόκληση για εσάς. Ωστόσο δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν τρώει αρκετά. Σταδιακά θα κατορθώσετε να εμπλουτίσετε την διατροφή του, προσφέροντας τις καλύτερες πιθανές επιλογές φαγητού και έχοντας σεβασμό στην όρεξη για φαγητό που έχει το μικρό σας.

Όσον αφορά στην ποσότητα του φαγητού, αυτό εξαρτάται από το φύλο, τον σωματότυπο και την ενέργεια που καταναλώνει. Έχοντας κατά νου ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο απόκλισης όσον αφορά τις απαραίτητες θερμίδες, μια ικανοποιητική πρόσληψη για ένα παιδί από 3 μέχρι 5 ετών είναι οι 1200 με 1300 θερμίδες ημερησίως. Ωστόσο, αντί να μετράτε θερμίδες το πιο σημαντικό είναι να παρέχετε στο παιδί σας μια ισορροπημένη διατροφή με ποικιλία. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips για να ενθαρρύνετε το μικρό σας να τρώει καλά.

  1. Σερβίρετε γάλα αντί για κρέας. Αν δεν του αρέσει το κρέας αντικαταστήστε το με γάλα. Αν πίνει 500ml γάλα ή καταναλώνει 175g γιαουρτιού και 50g τυριού σε μια ημέρα λαμβάνει όλες τις πρωτεΐνες που χρειάζεται. Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης είναι επίσης τα αυγά και τα όσπρια.   
  2. Σερβίρετε καινούργιο φαγητό σε τακτά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να χρειαστεί να σερβίρετε ένα νέο φαγητό και 10 φορές μέχρι να το δοκιμάσει το μικρό σας. Mην το βάζετε κάτω, απλά εξοπλιστείτε με λίγη υπομονή παραπάνω. Ωστόσο, φροντίστε να μην σερβίρετε το ίδιο καινούργιο φαγητό ξανά και ξανά μέσα στην ίδια εβδομάδα, ενώ μια αλλαγή στην συνταγή μπορεί να είναι βοηθητική. Για παράδειγμα, εάν δεν θέλει τις φακές σούπα, μπορείτε να τις κάνετε σαλάτα ή να τις αλέσετε σαν πουρέ και να συνοδέψετε το κρέας. 
  3. Εγκαθιδρύστε μια ρουτίνα και στο φαγητό. Καθιερώστε για παράδειγμα ότι θα τρώτε 1 από τα 3 κύρια γεύματα της ημέρας στο τραπέζι όλοι μαζί, έτσι ώστε και το μικρό σας να παίρνει παραδείγματα σε σχέση με το φαγητό από εσάς.
  4. Προσφέρετε πιο ελαφριά snacks. Παρόλο που τα snacks είναι σημαντικά για τη διατροφή του παιδιού δεν πρέπει να είναι πολύ βαριά για να μην του Παγωτόκόψουν την όρεξη για φαγητό το μεσημέρι και το βράδυ. Για παιδιά προσχολικής ηλικίας επιλέξτε κομμάτια φρούτου, ένα κρακεράκι με ταχίνι ή ένα μικρό γιαούρτι.  
  5. Μην το παρακάνετε με τα γλυκά. Τα παιδιά που προτιμούν τροφές με ζάχαρη αναπτύσσουν μια προτίμηση για τα γλυκά σε σχέση με άλλες πιο υγιεινές τροφές. Φυσικά τα παγωτά, τα κείκ και τα σπιτικά μπισκότα έχουν θέση σε μια υγιεινή διατροφή αρκεί να τα τρώει το μικρό σας σε εξαιρετικές περιστάσεις (ποτέ όμως ως επιβράβευση).
  6. Το επιδόρπιο αποτελεί ένα ωραίο φινάλε του γεύματος. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα γλυκό. Δοκιμάστε ψημένο μήλο, φρουτοσαλάτα ή λίγο γιαούρτι με μέλι και καρύδια.