Ζάχαρη με το… μέτρο!

Τα πολλά γλυκά είναι βλαβερά για την υγεία παιδιών και ενηλίκων.

Τα παιδιά λατρεύουν την ζάχαρη και γι’ αυτό η διατροφή που προτιμούν είναι αυτή του Χάνσελ και της Γκρέτελ. Επειδή, όμως, όπως μαθαίνουμε και από το παραμύθι, οι ζαχαρένιες επιλογές κρύβουν κινδύνους, ορίστε ένα μέτρο!

*Με την συνεργασία του Κλινικού Διατροφολόγου-Διαιτολόγου, MSc, Ιωάννη Κάλφα.

Η γεύση που τα παιδιά προτιμούν είναι, χωρίς αμφιβολία, η γλυκιά. Ωστόσο, οι τροφές που είναι πλούσιες σε προσθήκη ζάχαρης (γλυκά, μπισκότα, παγωτά, φρουτοποτά, αναψυκτικά κ.ά.) είναι συνήθως υψηλής θερμιδικής και χαμηλής θρεπτικής αξίας. Είναι φυσικό λοιπόν μια.... ζαχαρένια διατροφή να οδηγεί σε σημαντική αύξηση βάρους, αλλά και να δημιουργεί πρόβλημα τερηδόνας στα παιδικά δόντια.

Τί πάει να πει αυτό; Σίγουρα όχι τον αυτόματο αποκλεισμό της ζάχαρης από την παιδική διατροφή, αφού όλα τα παιδιά τη ζητάνε και, δυστυχώς, ό, τι απαγορεύεται είναι και περιζήτητο! Άλλωστε, υπάρχουν περιπτώσεις που δεν μπορείτε να την αποφύγετε. Αν για παράδειγμα θέλετε να πείσετε τα παιδιά σας να τρώνε δημητριακά ολικής άλεσης, θα αναγκαστείτε να επιλέξετε κάποια που έχουν ζάχαρη γιατί αυτή τα κάνει πιο ελκυστικά , κι έτσι είναι πιο πιθανό να πάψουν να γκρινιάζουν!

Ευτυχώς, όμως, μια μικρή ποσότητα ζάχαρης ειδικά σε τρόφιμα που περιέχουν πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά δεν είναι υπαίτια για την αύξηση βάρους ή την τερηδόνα του παιδιού σας. Το μεγάλο διατροφικό λάθος είναι να αφήνετε το παιδί να καταναλώνει ανεξέλεγκτα όλη μέρα αναψυκτικά ή φρουτοποτά και να του επιτρέπετε να τσιμπολογάει κρουασάν και παγωτά για κολατσιό αντί για φρούτα και γάλα.

Τα γλυκά ευθύνονται κυρίως για την τερηδόνα αλλά και την παχυσαρκίαΕιδικά οι έφηβοι είναι πολύ επιρρεπείς σε τέτοιου είδους «παραπτώματα» με αποτέλεσμα η διατροφή τους να μην είναι ισορροπημένη. Επιπλέον, η πίεση του διαβάσματος και των σχολικών υποχρεώσεων κάνει συχνά τους γονείς ανεκτικούς στην κατανάλωση «κακών» τροφών από τα παιδιά τους προκειμένου να πάρουν, όπως πιστεύουν, ενέργεια. Αν αυτό όμως γίνεται συστηματικά η «ενέργεια» αυτή εύκολα θα μεταφραστεί σε περιττό λίπος, ειδικά αν συνδυαστεί με έντονα καθιστική ζωή.

Κατά συνέπεια, καλό θα ήταν να:

  • Βάλετε ένα μέτρο στην κατανάλωση έτοιμων σνακ πλούσιων σε ζάχαρη.
  • Να ετοιμάζετε σπιτικά γλυκίσματα στα οποία όχι μόνο θα μπορέσετε να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης, αλλά θα μπορέστε να την αντικαταστήσετε με μαύρη ζάχαρη ή, ακόμα καλύτερα, με μέλι.
  • Να προτιμήσετε μια χούφτα ξηρών καρπών με αποξηραμένα φρούτα. Αποτελέσει μια εξαιρετική διατροφική επιλογή για το παιδί σας καθότι θα το εξοπλίσει με ενέργεια , καλύτερη συγκέντρωση και διαύγεια ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει σε πιεστικό καθημερινό πρόγραμμα . Επίσης θα μπορούσατε να φτιάξετε ακόμα και σπιτικές μπάρες δημητριακών με βάση την βρώμη, του ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και λίγο μέλι αντί για ζάχαρη.
  • Να ελέγξετε τα ροφήματα που το παιδί καταναλώνει και να περιορίσετε τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά και τα σοκολατούχα μόνο σε ειδικές περιστάσεις.