Γεύματα σε καλαθάκι

Γεύματα σε καλαθάκι

Τι snacks μπορείτε να προσφέρετε στο παιδί που πάει σχολείο;

*Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Τα καλαθάκια, που δίνουμε στα παιδιά για το σχολείο, μας βοηθούν να γνωρίζουμε τι τρώει το παιδί μας όταν βρίσκεται εκτός σπιτιού. Βέβαια, δεν μπορούμε να είμαστε πάντοτε σίγουροι για το ότι έφαγε το κολατσιό του μόνο και μόνο επειδή επέστρεψε με άδειο καλαθάκι. Κι αυτό γιατί πολλά παιδιά πετάνε ό,τι δε θέλουν, για να μην χρειαστεί να αντιμετωπίσουν ένα θυμωμένο γονιό. Γι αυτό:

  • Συζητήστε με το παιδί προκειμένου να μάθετε τι θέλει να τρώει  και προσπαθήστε να συνδυάσετε και τα δικά σας «πρέπει».
  • Δώστε του μια λίστα να επιλέξει ανάμεσα σε 2 με 3 επιλογές (όχι παραπάνω για να μην μπερδευτεί). Αν το κάνετε αυτό, τα παιδιά θα νιώσουν ότι εκείνα ελέγχουν τη ζωή τους και κάνουν τις δικές τους επιλογές.

Τα τεχνάσματα για υγιή σνακ είναι τα ίδια με τα υπόλοιπα γεύματα της ημέρας. Σκοπός σας θα είναι να υπάρχει ισορροπία,  ποικιλία υγιεινών τροφών και να γίνεται σωστή θρέψη του παιδιού σας.

Ιδέες

  • Φρούτα. Ξεφλουδίστε τα πορτοκάλια και τα μανταρίνια πριν τα σερβίρετε, για να τα φάνε ευκολότερα. Μπορείτε επίσης, να κόψετε τα φρούτα σε ροδέλες ή φέτες, να τα ραντίσετε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν και να τα τυλίξετε σε μια μεμβράνη. Τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια πολύ καλή επιλογή και με ευχάριστα αρώματα.
  • Τοστ με ψωμί ολικής άλεσης με γέμιση πρωτεϊνών (τόνος, κρύο κοτόπουλο, γαλοπούλα, τυρί χαμηλό σε λιπαρά, αυγό). Προσθέστε λίγο μαρούλι, λάχανο, αγγούρι, ντομάτα για να γίνει το σάντουιτς πιο θρεπτικό και με περισσότερες ίνες. Κόψτε το τοστ σε τριγωνάκια, ώστε το παιδί να μπορεί να το τρώει όσο θα είναι μαζί με τους φίλους του. Μια έξυπνη λύση είναι να «στολίσετε» το τοστ με μάτια, μύτη, στόμα ή να χρησιμοποιήσετε κουπάτ για να το κόψετε σε ενδιαφέροντα σχήματα.
  • Αντί για τοστ, μπορείτε να φτιάξετε μικρά στρογγυλά ψωμάκια ή μια μεσαία αραβική πίτα ολικής άλεσης κατά προτίμηση και να τα γεμίσετε με τα υλικά που είπαμε παραπάνω.
  • Μπορείτε, επίσης, να δώσετε στο παιδί σας μια μπάρα δημητριακών με αποξηραμένα φρούτα ή με ξηρούς καρπούς ή με κομμάτια μαύρης σοκολάτας (αποφύγετε αυτές με τη λευκή επικάλυψη), επιλογή η οποία είναι αρκετά αρεστή στα περισσότερα παιδιά.
  • Μια άλλη καλή επιλογή είναι ένα κουλούρι Θεσσαλονίκης, πολύσπορο κατά προτίμηση, το οποίο χορταίνει τα παιδιά, ενώ ταυτόχρονα τα εφοδιάζει με φυτικές ίνες. Μπορείτε να το συνοδέψετε μαζί με τυρί χαμηλό σε λιπαρά κάνοντάς το έτσι πιο γευστικό και υγιεινό (λόγω του ασβεστίου από το τυρί).
  • Κρακεράκια ολικής άλεσης ή φρυγανιές σικάλεως ή μικρά κριτσίνια πολύσπορα μαζί με τυρί χαμηλό σε λιπαρά  είναι ένα ακόμα σνακ που αρέσει σε αρκετά παιδιά, έχει λίγες θερμίδες και παρέχει μέσω του τυριού ασβέστιο.
  • Μια ακόμα καλή επιλογή είναι ωμά λαχανικά όπως καρότο, αγγούρι ή ένα μικρό καλαμπόκι, επιλογές οι οποίες προσφέρουν στο παιδί ελάχιστες θερμίδες, ενώ ταυτόχρονα το εφοδιάζουν με βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες.
  • Μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα σακουλάκι το οποίο θα περιλαμβάνει  δημητριακά ολικής άλεσης, αποξηραμένα φρούτα, σταφίδες και ανάλατους ξηρούς καρπούς όπως αμύγδαλα.
  • Όταν έχετε φτιάξει κάποια σπιτική πίτα όπως σπανακόπιτα, πρασόπιτα, πίτα με άνηθο, μανιταρόπιτα, κολοκυθίπιτα, τότε μπορείτε να δώσετε στο παιδί σας ένα μικρό τετράγωνο κομμάτι για σνακ. Αποφύγετε να του δώσετε λεφτά για να πάρει κάποια πίτα από το κυλικείο του σχολείου, καθώς δεν γνωρίζετε αν είναι καλής ποιότητας.
  • Αν το παιδί σας ζητάει κάτι σε γλυκό, μπορείτε τότε να του δώσετε ένα σταφιδόψωμο σε ατομική συσκευασία ή ένα κομμάτι σπιτικό κέικ φτιαγμένο με πιο Lightκαι υγιεινά υλικά (αλεύρι ολικής άλεσης, γάλα ελαφρύ, στέβια αντί ζάχαρη, ασπράδια αυγού αντί για τον κρόκο) ή 2 σπιτικά μουστοκούλουρα ή 2 καλής ποιότητας μπισκότα όπως αυτά με βρώμη.

Τελειώνοντας, να πούμε ότι καλό θα είναι να ετοιμάζετε το κολατσιό του παιδιύ σας το ίδιο πρωινό, έτσι ώστε να μην αλλοιωθούν οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία και τα υπόλοιπα θρεπτικά  συστατικά που περιέχονται σε αυτό! Το καλύτερο είναι να το ετοιμάζετε μαζί με το παιδί σας, προκειμένου να νιώσει ότι είναι μια διαδικασία που αφορά το ίδιο και όχι εσάς!

Μάθετε κι αυτό!              

Ένα ελκυστικό δοχείο μεταφοράς είναι ορισμένες φορές ένα σημαντικό κίνητρο για να φάει το κολατσιό του. Ακολουθούν τα δικά μας αγαπημένα:

doxeio-skatzoxoiros-cc

lego-kouti

set-metaforas-fagito-hh