Crash test: Γιορτινά γλυκίσματα

Crash test: Γιορτινά γλυκίσματα

Συγκρίνουμε τα γλυκά των γιορτών: ποια είναι η θρεπτική τους αξία, πόσες θερμίδες αποδίδουν και πόσο συχνά μπορούμε να τα καταναλώνουμε;

Με την συνεργασία της διαιτολόγου-διατροφολόγου, εξειδικευμένης στα προβλήματα διατροφής παιδιών-εφήβων, Μαρίας-Χριστίνας Αλεξοπούλου

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν ολοταχώς και τα μελομακάρονα, οι κουραμπιέδες και οι δίπλες ετοιμάζονται για την αποστολή τους. Βλέπετε, αυτά τα τρία γλυκά αποτελούν τους πρωταγωνιστές των γιορτών και κανείς μας δεν μπορεί να φανταστεί Χριστούγεννα χωρίς μέλι, γαρύφαλλο και ζάχαρη άχνη! Όμως ποιο από τα γλυκά αυτά πρέπει να προτιμήσετε εσείς οι γονείς όχι μόνο για τους εαυτούς σας, αλλά και για τα παιδιά σας; Κάναμε ένα crash test και ιδού τα αποτελέσματα!

Για την σύγκριση που ακολουθεί χρησιμοποιήσαμε ένα κοινό μελομακάρονο, έναν παραδοσιακό κουραμπιές και μια σπιτική δίπλα, το μέγεθος των οποίων κυμαίνεται κοντά στα 40-50 γραμμάρια. Τι βρήκαμε;

Μελομακάρονο: Έχει ως κύρια πηγή υδατανθράκων το αλεύρι, τη ζάχαρη και το μέλι. Περιέχει ελαιόλαδο ως τη βασική πηγή λίπους, το οποίο είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνη Ε. Στο μελομακάρονο περιέχονται επίσης καρύδια, τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βιταμίνη Ε και πρωτεϊνη, ενώ έχει και μυρωδικά όπως η κανέλλα (αιθέραια έλαια κανέλλας) και το γαρύφαλλο. Οι θερμίδες που αποδίδει ένα μελομακάρονο κυμαίνονται γύρω στις 150-180 θερμίδες.

Δίπλες: Έχουν ως κύρια πηγή υδατανθράκων το αλεύρι και τη ζάχαρη, ενώ χρησιμοποιείται και μέλι (για το μέλωμα). Χρησιμοποιείται ελαιόλαδο για την παρασκευή τους, το οποίο είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά, καθώς και βιταμίνη Ε. Βασικό συστατικό στις δίπλες είναι και το αυγό, γεγονός που ανεβάζει το λιπαρό περιεχόμενο των γλυκών αυτών. Στις δίπλες περιέχονται και μυρωδικά όπως η κανέλλα (αιθέραια έλαια κανέλλας) και το γαρύφαλλο, ενώ υπάρχουν και ίχνη καρυδόψιχας Οι θερμίδες που αποδίδει μια δίπλα κυμαίνονται γύρω στις 80, εάν είναι σπιτική, ενώ εάν είναι ζαχαροπλαστείου ανέρχονται κοντά στις 100.

Κουραμπιές: Έχει ως κύρια πηγή υδατανθράκων το αλεύρι και τη ζάχαρη. Σχετικά με τα λιπαρά στον κουραμπιέ, ο κουραμπιές περιέχει πολύ περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από το μελομακάρονο και τη δίπλα, διότι το λίπος που χρησιμοποιείται για την παρασκευή του είναι μερικώς ή εξ’ολοκλήρου βούτυρο. Όμως ακόμα και αν δεν είναι εξ’ολοκλήρου βούτυρο, το άλλο μέρος είναι κάποιο φυτικό λίπος το οποίο περιέχει μερικώς υδρογονωμένα λιπαρά, τα οποία δεν αποτελούν την καλύτερη επιλογή. Κάποιες συνταγές έχουν και αυγό, γεγονός που ανεβάζει το λιπαρό περιεχόμενο των γλυκών αυτών. Ένας κουραμπιές έχει και αμύγδαλα, τα οποία είναι πλούσια σε μονοακόρεστα και ω-3 λιπαρά, βιταμίνη Ε, ασβέστιο και μαγνήσιο. Οι θερμίδες που αποδίδει ο κουραμπιές δε διαφέρουν σημαντικά από αυτές που αποδίδει το μελομακάρονο. Κυμαίνονται γύρω στις 180-200 θερμίδες.

Θρεπτική αξία

Ανάμεσα στους τρεις γλυκούς πειρασμούς, την πρώτη θέση ως προς τη θρεπτική αξία θα λέγαμε ότι λαμβάνει το μελομακάρονο, με τις δίπλες να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση και τους κουραμπιέδες να παίρνουν την τρίτη θέση.

Θερμίδες

Η βασική πληροφορία, που ενδιαφέρει και τους περισσότερους, είναι το πόσες θερμίδες έχει το κάθε γλυκό. Συγκεκριμένος αριθμός θερμίδων για το κάθε γλυκό δεν είναι εύκολο να καθοριστεί, γιατί εξαρτάται από τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί, την προσθήκη επιπλέον υλικών (ξηρών καρπών) και το μέγεθός τους. Παρ’όλα αυτά, όπως αναφέραμε και παραπάνω, λιγότερες θερμίδες έχουν οι δίπλες, ακολουθούν τα μελομακάρονα, ενώ λίγο υψηλότερο θερμιδικό περιεχόμενο από τα μελομακάρονα έχουν οι κουραμπιέδες.

Συχνότητα κατανάλωσης

Τα παιδιά μπορούν νακαταναλώνουν μέχρι 2 φορές/εβδομάδα από 1 μικρό γλυκό τη φορά (ένα παραδοσιακό μελομακάρονο ή κουραμπιέ ή δίπλα) ξεκινώντας όχι νωρίτερα από την παραμονή Χριστουγέννων. Καλό θα είναι να το τρώνε σαν επιδόρπιο μετά το μεσημεριανό γεύμα και να μην αντικαθιστούν κάποιο γεύμα (πχ απογευματινό) με το γλυκό. Ίδιες συστάσεις ισχύουν και για τους ενήλικες.

Κι άλλοι γλυκοί πειρασμοί στο μικροσκόπιο

Bασιλόπιτα: 250-280 θερμίδες το κομμάτι  

Eφόσον η βασιλόπιτα δε θα λείψει από το σπίτι σας, επιλέξτε την καλύτερη. Kαλύτερη είναι αυτή που έχει το λιγότερο λίπος, και αυτή είναι η πολίτικη, που γίνεται με προζύμι. Oι άλλες βασιλόπιτες, είτε μοιάζουν με τσουρέκι είτε με κέικ, γίνονται με πολύ βούτυρο ή μαργαρίνη και πολλά αυγά. Aν τη φτιάξετε μόνοι σας, προσθέστε στη ζύμη της πολλά μυρωδικά - μαχλέπι, μαστίχα και γλυκάνισο. Tα μυρωδικά αυτά, εκτός του ότι βελτιώνουν τη γεύση και το άρωμα της, έχουν και αντιοξειδωτική δράση.

kyriako 121228142749

 

  • Το πρώτο κομμάτι βασιλόπιτας να καταναλωθεί όχι νωρίτερα από την 1η μέρα του χρόνου.
  • H βασιλόπιτα καλό θα ήταν να καταναλώνεται σαν πρωινό μαζί με 1 φλιτζάνι γάλα χαμηλό σε λιπαρά (πράσινο), σαν απογευματινό σνακ σκέτο ή σαν βραδινό σνακ μαζί με 1 φλιτζάνι γάλα χαμηλό σε λιπαρά (πράσινο).
  • Να καταναλώνεται αυστηρά μέχρι 1 κομμάτι βασιλόπιτα την ημέρα.

Πουτίγκα: 450 θερμίδες το κομμάτι

H πουτίγκα, αν και μη παραδοσιακό ελληνικό γλυκό, προτιμάται πολύ τα Xριστούγεννα. Τα βασικά συστατικά της είναι: τα αυγά, η κρέμα γάλακτος, τα καρύδια, η ζάχαρη και το κονιάκ. Mπορεί επίσης να περιέχει σταφίδες, καθώς και καλά βουτυρωμένα κρουτόν. Eίναι ένα γλυκό πλούσιο σε λιπίδια και καλό θα ήταν να μην καταναλωθεί καθόλου από το παιδί κατά τη διάρκεια των εορτών και να προτιμηθεί η βασιλόπιτα.