5 Tips για θετούς γονείς

Θετή μαμά

Τι μπορείτε να κάνετε για να πάψετε να είστε η κακιά μητριά του παραμυθιού;

*Με τη συνεργασία του Ψυχολόγου-Life Coach, Κωνσταντίνου Περρωτή.

Σήμερα υπάρχουν πολύ τρόποι για να δημιουργηθεί μια οικογένεια. Ένας γάμος με κάποιον που έχει ήδη παιδιά είναι ένας από αυτούς. Εάν αυτή είναι η περίπτωσή σας ή κάτι παρόμοιο από το οποίο αποκτάτε θετά παιδιά, τα πράγματα για εσάς είναι αρκετά περίπλοκα μιας και από καταβολής κόσμου κανείς δεν συμπαθεί εύκολα την μητριά ή τον πατριό. Θυμηθείτε, για παράδειγμα, την Χιονάτη ή την Σταχτοπούτα. Και οι δύο αγαπημένες παιδικές ηρωίδες υπέφεραν λόγω της κακιάς μητριάς. Πώς, λοιπόν, να ανταγωνιστείτε στερεότυπα αιώνων; Ορίστε 5 τρόποι!

1. Να είστε στοργικοί και φιλικοί

Τα θετά παιδιά σπάνια χρειάζονται έναν δεύτερο πατέρα ή μια ακόμη μητέρα. Οπότε, το στυλ του γονιού δεν είναι αυτό που θα σας βοηθήσει να έρθετε πιο κοντά. Φερθείτε σαν συμπαραστάτης και πείτε «Σε συμπαθώ» με λόγια και έργα κάθε φορά που το νιώθετε. Προσοχή, ωστόσο, να μην βρεθείτε στο άλλο άκρο. Με το θετό σας παιδί δεν μπορείτε σε καμία περίπτωση να γίνετε κολλητοί φίλοι γιατί κάποια στιγμή θα πέσει και σε εσάς ο κλήρος να θέσετε όρια και μπορεί τότε να έχετε χάσει την διαπραγματευτική σας ισχύ.

2. Λάβετε υπόψην τα συναισθήματα, τις ανάγκες και τις επιθυμίες του.

Αυτό δεν σημαίνει να ενδίδετε σε κάθε του καπρίτσιο. Αντίθετα, σημαίνει να σκέφτεστε τι θέλει έχοντας παράλληλα στο μυαλό το δικό του καλό και όχι το πόσο αρεστοί θέλετε να φαίνεστε.

Ακούστε τις απόψεις του

  • Ακούστε και σεβαστείτε τις απόψεις του
  • Αξιολογήστε τις ιδέες του και ακολουθήστε της όταν είναι λογικές, ακόμα κι αν έχετε βρει μια απλούστερη ή ταχύτερη λύση σε κάποιο πρόβλημα.
  • Αφήστε το να εκφράσει τα αρνητικά του συναισθήματα, αλλά μην επιτρέψετε να τα μετουσιώσει σε αρνητική συμπεριφορά.


  • 3. Δείξτε ενδιαφέρον για τις καθημερινές του δραστηριότητες

Προσπαθήστε να το πλησιάσετε αποδεικνύοντας πως σας νοιάζουν ακόμα και οι μικρές λεπτομέρειες της ζωής του.

  • Αφήστε την συζήτηση να κυλήσει. Λόγου χάρη, εάν έρθει σπίτι και ανακοινώσει πως η ομάδα στην οποία συμμετέχει κέρδισε στον αγώνα μπάσκετ, μην πείτε απλά «Μπράβο». Επιλέξτε κάτι που θα διευρύνει την συζήτηση, όπως «Αλήθεια; Ποιο ήταν το σκορ;». Οι ερωτήσεις και μάλιστα εκείνες που δεν μπορούν να απαντηθούν με ένα «ναι» ή ένα «όχι» είναι εξαιρετικές για να πάτε ένα βήμα παρακάτω την επικοινωνία. Επιπλέον, με τον τρόπο αυτό είναι σαν να λέτε «Άκουσα αυτό που είπες και ενδιαφέρομαι να μάθω περισσότερα!».
  • Φυσικά, και η φυσική σας παρουσία θα βοηθήσει την μεταξύ σας σχέση. Αυτό σημαίνει πως όχι μόνο θα πηγαίνετε στους αγώνες ποδοσφαίρου του, αλλά θα επευφημείτε με όλη σας την καρδιά!

4. Εκφράστε την περηφάνια σας

Μην αρχίσετε να φωνάζετε «Είσαι υπέροχος» ή «Είσαι πραγματικά μοναδικός» σε κάθε του κατόρθωμα. Επιλέξτε μια πιο χαλαρή προσέγγιση όπως:

  • Ξεκινήστε τους επαίνους σας με φράσεις όπως «Μου αρέσει πολύ όταν…» ή «Το εκτιμώ πολύ που…». Με τον τρόπο αυτό δείχνετε πως έχετε προσδοκίες για αυτό, στις οποίες, μάλιστα, καταφέρνει να ανταποκρίνεται. Προσπαθήστε, ωστόσο, να μείνετε μακριά από την κριτική, η οποία σπάνια είναι καλοδεχούμενη από ένα παιδί που δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν συμπαθεί ένα άτομο αυτό ή όχι.

Παιδί που μαθαίνει ποδήλατο

  • Περιγράψτε και ζητήστε να παρακολουθήσετε τα κατορθώματά του. Είναι πολύ απλό! Πείτε: «Έμαθες να κάνεις ποδήλατο. Πάμε να μου δείξεις. Θέλω πολύ να το δώ!».
  1. Να είστε εκεί

Καμιά φορά δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο από το να είστε για στήριξη και ενθάρρυνση σε στιγμές άγχους.

  • Προσφέρετε συμπόνια και κατανόηση
  • Εκφράστε πίστη πως όλα θα γίνουν καλύτερα στο μέλλον
  • Ενθαρρύνετέ το να μιλήσει για ό,τι το απασχολεί
  • Προτρέψτε το να σας μιλήσει σχετικά με ιδέες που έχει για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

 

Δείτε μαζί: «Η ζωή σε δύο πράξεις». Εξαιρετική ταινία με την Julia Roberts να αναλαμβάνει τον ρόλο της θετής μητέρας των παιδιών της Susan Sarandon.

Μπορεί επίσης να σας ενδιαφέρει: «Ετεροθαλή αδέλφια»- Πώς να χειριστείτε μια περίπλοκη σχέση.