Όταν χάνεται μια φιλία…

Παιδική φιλία

Πώς να συμπαρασταθείτε στο μικρό σας όταν μια φιλία του χαλάσει.

Ενώ ήταν οι καλύτεροι φίλοι και έπαιζαν συνέχεια μαζί, ξαφνικά χάθηκαν και άρχισαν σπάνια να βρίσκονται και να μιλούν. Το παραπάνω δεν είναι σπάνιο φαινόμενο για τις φιλίες που γεννιούνται ανάμεσα σε νήπια ή λίγο μεγαλύτερα παιδάκια. Άλλωστε σε αυτές τις ηλικίες ο μέσος όρος που διατηρείται μια τέτοια σχέση είναι ο ένας χρόνος. Αν παρόλα αυτά το μικρό έχει πάρει κατάκαρδα τον «χωρισμό», δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε:

  • Ακούστε το προσεκτικά. Χωρίς να κρίνετε, ακούστε με προσοχή τι έχει να σας πει το μικρό σας. Σχόλια του τύπου «το ήξερα από την αρχή ότι δεν έπρεπε να την εμπιστεύεσαι» θα πυροδοτήσουν το θυμό και τη θλίψη. Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να συμπάσχετε και να παραδεχτείτε ότι είναι μια δύσκολη κατάσταση.
  • Να είστε προσεκτικοί με τις συμβουλές. Θα μπορούσατε να δώσετε μια – δύο συμβουλές στο μικρό σας, αν σας το ζητήσει, αλλά μην το πιέζετε αν δεν συμφωνεί με τις ιδέες σας, καθώς έτσι θα ενισχύσετε τον θυμό του. Αν θεωρείτε ότι το δικό σας παιδί έχει κάνει κάπου λάθος, ζητήστε του ήρεμα να σκεφτεί την πιθανότητα να έχει πληγώσει το φίλο του.   
  • Κρατήστε αποστάσεις. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να επικοινωνήσετε με τη φίλη του μικρού σας ή με τους γονείς του για να τα ξαναβρούν.
  • Μοιραστείτε το παρελθόν σας. Οι δικές σας ιστορίες από το παρελθόν θα βοηθήσουν το αγγελούδι σας να αντιληφθεί ότι και εσείς ξεπεράσατε μια παρόμοια δυσκολία στην ηλικία του όταν χαθήκατε με μια καλή σας φίλη.