10 τρόποι για να μάθετε στο παιδί σας να αγαπά και να πιστεύει στον εαυτό του
Πόσες φορές δεν συναντάμε ανθρώπους στη ζωή μας που ενώ έχουν δυνατότητες στερούνται αυτοπεποίθησης; Φυσικά και το πιο δύσκολο πράγμα είναι να αποδεχτεί κανείς, να πιστέψει και να αγαπήσει τον εαυτό του για αυτό που είναι. Αλλά επειδή πολλά από τα θεμέλια της προσωπικότητας χτίζονται στην παιδική ηλικία, η εκτίμηση για τον εαυτό μας δεν είναι κάτι που δεν μπορεί να διδαχθεί.
Για να μάθετε το μικρό σας να πιστέψει και να εκτιμά τον εαυτό του ώστε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής, ακολουθήστε 10 απλές, πλην όμως πολύτιμες, συμβουλές.
- Χαρίστε την αγάπη σας χωρίς όρους. Αυτό σημαίνει πως δείχνετε στο μικρό σας ότι το αγαπάτε και το αποδέχεστε για αυτό που είναι, ανεξάρτητα από τις δυνατότητές του ή τις αδυναμίες του. Για να διορθώσετε μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, κάντε ξεκάθαρο ότι η συμπεριφορά του δεν είναι αποδεκτή και όχι το ίδιο σαν άτομο (χαρακτηρίζοντάς το λόγου χάρη κακό παιδί, άχρηστο, χαζό κ.λπ.). Επίσης μην ξεχνάτε να εκφράζετε την αγάπη σας με αγκαλιές, φιλιά και τρυφερά λόγια.
- Δείξτε του προσοχή. Έτσι του στέλνετε το μήνυμα ότι είναι σημαντικό για εσάς και το υπολογίζετε. Αυτό μπορεί να γίνει με πολύ απλούς τρόπους, όπως π.χ. να το προσέξετε όταν σας ρωτάει κάτι, να το κοιτάτε στα μάτια όταν σας μιλάει, ή να του εξηγείτε ότι πρέπει να τελειώσετε μια δουλειά, όταν αναζητά την προσοχή σας, χωρίς όμως να αγνοείτε τις ανάγκες του ή αυτά που σας λέει.
- Διδάξτε του όρια.Είναι σημαντικό να καθιερώσετε κάποιους κανόνες για το παιδί σας, οπωσδήποτε κάποιους που αφορούν στην ασφάλειά του και την υγεία του και να παραμείνετε συνεπείς στην τήρησή τους. Αυτό σημαίνει πως θα υπάρχουν προκαθορισμένες επιπτώσεις αν δεν τους τηρήσει. Οι κανόνες θα το βοηθήσουν να νιώθει σιγουριά. Εσείς από την πλευρά σας δείξτε του εμπιστοσύνη.
- Επιτρέψτε το ακίνδυνο ρίσκο. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να εξερευνήσει κάτι καινούργιο, όπως να αποκτήσει μια νέα δεξιότητα, να δοκιμάσει ένα καινούργιο φαγητό, να κάνει έναν νέο φίλο, να ακολουθήσει δραστηριότητες που προωθούν τη συνεργασία και όχι τον ανταγωνισμό. Αφήστε το να πειραματιστεί με κάτι που δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του και αποφύγετε να εμπλέκεστε, προσπαθώντας να το «σώσετε» ή να κάνετε για λογαριασμό του κάτι. Αυτό αποτελεί πλήγμα για την αυτοπεποίθησή του και ενισχύει την εξάρτηση του από εσάς.
- Επιτρέψτε να γίνουν λάθη. Τα λάθη αποτελούν σημαντικά μαθήματα και καλό είναι να επιτρέψετε να συμβούν, καθώς λειτουργούν ως κίνητρα για την αναζήτηση λύσης. Κάνοντας λάθη και προσπαθώντας να τα διορθώσει, θα αποδεχτεί ότι αυτά αποτελούν μέρος της ζωής και φυσικά θα αποδεχτεί τον εαυτό του και τις αδυναμίες του.
- Επικροτήστε τις θετικές πράξεις. Πείτε του για παράδειγμα τι έκανε σωστά και φροντίστε να είστε συγκεκριμένοι (π.χ. «ευχαριστώ που έστρωσες το τραπέζι» και όχι απλά «έκανες καλή δουλειά»). Αυτό θα του δείξει ότι υπολογίζετε την αξία και την προσπάθειά του.
- Ακούστε το προσεκτικά. Αν το παιδί σας θέλει να σας μιλήσει, σταματήστε αυτό που κάνετε και ακούστε το. Χρειάζεται να μοιραστεί μαζί σας τις σκέψεις, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του. Βοηθήστε το ακόμα να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του, κάνοντας αναφορά σε αυτά και αποδεχτείτε τα χωρίς κριτική. Έτσι δείχνετε σημασία σε αυτά αλλά και σε όσα έχει να σας πει. Μην παραλείπετε ακόμα να μοιράζεστε μαζί του τα δικά σας συναισθήματα για έτσι θα είναι πιο εύκολο για εκείνο να εκφράζει τα δικά του.
- Αποφύγετε τις συγκρίσεις.Σχόλια του τύπου «γιατί δεν είσαι σαν τον αδερφό σου;» ή «γιατί δεν μπορείς να γίνεις τόσο καλή όσο η τάδε;» απλά βάζουν το παιδί σας σε μια διαδικασία ανταγωνισμού όπου κυριαρχεί η ζήλια και η ντροπή. Ακόμα και οι θετικές συγκρίσεις «είσαι η καλύτερη μαθήτρια, ο καλύτερος παίχτης κ.λπ.» μπορεί να είναι καταστροφικές γιατί είναι δύσκολο για ένα παιδί να πρέπει να ανταποκριθεί στην εικόνα που έχουν χτίσει οι άλλοι για εκείνο. Αν δείξετε στο παιδί σας ότι το εκτιμάτε για αυτό που είναι, θα είναι πιο εύκολο να αξιολογήσει θετικά τον εαυτό του.
- Προσφέρετε συμπαράσταση και πολεμήστε την ανασφάλεια. Αν λόγου χάρη το παιδί σας συγκρίνει τον εαυτό του με κάποιο άλλο παιδί βάζοντας τον εαυτό του σε δεύτερη θέση, αφενός συμπαρασταθείτε του αφετέρου τονίστε κάποια άλλη δυνατότητα που έχει. Αν πάλι υποβιβάζει τον εαυτό του (π.χ. «είμαι άχρηστος στα μαθηματικά, δεν είμαι καλός μαθητής») βοηθήστε το να δει τα πράγματα πιο ρεαλιστικά (λέγοντας λόγου χάρη ότι «είσαι καλός μαθητής απλά δεν θα τα καταφέρνεις πάντα στα μαθηματικά. Ας δούμε πώς μπορούμε να το διορθώσουμε αυτό»). Έτσι του μαθαίνετε να αποδέχεται τόσο τις δυνατότητες όσο και αδυναμίες του και να κατανοήσει ότι δεν χρειάζεται να είναι παντού τέλειο για να αισθάνεται καλά με τον εαυτό του.
- Ενθαρρύνετέ το. Η ενθάρρυνση είναι η αναγνώριση της προόδου και της προσπάθειας – με όλη τη διαδικασία που αυτή περιλαμβάνει - και όχι απλά η επιβράβευσή της. Η επιβράβευση αφορά περισσότερο την ίδια την πράξη ενώ η ενθάρρυνση το άτομο που προσπαθεί. Έτσι η επιβράβευση μπορεί να δώσει την εντύπωση σε ένα παιδί πως είναι καλό μόνο αν κάνει κάτι τέλεια. Αντίθετα η ενθάρρυνση εστιάζει στην προσπάθεια, πράγμα που είναι πολύ σημαντικό σε κάθε πτυχή της ζωής. Η διαρκής επιβράβευση, επίσης, μπορεί να αποτελέσει πλήγμα στην αυτοπεποίθηση ενός παιδιού καθώς του προσθέτει το φορτίο της επιτυχίας και δημιουργεί την ανάγκη να αναζητά την αποδοχή από τους άλλους.
Διαβάστε ακόμα:
«Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση»