Πως θα δώσετε στα παιδιά σας την υποστήριξη που έχουν ανάγκη σε περίπτωση διαζυγίου
*Με την συνεργασία της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου, Ναταλίας Αμμάρι
Για τα παιδιά, το διαζύγιο μπορεί να είναι πηγή άγχους και μεγάλης σύγχυσης, ενώ ο παράγοντας ηλικία δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τον θυμό και την ανασφάλεια που συνοδεύουν την σκέψη ότι «η μαμά και ο μπαμπάς δεν θα είναι μαζί». Ως γονείς μπορείτε να κάνετε τη διαδικασία του διαζυγίου λιγότερο οδυνηρή για τα παιδιά σας. Βοηθώντας, μάλιστα, τα παιδιά να αντιμετωπίσουν το διαζύγιο τους παρέχετε μια σταθερότητα και μια ασφάλεια.
Ως γονείς είναι φυσιολογικό να νιώθετε αβέβαιοι για το πώς να δώσετε στα παιδιά σας τη σωστή υποστήριξη από το διαζύγιο σας.
- Θα πρέπει να έχετε υπομονή και ναπαρέχετε διαρκώς την σιγουριά και την ασφάλεια που χρειάζονται έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί κάθε ένταση καθώς τα παιδιά μαθαίνουν να αντιμετωπίζουν τις νέες συνθήκες στη ζωή τους.
- Τα παιδιά πρέπει να υπολογίζουν σε σας γιατη σταθερότητα και τη φροντίδα που χρειάζονται.
- Θα ήταν καλό να μπορέσετε να διατηρήσετε μια φιλική σχέση με τον πρώην σας, διότι κατά αυτό τον τρόπο θα βοηθήσετε τα παιδιά σας να μην νιώσουν οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα.
- Μια τέτοια μεταβατική στιγμή δεν μπορεί να είναι χωρίς καμία δυσκολία, μπορείτε όμως να μειώσετε δυναμικά τον πόνο των παιδιών σας κάνοντας την ευημερία τους ύψιστη προτεραιότητα σας.
Τι χρειάζονται τα παιδιά;
- Θα πρέπει και οι δυο γονείς να συμμετέχετε στην ζωή των παιδιών σας.
- Προσπαθήστε να συμφωνείτε μεταξύ σας σε θέματα που έχουν να κάνουν με τα παιδιά σας. Να θυμάστε ότι όταν μαλώνετε μεταξύ σας νιώθουν ότι εκείνα έκαναν κάτι λάθος.
- Απολαύστε το χρόνο που περνάτε με τα παιδιά σας.
- Μην χρησιμοποιείτε τα παιδιά για να στέλνετε μηνύματα μεταξύ σας.
- Όταν μιλάτε για τον/την πρώην σας μιλήστε με σεβασμό ή αλλιώς μη μιλάτε καθόλου.
- Να θυμάστε ότι τα παιδιά σας θέλουν και τους δυο γονείς τους να είναι μέρος της ζωής τους. Υπολογίζουν και στους δυο για να τους διδάξουν τι είναι σωστό και τι λάθος και να τους βοηθήσουν όταν έχουν προβλήματα.
- Ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να μοιράζονται τα συναισθήματά τους και δείξτε τους ότι τα ακούτε πραγματικά. Μπορεί να αισθανθούν θλίψη, απογοήτευση ή ενοχές.
- Βοηθήστε τα να βρουν τις κατάλληλες λέξεις για τα συναισθήματα τους. Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να έχουν δυσκολία να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Μπορείτε να τα βοηθήσετε με το να παρατηρείτε την διάθεση τους και αναλόγως να τα ενθαρρύνετε να μιλήσουν.
- Προσπαθήστε να συμφωνήσετε εκ των προτέρων με τον/την πρώην σας για τις εξηγήσεις τις οποίες θα δώσετε στα παιδιά σας. Είναι σημαντικό να είστε και οι δυο παρόντες στην συζήτηση.
Τι να πω;
- Πείτε την αλήθεια. Τα παιδιά σας δικαιούνται να γνωρίζουν γιατί έχετε πάρει διαζύγιο. Διαλέξτε κάτι απλό, όπως «δεν μπορούμε να μένουμε πια όλοι μαζί». Είναι καλό να τους υπενθυμίζετε ότι ενώ μερικές φορές οι γονείς δεν μπορούν να είναι μαζί, ποτέ δεν σταματούν να αγαπούν τα παιδιά τους. Όταν τα παιδιά σας εκφράζουν ανησυχίες προσπαθήστε να απαντήσετε με ειλικρίνεια.
- Πείτε «σ’αγαπώ». Όσο απλό και αν ακούγεται, αφήνοντας τα παιδιά σας να γνωρίζουν ότι η αγάπη σας για εκείνα δεν έχει αλλάξει είναι ένα ισχυρό μήνυμα. Πείτε τους ότι θα εξακολουθείτε να τα φροντίζετε και να νοιάζεστε με κάθε τρόπο.
- Πείτε «και οι δυο μας θα είμαστε εκεί».Είναι σημαντικό να γνωρίζουν τα παιδιά σας ότι μπορούν να συνεχίσουν να έχουν μια υγιή σχέση και με τους δυο γονείς.
Μερικά παιδιά περνούν από ένα διαζύγιο με σχετικά λίγα προβλήματα, ενώ άλλα παιδιά δυσκολεύονται πολύ. Είναι φυσιολογικό για τα παιδιά να αισθάνονται έντονα και δύσκολα συναισθήματα, αλλά ο χρόνος, η αγάπη και η επιβεβαίωση πρέπει να τους βοηθήσει να επουλώσουν τις πληγές τους. Αν όμως τα παιδιά σας αισθάνονται έντονο θυμό, φόβο, θλίψη, ντροπή ή ενοχές καλό θα ήταν να απευθυνθείτε σε ένα παιδοψυχολόγο ώστε να βοηθήσει τα παιδιά σας να αντιμετωπίσουν αυτά τα συναισθήματα.