Υποστηρίξτε την γνώση

Χέρι βοηθείας στη γνώση

21 τρόποι να υποστηρίξετε το παιδί σας συναισθηματικά κατά τη διαδικασία της μάθησης

 

 

Η μάθηση είναι μια περίπλοκη διαδικασία που δεν περιορίζεται μόνο στο σχολείο. Πρόκειται ακόμα για μια διαδικασία που σχετίζεται με το πώς αισθάνεται το παιδί σας για τον εαυτό του και για τους ανθρώπους γύρω του αλλά και πώς οι άλλοι αισθάνονται για αυτό. Πριν ξεκινήσει η καινούργια σχολική χρονιά, δείτε τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας για να ενθαρρύνετε το μικρό σας να μάθει πιο εύκολα και πιο αποτελεσματικά και πώς να το στηρίξετε συναισθηματικά σε αυτή τη δημιουργική του πορεία.

  1. Αποφύγετε να κατηγορείτε το παιδί σας όταν συναντάει δυσκολίες στο σχολείο («Έλα τώρα, δεν είναι δύσκολα, εσύ είσαι τεμπέλης»). Κάνει το καλύτερο δυνατό για να καταλάβει όσα μαθαίνει στην τάξη και πιθανόν να προσπαθεί παρόλο που μπορεί να βαριέται ή να έχει πρόβλημα με ζητήματα στο σπίτι ή στο σχολείο.
  2. Αφιερώστε χρόνο ώστε να ακούσετε προσεκτικά το παιδί σας να μιλάει για το σχολείο και για τα συναισθήματά του για αυτό. Αν ξέρει ότι εκτιμάτε τις σκέψεις και τα συναισθήματά του τότε θα κάνετε το μικρό σας να νιώθει αυτοπεποίθηση. Συνεπώς, ακούστε με προσοχή όσα έχει να σας πει. Αν του επιτρέπετε να κλάψει ή να γελάσει με όσα συμβαίνουν στο σχολείο, με τα σκαμπανεβάσματα των νέων συναναστροφών και να το στηρίξετε στην προσπάθειά του να ανταπεξέλθει σε νέα μαθήματα και καινούργιες καταστάσεις θα το βοηθήσετε να σκεφτεί πιο καθαρά και δημιουργικά σχετικά με όλα τα παραπάνω. Ακούστε τις σκέψεις του
  3. Κρατήστε για τον εαυτό σας τα δικά σας αρνητικά συναισθήματα για το σχολείο. Μπορεί να περάσατε άσχημα στο σχολείο αλλά δεν πρέπει να μεταφέρετε αυτή την εμπειρία στο παιδί σας και να το προκαταλάβετε.
  4. Γνωρίστε προσωπικά τη δασκάλα ή τον δάσκαλο του παιδιού σας. Πρόκειται για πολύ σημαντικά πρόσωπα στη ζωή του παιδιού σας τα οποία θα σας βοηθήσουν να μάθετε περισσότερα πράγματα για αυτό, όπως σε ποιους τομείς τα καταφέρνει και πού δυσκολεύεται. Η καλή σχέση μαζί τους θα ενισχύσει και την καλή σχέση μεταξύ αυτών και του παιδιού σας.
  5. Ασχοληθείτε με όσα συμβαίνουν στο σχολείο με τον τρόπο που μπορείτε. Όπου μπορείτε να προσφέρετε, δώστε τη βοήθειά σας και γνωρίστε καλύτερα το δεύτερο σπίτι του παιδιού σας.
  6. Δραστηριοποιηθείτε στο σύλλογο γονέων και κηδεμόνων για να προτείνετε λύσεις σχετικά με εκπαιδευτικά ζητήματα ή σε σχέση με θέματα πολιτικής του σχολείου που θα θέλατε να βελτιώσετε.
  7. Ζητήστε από το παιδί σας να σας μάθει κάτι για ένα θέμα που το ενδιαφέρει. Ο ρόλος του «δασκάλου» θα του αρέσει και πιθανόν να είναι και ένα κίνητρο για μάθει περισσότερα πράγματα για το συγκεκριμένο θέμα.
  8. Ενθαρρύνετε και εκτιμήστε τις ερωτήσεις του. Είτε είναι 3 και σας βομβαρδίζει με ερωτήσεις που ξεκινούν με το «γιατί», είτε 5 και προσπαθεί να μάθει το αλφάβητο, θεωρεί πως εσείς κατέχετε την γνώση. Αν απαντάτε στις απορίες του, ακόμα και αν χρειαστεί να ψάξετε τις απαντήσεις, θα το ενθαρρύνετε να εμβαθύνει στα ζητήματα που το ενδιαφέρουν και να γνωρίζει ακόμα περισσότερα πράγματα. Κολάζ υποστηρικτικής μητέρας
  9. Βοηθήστε το να συνδέσει όσα μαθαίνει με πράγματα που ήδη ξέρει. Σκεφθείτε τι γνωρίζει ήδη το παιδί σας και προσπαθήστε να συνδυάσετε τις νέες γνώσεις με τις πληροφορίες που ήδη έχει αφομοιώσει.  
  10. Αγγίξτε το παιδί σας όταν μαθαίνει κάτι καινούργιο. Αγκαλιάστε το μικρό σας όταν διαβάζετε μαζί ένα καινούργιο βιβλίο ή όταν μαθαίνετε αριθμητική.
  11. Ακούστε προσεκτικά όταν το μικρό σας μιλάει για πράγματα που μαθαίνει. Τα παιδιά αφομοιώνουν καλύτερα τις πληροφορίες αν διηγούνται όσα έμαθαν σε κάποιους τρίτους.
  12. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να είναι πιο ενεργητικό όταν μαθαίνει κάτι. Για παράδειγμα, παρακινήστε το να τραγουδήσει ένα τραγούδι για αυτά που μαθαίνει, να σηκωθεί από τη θέση του, να μετακινηθεί μέσα στο σπίτι ή να απεικονίσει σε μια ζωγραφιά τα καινούργια πράγματα που έμαθε.
  13. Προσφερθείτε να εντοπίσετε τα λάθη σε αυτό που κάνει το μικρό σας αλλά μην το κάνετε αν πρώτα δεν σας το ζητήσει. Επίσης, αφιερώστε χρόνο ώστε να δείτε μαζί τα λάθη του. Για παράδειγμα, εάν εντοπίσετε μια λέξη με λάθος ορθογραφία μη βιαστείτε να την διορθώσετε. Δείξτε την στο παιδί σας και πείτε του ότι είναι γραμμένη λάθος (προσοχή γιατί η νέα ορθογραφία μερικών λέξεων (τρένο/τραίνο, αβγό/αυγό) έχει εκθέσει πολλούς γονείς). Έπειτα, αφήστε το να την γράψει με εναλλακτικούς τρόπους μέχρι να βρει τον σωστό.
  14. Ενθαρρύνετε το μικρό σας ώστε να νιώθει υπερήφανο για όλα όσα έχει μάθει. Υπενθυμίζοντας του τα κατορθώματά του πριν πάει στο σχολείο (το ότι γνωρίζει τους αριθμούς, έχει μάθει να ντύνεται και να τρώει μόνο του) θα ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του για να ανταπεξέλθει στα δύσκολα μαθήματα του σχολείου.
  15. Κάντε ερωτήσεις για να βοηθήσετε το μικρό σας να ανασύρει γνώσεις που κατέχει ήδη.
  16. Αφήστε το μικρό σας να πειραματιστεί και ρισκάρει, καθώς η εμπειρία είναι πολλή σημαντική στη διαδικασία της μάθησης.
  17. Προσφέρετε πληροφορίες και επεξηγήσεις αλλά μην τις επιβάλλετε, καθώς το μικρό σας θα μάθει προσπαθώντας μόνο του και ζητώντας βοήθεια όταν πράγματι τη χρειαστεί.
  18. Ενθαρρύνετε το μικρό σας να συνεργαστεί με ένα συμμαθητή ή συμμαθήτριά του, για να διαβάζουν, λόγου χάρη, παρέα.
  19. Μην ξεχνάτε ότι το παιδί σας κάνει πάντα το καλύτερο δυνατόν. Θέλει να μάθει και να τα πάει καλά και θέλει να ευχαριστήσει το δάσκαλο ή τη δασκάλα του αλλά πολύ περισσότερο θέλει να ευχαριστήσει εσάς.
  20. Δείχνετε εμπιστοσύνη στη νοημοσύνη του παιδιού σας και μάθετε και το ίδιο να εκτιμά τον εαυτό του. Ένας τρόπος για να πετύχετε κάτι τέτοιο είναι να ρωτάτε τη γνώμη του μικρού σας για ζητήματα που είναι σημαντικά για εκείνο ή το ενδιαφέρουν.
  21. Κατανοήστε ότι τα λάθη και το παιχνίδι αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικασίας της μάθησης.