Μελαγχολία μετά το καλοκαίρι;

Μελαγχολία μετά το καλοκαίρι;

10 τρόποι για να βοηθήσετε το μικρό σας να ξεπεράσει τη μελαγχολία μετά τις διακοπές και να μπει και να ξεκινήσει την σχολική χρονιά με νέα ορμή.

Η επιστροφή στην πόλη, η επικείμενη έναρξη του σχολείου, η αλλαγή στο καθημερινό πρόγραμμα ενδέχεται να συνοδεύεται από μια μικρή μελαγχολία για το μικρό σας καθώς νιώθει ότι αφήνει πίσω του τις μέρες της ανεμελιάς. Δείτε 10 τρόπους για να κάνετε τη μετάβαση πιο ομαλή.


1.Μπείτε σε πρόγραμμα. Μην περιμένετε να έρθει η τελευταία ημέρα πριν πάει στο σχολείο για να βάλετε το μικρό σας για ύπνο νωρίς το βράδυ. Ξεκινήστε από τώρα αλλάζοντας σιγά σιγά και σταδιακά το καθημερινό πρόγραμμα από την ώρα που θα κοιμάται και θα ξυπνάει μέχρι τις ώρες που θα τρώει, έτσι ώστε να αρχίζει να προσαρμόζεται.

2.Συμπεριλάβετε το παιδί σας. Επιτρέψτε στο μικρό σας να συμμετέχει στις αποφάσεις και στην προετοιμασία για το σχολείο. Ζητήστε τη γνώμη του σχετικά με τα πράγματα που θα χρειαστεί για τη σχολική χρονιά αλλά και για το πρόγραμμα που αλλάζει με την επιστροφή. Όσο πιο πολύ εμπλέκεται στην προετοιμασία τόσο πιο ενθουσιασμένο θα είναι για τη νέα καθημερινότητα.

3.Αναζητήστε τα σημάδια της μελαγχολίας. Καθώς είναι πολύ σπάνιο ένα παιδί ακόμα αν είναι 8 χρονών να σας πει πώς αισθάνεται, θα πρέπει να το καταλάβετε από τη συμπεριφορά του. Για παράδειγμα, μπορεί να έχει πρόβλημα με τον ύπνο, να αρνείται να σηκωθεί το πρωί από το κρεβάτι, να κλαίει, να έχει απότομα ξεσπάσματα και να είναι επιθετικό απέναντι στο αδερφάκι του. Όλα τα παραπάνω ενδέχεται να είναι σημάδια της φθινοπωρινής μελαγχολίας όταν το βλαστάρι σας συνειδητοποιεί πως το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Μελαγχολία μετά το καλοκαίρι;

4.Γίνετε καλός ακροατής. Αν το μικρό σας αρχίζει να μοιράζεται μαζί σας τα συναισθήματα του σχετικά με το τέλος του καλοκαιριού, μην υποβαθμίζετε τις σκέψεις του και ακούστε το προσεκτικά. Θα ήταν λάθος να μην το αφήνετε να μιλά για δύσκολα συναισθήματα και να μην αποδέχεστε ότι είναι στενοχωρημένο. Όταν νιώσει ότι το έχετε ακούσει είναι πολύ πιθανό να επιθυμήσει να βρει λύσεις και να προχωρήσει.

5.Προετοιμαστείτε για ενδεχόμενα προβλήματα. Αν το παιδί σας θα πάει σε καινούργιο σχολείο, τότε προετοιμαστείτε μαζί του σχετικά με την καινούργια διαδρομή που θα ακολουθεί, με τα πράγματα που θα χρειαστεί να έχει μαζί του αλλά και τον τρόπο με τον οποίο θα γνωρίσει νέους φίλους. Ακόμα, το παιχνίδι ρόλων είναι πιθανό να το βοηθήσει και να του μετριάσει το άγχος.

6.Περισσότερες αγκαλιές. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, αγκαλιές και διάβασμα παραμυθιών έτσι ώστε το παιδί σας να νιώσει μεγαλύτερη σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Μην ανησυχείτε ότι θα δυσκολευτεί να σας αποχωριστεί. Στην πραγματικότητα θα συμβεί το αντίθετο: θα έχει πάρει αυτό που έχει ανάγκη από εσάς και θα νιώσει πιο δυνατό και ορεξάτο για να αντιμετωπίσει την νέα πραγματικότητα.

7.Τεχνικές χαλάρωσης. Μάθετε στο μικρό σας πώς να χαλαρώνει ώστε να χρησιμοποιεί τις ίδιες τεχνικές μόνο του σε περίπτωση που αρχίζει να αγχώνεται. Πείτε του να σκέφτεται κάποια όμορφη εικόνα ή κατάσταση από το παρελθόν, όπου ήταν χαρούμενο, ή να κοιτάει μια φωτογραφία που του δημιουργεί θετικά συναισθήματα.

Ξεκινήστε την νέα χρονιά με ορμή8.Βοηθήστε το να θέσει στόχους. Κάντε μια αναδρομή στην περυσινή χρονιά και στην πρόοδο που έκανε. Έπειτα θέστε από κοινού στόχους για τη χρονιά που έρχεται, σε ότι αφορά για παράδειγμα τα μαθήματα και τους φίλους. Απαριθμώντας αυτά που είχε καταφέρει τον προηγούμενο χρόνο θα κατανοήσει ότι η πρόοδος είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί και αυτή τη χρονιά. Θα του δείξετε έτσι πώς όσα του φαίνονταν δύσκολα και πέρυσι τελικά τα κατάφερε, συνεπώς δεν θα πρέπει να ανησυχεί και για φέτος.

9.Γιορτάστε το τέλος του καλοκαιριού. Μπορείτε να οργανώσετε μια γιορτή για το τέλος του καλοκαιριού, όπως ένα πικνίκ ή μια βόλτα στη θάλασσα. Μπορείτε ακόμα να μιλήσετε για τις ωραίες στιγμές των διακοπών και να φτιάξετε ένα άλμπουμ με φωτογραφίες από εκεί.

10.Σημειώστε στο ημερολόγιο. Αρχίστε από πριν να σημειώνετε στο ημερολόγιο κάποιες σημαντικές ημερομηνίες για δραστηριότητες που έχετε να κάνετε. Το μικρό σας θα συνειδητοποιήσει πως υπάρχουν τόσα πολλά και ευχάριστα πράγματα που το περιμένουν και αυτή τη χρονιά, που η έναρξη των σχολείων δεν θα του φανεί και τόσο άσχημη.