Όταν το παιδί σας αρνείται να πάει στο σχολείο
Το νέο περιβάλλον του σχολείου μπορεί να κάνει το μικρό σας να αναπολεί τη θαλπωρή του γνώριμου σπιτιού του, ειδικά αν πιέζεται με τα μαθήματα ή με τις σχέσεις με τα άλλα παιδιά. Πιθανόν το σχολείο να του δημιουργεί τέτοιο άγχος που να προσπαθήσει να το αποφύγει ή να δημιουργήσει λόγους οι οποίοι αρκούν για να μην πάει. Μπορεί λόγου χάρη να παραπονιέται ότι δεν νιώθει καλά έχοντας απροσδιόριστα συμπτώματα.
Πολλά παιδιά που βιώνουν άγχος ή φοβία για το σχολείο παρουσιάζουν συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος, τα οποία δεν μπορούν να ελέγξουν συνειδητά. Σε αυτά περιλαμβάνονται ο πονοκέφαλος, ο στομαχόπονος, η ναυτία ή η ζαλάδα. Πιο σπάνια είναι τα συμπτώματα όπως ο εμετός, η διάρροια, ο πυρετός ή η απώλεια βάρους. Τα εν λόγω συμπτώματα εμφανίζονται περισσότερο τις καθημερινές και μοιάζουν να εξαφανίζονται «μαγικά» τα σαββατοκύριακα, ενώ όταν το παιδί που βιώνει άγχος για το σχολείο εξετάζεται από γιατρό εκείνος δεν μπορεί να διαγνώσει κάποια συγκεκριμένη ασθένεια.
Πολύ συχνά, τα παιδιά που θέλουν να αποφύγουν το σχολείο δεν ξέρουν ακριβώς γιατί αισθάνονται άρρωστα και πιθανόν να δυσκολεύονται να επικοινωνήσουν τι είναι αυτό που τους προκαλεί δυσφορία. Ωστόσο, τα συμπτώματα μπορεί να αποτελέσουν τον τρόπο για να επικοινωνηθεί η συναισθηματική πίεση όσον αφορά:
- Τον φόβο της αποτυχίας
- Τα προβλήματα με άλλα παιδιά (πειράγματα από συμμαθητές)
- Άγχος σχετικά με τις δημόσιες τουαλέτες
- Άσχημη συμπεριφορά του/της δασκάλου/ας
- Ενδοσχολική βία ή απειλές
Σε ορισμένες περιπτώσεις κάποια παιδιά που ήθελαν να αποφύγουν το σχολείο θεωρούσαν ότι με την απουσία τους από το σπίτι θα βίωναν μια ακόμα απώλεια, αν είχαν ήδη βιώσει μια οδυνηρή απώλεια στο παρελθόν λόγω θανάτου ή χωρισμού.
Σε συνδυασμό με το σχολικό περιβάλλον η αποφυγή του σχολείου μπορεί να σχετίζεται με τη δυσκολία του παιδιού να αποχωριστεί τους γονείς του και να νιώθει ασφαλές όταν βρίσκεται μακριά τους. Τα παιδιά αυτά τείνουν να είναι πιο ανασφαλή και λιγότερο ανεξάρτητα ή κοινωνικά από άλλα. Πιθανόν και οι ίδιοι οι γονείς να είναι υπερπροστατευτικοί ή να παρουσιάζουν κατάθλιψη ή κάποια ασθένεια και έτσι να επιθυμούν συνεχώς υποσυνείδητα τη συντροφιά του παιδιού τους, ειδικά αν πρόκειται για μοναχοπαίδι.
Εάν, επομένως, κάπου σε όλα τα παραπάνω διακρίνεται κάποιες αλήθειες που αφορούν την οικογένειά σας, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε το πρόβλημα με κάποιον σύμβουλο ψυχικής υγείας. Αυτός θα βοηθήσει τόσο το μικρό σας όσο και εσάς να απαλλαγείτε από τα συμπτώματα που φέρνει στην ζωή σας ο αποχωρισμός του σχολείου.