3 tips για να μοιράζεται μαζί σας τις σκέψεις του χωρίς να το βομβαρδίζετε με ερωτήσεις
Θέλετε απεγνωσμένα να μάθετε τα πάντα για το παιδί σας, για το τι κάνει όταν δεν είναι σπίτι, τι σκέφτεται, πώς αισθάνεται και τι είναι αυτό που το απασχολεί. Εκείνο όμως έχει ορκιστεί στη … σιωπή και όλες οι προσπάθειες να αποσπάσετε το παραμικρό πάνε στο βρόντο. Μήπως επιλέγετε τη λάθος στιγμή; Μήπως ο τρόπος σας είναι λάθος; Μήπως και εσείς οι ίδιοι δεν μιλάτε πολύ για όσα σας συμβαίνουν;
Δείτε στη συνέχεια τρεις τρόπους που θα σας βοηθήσουν να «ξεκλειδώσετε» το παιδί σας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα έναν πιο ισχυρό δεσμό μεταξύ σας.
Αποφύγετε την ανάκριση. Είναι σύνηθες με το βλέπετε το μικρό σας να περνάει το κατώφλι της πόρτας να το βομβαρδίζετε με ερωτήσεις για το πώς ήταν η ημέρα του στο σχολείο, αν έφαγε, αν τον ρώτησε κάτι η δασκάλα, αν… Όσο και αν θέλετε να μάθετε τα πάντα από το πρώτο λεπτό, καταπνίξτε την παρόρμησή σας και απλά πείτε του πόσο χαίρεστε που το βλέπετε.
Φροντίστε να περνάτε ποιοτικό χρόνο καθημερινά με το παιδί σας. Μια μικρή βόλτα όπου θα είστε οι δυο σας, μια μικρή κουβεντούλα λίγο πριν κοιμηθεί ή κάνοντας μαζί μια δραστηριότητα που απολαμβάνει, θα ανοίξουν διαύλους επικοινωνίας και θα ενισχύσουν συναισθηματικά τη σχέση σας. Πιθανόν να ξαφνιαστείτε πόσο εύκολα και γρήγορα θα ανοίγεται το παιδί σας, ίσως και χωρίς καμία ερώτηση από την πλευρά σας!
Μοιραστείτε τις δικές σας σκέψεις.Αν το παιδί σας αρνείται να ανοιχτεί και να σας μιλήσει, δοκιμάστε να μιλήσετε εσείς για τον εαυτό σας. Έτσι δίνετε το παράδειγμα, και δείχνετε στην πράξη ότι η σχέση σας δεν είναι μονόπλευρη, ούτε ότι βρίσκεστε σε ένα σημείο υπεροχής από όπου πρέπει να είστε για όλα ενήμεροι. Ακόμα και αν πιστεύετε πως αυτά που λέτε δεν θα ενδιαφέρουν το παιδί σας, μην το βάζετε κάτω. Αρχίστε να μιλάτε για το πώς περάσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και για θέματα που σας απασχολούν. Ολοκληρώστε την «εξομολόγηση» ευχαριστώντας το που σας άκουσε και τονίζοντας πως αισθάνεστε καλύτερα όταν μπορείτε να μιλάτε για όσα σκέφτεστε.