Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης

Σημάδια χαμηλής αυτοεκτίμησης

Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια που δείχνουν ότι το παιδί σας μπορεί να έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση

*Με την συνεργασία της συμβούλου ψυχικής υγείας- ψυχοθεραπεύτριας, Μίνας Κάνταρου.

Αν ένα παιδί έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση σημαίνει ότι δεν είναι σίγουρο για τον εαυτό του άρα έχει και χαμηλή αυτοπεποίθηση. Για να καταλάβετε εγκαίρως αν συμβαίνει κάτι τέτοιο ώστε να προλάβετε να το διορθώσετε μάθετε να διαβάζετε τα σημάδια. Αυτά μπορεί να είναι καθημερινές αντιδράσεις του παιδιού σας ή να συμβαίνουν μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις. Αν ωστόσο αποτελέσουν επαναλαμβανόμενο μοντέλο συμπεριφοράς τότε σημαίνει πως θα πρέπει να αντιμετωπίσετε με προσοχή το πρόβλημα. Ποια είναι αυτά τα σημάδια;

1. Το παιδί σας αποφεύγει να κάνει μια δραστηριότητα ή μια πρόκληση χωρίς καν να το δοκιμάσει. Αυτό συνήθως σημαίνει φόβο αποτυχίας ή μια αίσθηση ανικανότητας.

2. Παρατάει εύκολα ένα παιχνίδι ή μια δραστηριότητα, αμέσως μόλις απογοητευθεί με κάτι.

3. Λέει ψέματα ή κλέβει μόλις αισθανθεί ότι θα χάσει το παιχνίδι.

4. Μετανιώνει ή επιστρέφει σε κάτι αντιδρώντας σαν μωρό ή με ανόητο τρόπο. Αυτού του είδους η συμπεριφορά προκαλεί πειράγματα από συνομηλίκους, συνεπώς το παιδί νιώθει προσβεβλημένο και πληγωμένο.

5. Θέλει να έχει τον έλεγχο, γίνεται αυταρχικό και καθόλου ευέλικτο, θέλοντας έτσι να κρύψει τα αισθήματα της ανικανότητας, της αδυναμίας και της ανεπάρκειας.

6. Βρίσκει δικαιολογίες ή υποβιβάζει την σημασία κάποιων πραγμάτων ή δραστηριοτήτων (π.χ. «ούτως ή άλλως δεν μου αρέσει αυτό το παιχνίδι») θέλοντας έτσι να ρίξει το φταίξιμο σε τρίτους ή σε εξωτερικούς παράγοντες.

7. Δεν τα πάει καλά στο σχολείο και έχει χάσει το ενδιαφέρον του για συνηθισμένες δραστηριότητες.

8. «Αποσύρεται» κοινωνικά, έχοντας όλο και λιγότερη επαφή με φίλους.

9. Αντιμετωπίζει εναλλαγές στη διάθεσή του, όπως στενοχώρια, κλάμα, ξεσπάσματα θυμού, απογοήτευση ή υπερβολική ησυχία.

10. Ασκεί κριτική στον εαυτό του χρησιμοποιώντας φράσεις του τύπου «δεν κάνω τίποτα σωστά», «δεν αρέσω σε κανέναν», «είμαι άσχημος/η», «εγώ φταίω», «όλοι οι άλλοι είναι πιο έξυπνοι από εμένα».

11. Δυσκολεύεται να αποδεχτεί τόσο την επιβράβευση όσο και την κριτική.

12. Ενδιαφέρεται πολύ ή είναι πολύ ευαίσθητο στο τι γνώμη θα έχουν οι άλλοι για εκείνο.

13. Φαίνεται να επηρεάζεται πάρα πολύ τους συνομηλίκους του, όσον αφορά αντιδραστικές συμπεριφορές στο σχολείο.

14. Στο σπίτι ή θα προσφέρει διαρκώς τη βοήθειά του ή δεν θα βοηθάει καθόλου.


Πώς θα μεγαλώσετε παιδιά με αυτοπεποίθηση και υψηλή αυτοεκτίμηση; Οι απαντήσεις στα άρθρα «Αυτοπεποίθηση στο maximum!» και «Πώς να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση».