Εθισμός με τη γυμναστική;

Εθισμός με τη γυμναστική;

Όταν η άσκηση από υγιή συνήθεια γίνεται ψυχαναγκασμός

*Με τη συνεργασία του Ψυχολόγου-Life Coach, Κωνσταντίνου Περρωτή.

Μπορεί η άσκηση να είναι πολύ σημαντική για την υγεία αλλά καμιά φορά ενδέχεται να έχει άσχημες συνέπειες. Πότε συμβαίνει αυτό; Όταν αυτός που κάνει γυμναστική εθίζεται στην άσκηση με αποτέλεσμα να του γίνει εμμονή. Είναι μια παρόμοια κατάσταση με τις ψυχολογικές διαταραχές σε σχέση με το φαγητό.

Η άσκηση μετατρέπεται από μια υγιή συνήθεια σε εθισμό όταν κάποιος δεν αθλείται για ικανοποίηση αλλά επειδή σκέφτεται ότι πρέπει να το κάνει, διαφορετικά αισθάνεται ενοχές, δηλαδή γυμνάζεται ψυχαναγκαστικά. Αν η αθλητική δραστηριότητα που παλαιότερα ευχαριστούσε το παιδί σας τώρα μοιάζει να του ρουφάει όλη την ενέργεια χωρίς θετικά αποτελέσματα, τότε ίσως θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο εθισμού.

Το πρόβλημα προκύπτει από τη στιγμή που ένα νεαρό αγόρι ή κορίτσι παύει να ενδιαφέρεται για άλλα πράγματα παρά μόνο για την άσκηση και την εικόνα του σώματός του, έχοντας αυτά ως βασικές προτεραιότητες στη ζωή του. Πρόκειται φυσικά για μια μοντέρνα διαταραχή που σχετίζεται άμεσα με τα πρότυπα που επιβάλλει το σύγχρονο life-style και επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τις νέες γυναίκες.

Ενδείξεις

Αν η άσκηση αρχίσει να γίνεται για το παιδί σας ψυχαναγκασμός, τότε θα εμφανιστούν κάποιες από τις παρακάτω ενδείξεις:

  • Ασκείται μόνο του, απομονωμένο από άλλους.
  • Ακολουθεί διαρκώς το ίδιο αυστηρό πρόγραμμα γυμναστικής.
  • Ασκείται για περισσότερο από δύο ώρες την ημέρα, συνεχόμενα.
  • Έχει εμμονή με το χάσιμο βάρους ή με το κάψιμο θερμίδων.
  • Ασκείται ακόμα και όταν είναι άρρωστο ή τραυματισμένο.
  • Ασκείται μέχρι το σημείο να πονάει.
  • Παραμελεί τα μαθήματά του, τους φίλους του και άλλες δραστηριότητες.

Πώς θα βοηθήσετε

Συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ψυχολόγο καθώς στόχος είναι το παιδί να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματά του και όχι να τα αποφεύγει καταφεύγοντας στο φαγητό ή τη γυμναστική. Η απόκτηση υγιών συνηθειών και η αλλαγή νοοτροπίας μπορεί να βοηθήσει πριν ο εθισμός στη γυμναστική αποβεί καταστρεπτικός.