Με αυτοπεποίθηση ενάντια στα πρότυπα

Με αυτοπεποίθηση ενάντια στα πρότυπα

Ενισχύστε την αυτοπεποίθηση της κόρης σας μέσα από 12 βήματα

Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο μια κοπέλα στην προεφηβική ή εφηβική ηλικία να εγκλωβίζεται στα προβαλλόμενα πρότυπα για το γυναικείο σώμα, την εμφάνιση και τη συμπεριφορά γενικότερα. Ωστόσο για να μεγαλώσετε ένα παιδί με αυτοπεποίθηση, το ζητούμενο είναι να ξεκινήσετε από νωρίς να εστιάζετε στις δυνατότητές της και όχι στην εμφάνιση ή στον τρόπο που ντύνεται. Δείτε 12 τρόπους που θα αναδείξουν τον εσωτερικό της κόσμο, ένα βήμα πέρα από τα στερεότυπα που ισχύουν για τα δύο φύλα.

1. Φροντίστε να αποτελείτε το πρότυπο για την εξωτερική εμφάνιση. Ο τρόπος που αντιμετωπίζει η μητέρα τον εαυτό της και το σώμα της είναι καθοριστικός για τον βαθμό αυτοπεποίθησης που θα έχει η κόρη σας. Επομένως, φροντίστε να έχετε ένα αδύνατο μεν δυνατό και υγιές σώμα δε και να μην έχετε εμμονές σε σχέση με το φαγητό ή τα κιλά. Aποφύγετε να κάνετε ερωτήσεις του τύπου «με παχαίνει αυτό το τζιν;» και να σας απασχολεί έντονα το θέμα του φαγητού μιλώντας αρνητικά για αυτό και μειώνοντας τον εαυτό σας σε σχέση με αυτό, π.χ. ήμουν απαράδεκτη σήμερα γιατί έφαγα πίτσα, οπότε δεν θα φάω βραδινό.

2. Μάθημα σε σχέση με τα media. Δείτε μαζί τηλεόραση και συζητήστε για όσα παρουσιάζονται εκεί. Βοηθήστε τη να αναπτύξει κριτική ματιά και να φιλτράρει τα μηνύματα.

3. Μην τη μεγαλώσετε σαν να είναι εκείνη που πρέπει να ευχαριστεί πάντα τους άλλους. Ενθαρρύνετέ τη να ζητάει αυτό που θέλει, να επιλέγει και να διεκδικεί σύμφωνα με τις ανάγκες της.

4. Φέρτε τη σε επαφή με τον αθλητισμό από νωρίς. Σύμφωνα με έρευνες τα κορίτσια που αθλούνται σε ομάδες έχουν υψηλότερη αυτοπεποίθηση. Αυτό συμβαίνει γιατί αναγνωρίζουν την αξία τους σύμφωνα με τα υπόλοιπα κορίτσια της ομάδας – και φυσικά όχι βάση εξωτερικής εμφάνισης – αντί να αναζητούν για επιβεβαίωση άτομα του αντίθετου φύλου.

5. Επιτρέψτε της να έχει το δικό της στυλ και τη δική της εμφάνιση. Αποφύγετε να της δανείζετε τα ρούχα σας και μην κριτικάρετε κάθε της αγορά απλά και μόνο γιατί επιθυμεί να αποκτήσει κάτι που εσείς δεν θα φορούσατε.

6. Αναγνωρίστε τα άλλα της ταλέντα και όχι μόνο την εμφάνιση. Πέρα από το αν είναι όμορφη, η κόρη σας μπορεί να έχει πλάκα, να είναι καλλιτεχνική φύση ή να της αρέσουν τα μαστορέματα. Φροντίστε συνεπώς για κάθε κοπλιμέντο που κάνετε για την εμφάνιση να το συμπληρώνετε με άλλα δύο σχετικά με τις ικανότητες της και τα ιδιαίτερα εσωτερικά χαρακτηριστικά της.

7. Βοηθήστε τη να αναπτύξει δεξιότητες που είναι ανεξάρτητες από την εμφάνιση. Βοηθήστε τη να συμμετέχει σε δραστηριότητες μέσα από τις οποίες θα μπορεί να εκφραστεί, όπως θέατρο, μουσική, ζωγραφική, και στις οποίες δεν θα παίζει ρόλο η εξωτερική ομορφιά.

8. Επιβραβεύστε τη για τις προσπάθειές της και όχι για την απόδοσή της. Εστιάστε περισσότερο στην προσπάθεια που κάνει και στην ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων. Η δεξιοτεχνία είναι αυτή που χτίζει την αυτοπεποίθηση ενώ η αντοχή στις αποτυχίες είναι αυτή που ενισχύει την προσαρμοστικότητα.

9. Προσέχετε τα περιοδικά που κυκλοφορούν στο σπίτι. Σύμφωνα με έρευνες μετά από μια 15λεπτη ανάγνωση ενός περιοδικού μόδας, η περιέργεια και ο ενθουσιασμός αντικαθίσταται από συναίσθημα ανασφάλειας καθώς υπερισχύει η σύγκριση με τις γυναίκες στις φωτογραφίες.

10. Μην μιλάτε άσχημα ή σχολιάζετε με άσχημο τρόπο άλλες γυναίκες και φυσικά μην επιτρέπετε ούτε στους άντρες να κάνουν κάτι τέτοιο. Επίσης μην αφήνετε τα παιδιά να κοροϊδεύουν το ένα το άλλο σχέση με το φαγητό ή την εξωτερική εμφάνιση.

11. Όσον αφορά στους μπαμπάδες, μην συμπεριφέρεστε στην κόρη σας σαν να είναι ένα εύθραυστο πλάσμα. Έτσι στέλνετε το μήνυμα πως θα πρέπει να περιμένουν έναν άντρα για να την προστατεύσει, να την κανακεύει και να την «σώσει». Απεναντίας διδάξτε τη ότι πρέπει να σταθεί στα δικά της πόδια, να έχει άποψη και να ορίζει τον εαυτό της στηριζόμενη στις δυνάμεις και τις ικανότητές της.

12. Σημαντικό επίσης είναι να γνωρίζει ότι την αγαπάτε ό,τι και να γίνει. Χρειάζεται να γνωρίζει ότι την αγαπάτε χωρίς να έχει σημασία η εμφάνισή της, το ντύσιμό της ή οι επιτυχίες της. Γιατί όσο και αν φαίνεται να δίνει σημασία στον αντίκτυπο που έχει σε άλλα παιδιά της ηλικίας της, η γνώμη των γονιών είναι εξίσου πολύ σημαντική για εκείνη.

Διαβάστε ακόμα το «Έχεις κορίτσι; Μην το καταδικάζεις!»