Tips για να βρείτε τη χρυσή τομή ανάμεσα στην πολλή πίεση και στην καθόλου πίεση όσον αφορά στις εξωσχολικές δραστηριότητες
Όλοι θα θέλαμε το παιδί μας να είναι πρώτο παντού, να σημειώνει επιτυχίες και να κερδίζει. Πόσο ρεαλιστικές είναι όμως αυτές οι προσδοκίες και πόσο πιέζει ένα γονιός το παιδί του για να τα καταφέρει όταν πρόκειται για τις εξωσχολικές δραστηριότητες; Ποια είναι τελικά η χρυσή τομή ανάμεσα στο «ασκώ πίεση» και στο «δεν πιέζω καθόλου», αφού καμία από τις δύο τακτικές δεν έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα;
Κινητοποιώντας το.Είναι σημαντικό να διαχωρίσετε αυτό που κινητοποιεί και αρέσει σε εσάς από αυτό που κινητοποιεί το παιδί σας, μιας και μπορεί αυτά τα δύο να είναι τελείως διαφορετικά. Αν, για παράδειγμα, θέλετε το παιδί σας να γυμναστεί, επιτρέψτε του να επιλέξει το άθλημα που το εκφράζει περισσότερο, ακόμα και αν δεν είναι αυτό που θα επιλέγατε εσείς.
Ποντάρετε στη διασκέδαση.Η επιλογή μιας εξωσχολικής δραστηριότητας ή ενός αθλήματος θα είναι πολύ πιο πετυχημένη αν το παιδί σας φαίνεται να διασκεδάζει ή είναι μια διαδικασία ευχάριστη για αυτό. Έχει λιγότερες πιθανότητες να την εγκαταλείψει σύντομα.
Βοηθήστε το να ξεπεράσει το άγχος. Σε περίπτωση που θέλει να συμμετέχει σε μια καινούργια ομάδα ή δραστηριότητα αλλά αγχώνεται , συζητήστε το με τον δάσκαλο ή τον προπονητή για να το ενθαρρύνει ή με κάποιο μεγαλύτερο παιδί που έχει ήδη ασχοληθεί με την εν λόγω δραστηριότητα. Μπορείτε ακόμα να του διηγηθείτε μια ανάλογη ιστορία για το πόσο αγχωμένοι ήσασταν κάποτε πριν ξεκινήσετε ένα καινούργιο άθλημα και πώς τα καταφέρατε στη συνέχεια.
Οι προκλήσεις θα του κάνουν καλό.Μια απαιτητική δραστηριότητα, η επιτυχία σε έναν διαγωνισμό ή οτιδήποτε αποτελεί πρόκληση είναι για το μικρό σας μια ευκαιρία να αναπτύξει δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει σε δυσκολίες αργότερα στη ζωή του. Σημαντικό είναι ακόμα να το ενθαρρύνετε να δώσει τον καλύτερο εαυτό του, να μην τα παρατάει στην πρώτη δυσκολία και να συνειδητοποιήσει ότι μπορεί να καταφέρει κάτι που το θέλει πολύ. Έτσι του στέλνετε το μήνυμα ότι πιστεύετε σε εκείνο.
Αναζητήστε την αιτία που το παιδί σαςθέλει να εγκαταλείψει την αθλητική ομάδα στην οποία συμμετέχει. Βέβαια εδώ προκύπτει και το ζήτημα της δέσμευσης, γιατί αν η βιωσιμότητα της ομάδας εξαρτάται από την συμμετοχή του παιδιού καλό είναι να το ενθαρρύνετε να τηρήσει την δέσμευσή του απέναντι στην ομάδα. Διαφορετικά αναζητήστε τους λόγους για τους οποίους θέλει να σταματήσει, όπως π.χ. επειδή θεωρεί πως δεν είναι ο καλύτερος, επειδή φοβάται για όσα πρέπει να κάνει, επειδή δεν του αρέσει. Ανάλογα με την αιτία, πάρτε και την ανάλογη απόφαση. Σε περίπτωση δε που πιέζεται πολύ δεν υπάρχει λόγος να αναβάλλετε την αποχώρησή του.
Σημάδια ότι το πιέζετε. Δύο εξωσχολικές δραστηριότητες την εβδομάδα μπορεί να είναι υπερβολή για κάποιο παιδί. Φροντίστε λοιπόν ανάλογα και με την ιδιοσυγκρασία του παιδιού σας να μην παραφορτώνετε το πρόγραμμά του. Αφήστε το να αποφασίσει εκείνο και μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια της πίεσης, όπως είναι ο εκνευρισμός, το κλάμα, ο πονοκέφαλος, ο στομαχόπονος ή η παραδοχή ότι δεν διασκεδάζει πια με την εν λόγω δραστηριότητα. Μην κατεβάζετε, όμως, πολύ τον πήχη μιας και το παιδί σας εύκολα προσαρμόζεται στις προσδοκίες σας. Και αν σταματήσει να πιστεύει στον εαυτό του θα είναι πολύ δύσκολο να αντιστρέψετε την πεποίθηση αυτή.