Ποια είναι τα κίνητρά του όταν πλάθει ιστορίες από τη φαντασία του
Πριν θυμώσετε ή ορίσετε επιπτώσεις όταν «πιάσετε» το παιδί σας να σκαρφίζεται ιστορίες καλό είναι να δείτε ποια είναι τα κίνητρά του. Δεν είναι απαραίτητο ότι μεγαλώνετε έναν μικρό ψεύτη. Υπάρχει περίπτωση το μικρό σας να είναι απλά ένα δημιουργικό παιδί με φαντασία που καλπάζει.
Απόδραση από την πραγματικότητα.Η φαντασία είναι χαρακτηριστικό γνώριμα των παιδιών, επομένως το να πλάθει το μικρό σας ανύπαρκτες ιστορίες είναι φυσιολογικό κομμάτι της ανάπτυξής του. Ενδεχομένως είναι ένας τρόπος για να ξεφύγει σε έναν κόσμο που είναι πολύ πιο ελκυστικός από τον πραγματικό.
Αναζητώντας την προσοχή.Πράγματα που δεν έχουν γίνει και γεγονότα σχεδόν παράλογα μπορούν εύκολα να παρουσιαστούν σαν πραγματικά από ένα παιδί με καλπάζουσα φαντασία που ταυτόχρονα βλέπει ότι οι ιστορίες προκαλούν έκπληξη ή θαυμασμό όχι μόνο από ενήλικες αλλά και από τους συνομήλικούς του. Έτσι ένα από τα κίνητρα της δημιουργίας τέτοιου είδους ιστοριών είναι η ανάγκη να τραβήξει την προσοχή των άλλων. Φανταστείτε με τι θαυμασμό θα το κοιτούν οι συμμαθητές του αν τους πει, λόγου χάρη, ότι ο μπαμπάς του έφυγε για την Ινδία!
Δοκιμάζοντας τα όρια σας.Αν το παιδί σας από το στάδιο της έντονης φαντασίας μεταπηδήσει στο εσκεμμένο ψέμα, τότε θα έχει δρασκελίσει ακόμα ένα σκαλοπάτι της αναπτυξιακής του πορείας. Από τη στιγμή δηλαδή που αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορείτε να γνωρίζετε όλα όσα κάνει, θα προσπαθήσει να ελέγξει τι από όλα αυτά παρατηρείτε ή γνωρίζετε, δοκιμάζοντας έτσι τα όριά σας.
Μαθαίνοντας από τα παραδείγματα.Αν το παιδί σας εξελίσσεται σε μικρό παραμυθά, ίσως θα πρέπει να ξεκινήσετε την αυτοκριτική σας, μιας και εσείς αποτελείτε το βασικό πρότυπο συμπεριφοράς για εκείνο. Τα ψέματα και οι πλασματικές ιστορίες πολλές φορές είναι ένας εύκολος τρόπος για να λυθεί ένα πρόβλημα ή να ξεπεραστεί μια δύσκολη κατάσταση, δίνοντας προσωρινά την αίσθηση του ελέγχου. Δεν αποκλείεται λοιπόν, αν εσείς ακολουθείτε αυτή τη μέθοδο επίλυσης προβλημάτων, να δίνετε παράδειγμα και στο παιδί σας. Το παράδοξο φυσικά σε αυτή την περίπτωση είναι να «τιμωρείται» ένα παιδί που την ουσία αντιγράφει τους γονείς του.
Διαβάστε ακόμα: "Μικρός Πινόκιο"