Πώς να καθησυχάσετε το παιδί σας όταν σας πιάσει επ’ αυτοφώρω να κλαίτε
Αν αισθάνεστε στενοχώρια ή πόνο, πιθανόν να θέλετε να κρύψετε τα δάκρυά σας από το παιδί σας για να μην το στενοχωρήσετε ή το προβληματίσετε. Ωστόσο είναι φυσιολογικό και υγιές τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς τους να βιώνουν όλα τα συναισθήματα, και τα θετικά και τα αρνητικά.
Το κλάμα αποτελεί την φυσιολογική έκφραση κάποιων συναισθημάτων, ακριβώς όπως και το γέλιο, και έτσι δεν είναι απαραίτητο να κρυφτείτε. Ακόμα και αν κρύψετε τα δάκρυά σας, έχετε υπόψη σας ότι ένα παιδί μπορεί να καταλάβει από άλλα σημάδια αν ο γονιός του είναι στενοχωρημένος, συνεπώς είναι σημαντικό να μην κρατάτε κρυφά τα συναισθήματά σας γιατί αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λάθος συμπεράσματα, π.χ. ένα παιδί μπορεί να πιστέψει ότι η μαμά του είναι στενοχωρημένη εξαιτίας του. Πώς, λοιπόν, θα καθησυχάσετε το μικρό σας αν γίνει μάρτυρας του ξεσπάσματός σας;
Εξηγήστε τον λόγο. Το πιο σημαντικό και ίσως το πιο δύσκολο είναι να εξηγήσετε τον λόγο που σας προκάλεσε το κλάμα. Πείτε του τι συμβαίνει, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία και το βαθμό κατανόησης, διαβεβαιώστε το ότι δεν πρόκειται αυτό να επηρεάσει τη ζωή σας συνολικά ή τη μεταξύ σας σχέση και αγκαλιάστε το.
Κάντε το να νιώσει ασφάλεια. Είναι σημαντικό να δείξετε στο παιδί σας ότι μπορεί να νιώθει ασφαλές μαζί σας ακόμα και όταν είστε στενοχωρημένοι.
Μην περιμένετε από εκείνο να σας παρηγορήσει.Ένα από τα συχνά λάθη είναι να περιμένει ένας γονιός παρηγοριά ή καθησυχασμό από το παιδί του. Αυτό όμως είναι εντελώς άδικο και μια ανάθεση ρόλου την οποία δεν μπορεί να σηκώσει ένα παιδί. Εξηγήστε του ότι το κλάμα είναι ένας τρόπος για να αποβάλλετε το άσχημο συναίσθημα από μέσα σας και ότι σύντομα θα είστε εντάξει.
Αποφύγετε τις λεπτομέρειες. Αν κλαίτε επειδή τσακωθήκατε με τον σύντροφό σας, δεν χρειάζεται να εξηγήσετε στο παιδί σας τι έχει συμβεί με λεπτομέρειες, επομένως περιοριστείτε στις παραπάνω προτάσεις για να το καθησυχάσετε.