Μεγαλώνοντας το μοναχοπαίδι σας

Mοναχοπαίδι

Αν έχετε ένα παιδί θα χρειαστεί να δώσετε μεγαλύτερη έμφαση σε συγκεκριμένους τομείς όσον αφορά στην ανατροφή του. Δείτε ποιοι είναι αυτοί.

Η πρώτη λέξη που έρχεται συνειρμικά όταν ακούει κανείς τη λέξη μοναχοπαίδι είναι «κακομαθημένο». Πέρα, ωστόσο, από τους κλασικούς και πολλές φορές αβάσιμους συνειρμούς, επειδή τα μοναχοπαίδια δέχονται όλη την αγάπη και την προσοχή των γονιών τους τείνουν να ωριμάζουν πιο γρήγορα, ζουν για να ευχαριστούν τους άλλους και έχουν χαρακτηριστικά ηγέτη. Δείτε πώς θα διαχειριστείτε την ανατροφή και τη σχέση σας με το μοναχοπαίδι σας.

Δεν σας συμπληρώνει. Τα μοναχοπαίδια συνήθως μεγαλώνουν σαν «μικροί» ενήλικες, είναι πολύ υπάκουα και τείνουν να θέλουν να ευχαριστήσουν την «εξουσία», δηλαδή εσάς τους γονείς. Στην πραγματικότητα όμως χρειάζονται τον χρόνο και την ελευθερία να κάνουν αυτό που θέλουν. Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν πως το παιδί τους δεν είναι η δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται για να επιτύχουν οι ίδιοι, αλλά ότι είναι μια ξεχωριστή προσωπικότητα με τα δικά του θέλω.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να παρεμβαίνετε. Τα μοναχοπαίδια συνήθως είναι τελειομανή, άρα αν εσείς διορθώνετε ή ξανακάνετε καθετί που φτιάχνει (από το στρώσιμο του κρεβατιού μέχρι την τακτοποίηση της βιβλιοθήκης) το μόνο που θα επιτύχετε είναι να ενισχύσετε την τελειομανία του. Αποφύγετε να βελτιώνετε και να διορθώνετε συνεχώς αυτό που κάνει ή λέει το μοναχοπαίδι σας ή το πρωτότοκο παιδί σας.

Κατεβάστε το βασιλιά από το θρόνο του. Τα μοναχοπαίδια τείνουν να είναι πιο επικριτικά και λίγο περισσότερο εγωκεντρικά. Αυτό σημαίνει πως κάποια από αυτά δυσκολεύονται να μάθουν πώς να μοιράζονται ή να διαπραγματεύονται. Συνήθως τείνουν να προβάλλουν τις σκέψεις τους, τα συναισθήματά τους και τα κίνητρά τους στους άλλους, ακόμα και διακόπτοντάς τους αν είναι δυνατόν. Είναι σημαντικό, λοιπόν, οι γονείς να ελέγχετε και να πειθαρχείτε το παιδί σας όταν χρειάζεται, δείχνοντάς του ότι δεν μπορεί να συμβαδίσει με άλλους ανθρώπους έχοντας αδικαιολόγητη συμπεριφορά.    

Παρακολουθήστε τις υψηλές του προσδοκίες. Τα περισσότερα μοναχοπαίδια έχουν υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και τους άλλους. Όμως, συχνά οι υπερβολικές ή οι πολύ υψηλές προσδοκίες μπορεί να οδηγήσουν σε αποτυχίες και το ζητούμενο είναι πώς θα διαχειριστεί το παιδί σας μια αποτυχία. Αρχικά δεν πρέπει να αφήσετε το μικρό σας να ξεκινήσει έναν μονόλογο του τύπου «το ήξερα πως θα μου συμβεί αυτό, πάντα μου συμβαίνει». Αντιθέτως βοηθήστε το να εξετάσετε την κατάσταση από πιο κοντά. Αν για παράδειγμα δεν το επέλεξαν για πρωταγωνιστή στο θεατρικό του σχολείου εξετάστε αν αυτό έγινε επειδή δεν έχει την ικανότητα ή επειδή δεν θυμόταν καλά τα λόγια του επειδή είναι πολύ απασχολημένο με τα μαθήματά του; Όπως και να έχει δώστε του να καταλάβει πώς να έχει κάποιος υποστηρικτικό ρόλο είναι σημαντικό και ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι τέλειος σε όλα.

Μετριάστε τη φιλοδοξία του. Τα μοναχοπαίδια τείνουν να είναι φιλόδοξα, ενεργητικά και πρόθυμα να κάνουν θυσίες για να επιτύχουν. Ωστόσο, αυτό μπορεί να τα αναγκάσει να υποβληθούν σε μεγάλη πίεση για να κατορθώσουν κάτι. Εξηγήστε στο μικρό σας ότι ναι μεν είναι καλό να θέτει κανείς στόχους αλλά υπάρχουν και άλλα πράγματα στη ζωή εκτός από τη δουλειά και την επιτυχία.

Καλλιεργήστε την ανεξαρτησία του. Σαφώς και καταναλώνετε τον περισσότερο χρόνο σας για να καλύψετε τις ανάγκες του παιδιού σας. Παρόλο που εσείς θεωρείτε ότι το βοηθάτε, εκείνο τελικά δεν έχει μάθει να κάνει τίποτα από μόνο του και εξαρτάται απόλυτα από εσάς. Από τη μια είναι σημαντικό να διδάσκετε κάποια πράγματα στο παιδί σας αλλά από την άλλη πρέπει να το αφήνετε να έρχεται αντιμέτωπο με καταστάσεις αβεβαιότητας ώστε να αναπτύξει την ικανότητά του για επίλυση προβλημάτων και να καλλιεργήσει την ανεξαρτησία του.    Νικήστε την μπναξιά του

Νικήστε τη μοναξιά του. Χωρίς αδέρφια τα μοναχοπαίδια συχνά αισθάνονται μοναξιά και δημιουργούν φανταστικούς φίλους ή προσπαθούν να ζωντανέψουν αντικείμενα, όπως κούκλες και λούτρινα ζωάκια. Δεν έχει σημασία πόση προσοχή δείχνετε στο παιδί σας γιατί πολλές φορές εκείνο έχει την ανάγκη κάποιου παιδιού στην ηλικία του. Βάσει των παραπάνω προσπαθήστε ώστε το παιδί σας να συναντά και να παίζει με συνομηλίκους του, ξεκινώντας από την παιδική χαρά της γειτονιάς σας αν δεν έχετε κάποιο συγγενή ή φίλο με παιδιά στην ίδια ηλικία.

Γελάστε. Τα μοναχοπαίδια συνήθως χρησιμοποιούν τετράγωνη λογική, γίνονται πολύ σχολαστικά και κατά συνέπεια πολύ σοβαρά. Έτσι δυσκολεύονται να δουν με χιούμορ την πραγματικότητα. Παρόλο που είναι δύσκολο να μάθετε κάποιον να έχει καλή αίσθηση του χιούμορ προσπαθήστε να γίνεται ένα καλό πρότυπο. Δοκιμάστε να χαμογελάτε και να γελάτε ανοιχτά με το παιδί σας στην καθημερινότητά σας.

Αποφύγετε τις λίστες. Τα μοναχοπαίδια πολλές φορές αρέσκονται στο να φτιάχνουν λίστες, αυτό όμως σημαίνει ότι μπορεί να απασχολούνται τόσο πολύ με τις λεπτομέρειες χάνοντας την ουσία ενός πράγματος. Αν η κορούλα σας είναι αγχωμένη ότι θα ξεχάσει τα βήματα στο χορό, υπενθυμίστε της απλά ότι χορεύει για την ευχαρίστησή της και όχι για να πάρει κάποιο βραβείο.  

Το «όχι» σημαίνει «όχι». Τα μοναχοπαίδια ζουν για να ευχαριστήσουν τη μαμά και τον μπαμπά συνεπώς είναι δύσκολο για τους γονείς να αρνηθούν μια επιθυμία ή μια προσφορά από αυτά. Εξηγήστε στο παιδί σας ότι αν είναι επιλεκτικό στις δραστηριότητές του δεν θα απογοητεύσει ή θα πληγώσει κάποιον. Μαθαίνοντας να λέει «όχι» σε κάποια πράγματα θα μπορεί καλύτερα να θέσει προτεραιότητες στην καθημερινότητά του.