Προετοιμάστε το για μια μετακόμιση

Προετοιμάστε το για μια μετακόμιση

Συμβουλές για το πώς να προετοιμάσετε το μικρό σας σε περίπτωση μετακόμισης αλλά και συμβουλές για ευκολότερη προσαρμογή.

Ανεξάρτητα από τον λόγο για τον οποίο μετακομίζετε, η αλλαγή σπιτιού, γειτονιάς ή ακόμα και πόλης είναι κάτι που θα επηρεάσει το παιδί σας. Παρ’ όλα αυτά, είναι στο χέρι σας είναι να μεταδώσετε ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το καινούργιο περιβάλλον στο οποίο θα βρεθείτε και να το βοηθήσετε να δει με θετική ματιά την αλλαγή. Πώς θα το προετοιμάσετε, λοιπόν, για μια επερχόμενη μετακόμιση; Ακολουθήστε απλώς τις παρακάτω συμβουλές.   

Εστιάστε στα θετικά στοιχεία. Ακόμα κι αν εσείς οι ίδιοι δεν βλέπετε με καλό μάτι την αλλαγή, εστιάστε στο να βρείτε και να αναδείξετε τα θετικά στοιχεία. Παραβλέψτε το άγχος ή τον φόβο για το καινούργιο και μην αφήνετε το εαυτό σας να παρασύρει και το καμάρι σας στον αρνητισμό. Μιλήστε του, λόγου χάρη, για κάτι ενδιαφέρον που έχει η καινούργια γειτονιά, όπως ότι το σπίτι είναι κοντά σε κάποια πλατεία ή παιδική χαρά ή ότι θα έχετε ευκολότερη πρόσβαση σε κάποιο σημείο που του αρέσει. Παράλληλα, δείξτε ενθουσιασμό για τα καλά στοιχεία του καινούργιου σπιτιού, ακόμα και αν δεν είναι το ίδιο όμορφο με το σπίτι που αφήνετε. Εστιάστε λόγου χάρη στο μεγαλύτερο μπαλκόνι, στο διαφορετικό δωμάτιο που θα έχει το μικρό σας, στον  όροφο, στη φωτεινότητα κ.λπ.

Εξηγήστε του ότι δεν φταίει εκείνο. Πολλές φορές ένα παιδί ενδέχεται να αντιληφθεί μια μετακόμιση ως τιμωρία για κάτι άσχημο που έκανε ή ως αποτέλεσμα ενός τσακωμού. Φροντίστε να είστε ξεκάθαροι, εξηγώντας απλά ότι η μετακόμιση δεν σχετίζεται με το ίδιο ή με κάτι που έκανε.

Ενθαρρύνετε την επικοινωνία με τους φίλους του. Ένα παιδί που έχει ξεκινήσει να κοινωνικοποιείται στο νηπιαγωγείο ή στο δημοτικό αντιδρά εντονότερα στην μετακόμιση καθώς του είναι πιο δύσκολο να αποχωριστεί τους φίλους του. Στην πραγματικότητα μετά από μερικούς μήνες οι παλιοί φίλοι θα έχουν αντικατασταθεί από καινούργιους, αλλά καλύτερα μην επιμείνετε σε αυτό. Αντιθέτως ενθαρρύνετέ το να διατηρήσει επικοινωνία με τους φίλους του τηλεφωνικά ή γράφοντας γράμματα και, εάν υπάρχει η δυνατότητα, οργανώνετε επισκέψεις για παιχνίδι και συναναστροφή.  

Βοηθήστε το να συνηθίσει στο καινούργιο σχολείο. Αν η μετακόμιση γίνει σε διαφορετική περιοχή ή σε άλλη πόλη και αυτό σημαίνει πως το μικρό σας θα αλλάξει σχολείο, θα πρέπει να το βοηθήσετε να συνηθίσει στο καινούργιο περιβάλλον και να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του. Κάντε μαζί τη διαδρομή από το καινούργιο σπίτι στο σχολείο του αρκετές φορές και επικοινωνήστε με τη δασκάλα ή τα δάσκαλό του. Η δική της/του βοήθεια είναι σημαντική για να προσαρμοστεί το πρώτο διάστημα.