Ο μοναδικός μου φίλος

Ο μοναδικός μου φίλος

Είναι σωστό να έχει μόνο έναν φίλο;

Πολλά παιδιά προσχολικής ηλικίας συνηθίζουν να κάνουν παρέα μόνο με ένα συγκεκριμένο συνομήλικό τους παιδάκι. Αν το μικρό σας ανήκει στην κατηγορία των παιδιών που έχουν μόνο έναν φίλο, με τον οποίο είναι μάλιστα αρκετά προσκολλημένο, μην ανησυχείτε! Πρόκειται για φυσιολογική συμπεριφορά η οποία μάλιστα εύκολα μπορεί να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, μιας και τα συναισθήματα των παιδιών σε αυτή την ηλικία είναι αρκετά ρευστά.  

  • Το παιδί σας ανταποκρίνεται με ενθουσιασμό στην πρώτη του εμπειρία της φιλίας, στην ασφάλεια να παίζει με κάποιον που γνωρίζει, ή στο γεγονός ότι βρήκε απλά ένα ακόμα παιδί που του αρέσει να παίζει τα ίδια παιχνίδια ακριβώς με εκείνο.
  • Εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του μικρού σας από το αν θα έχει περισσότερους ή μόνο έναν φίλους. Για κάποια παιδιά είναι πολύ πιο εύκολο να σχετίζονται με έναν συνομήλικο από το να κοινωνικοποιούνται σε μεγαλύτερες ομάδες απευθείας.
  • Αν το μικρό σας φαίνεται χαρούμενο με τον φίλο του, αφήστε το να απολαύσει τις συναντήσεις και το παιχνίδι μαζί του. Ωστόσο αν το δέσιμο που αισθάνεται για το άλλο παιδάκι δεν είναι αμοιβαίο, δοκιμάστε να οργανώσετε συναθροίσεις για παιχνίδι προσκαλώντας ένα ή δύο παιδιά ακόμα.
  • Έχετε κατά νου ότι τα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν φέρουν βαρέως, όπως οι ενήλικες, μια απόρριψη. Σίγουρα τα συναισθήματά τους είναι έντονα και υπαρκτά αλλά είναι επίσης και φευγαλέα.