Ένα ψυχολογικό test αυτοσυγκράτησης.
Το πρώτο marshmallow test διεξήχθη από τον 40χρονο καθηγητή του Stanford, Walter Mischel. Στόχος του ήταν να διαπιστώσει εάν τα 4χρονα παιδιά μπορούσαν να αναβάλλουν μια ικανοποίηση με στόχο μια μεγαλύτερη ανταμοιβή. Μεταγενέστερες έρευνες κατέδειξαν πως τα παιδιά που τα κατάφερναν στο συγκεκριμένο test ξεπερνούσαν αργότερα τους συνομηλίκους τους σε διάφορους τομείς, έγραφαν καλύτερα στα εισαγωγικά διαγωνίσματα για τα Πανεπιστήμια, είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, αυτοσυγκέντρωση και ήταν πιο αξιόπιστα. Τέλος, έχει αποδειχθεί πως το συγκεκριμένο test είναι δύο φορές πιο διορατικό από τα διαγωνίσματα μέτρησης IQ.
Ωστόσο, καλό είναι να θυμάστε πως το test που θα οργανώσετε εσείς δεν συγκρίνεται σε τίποτα με ένα επιστημονικό πείραμα, στο οποίο ο διοργανωτής και ο χώρος είναι άγνωστοι, τριγύρω δεν υπάρχει τίποτα άλλο για να ασχοληθεί το παιδί και γενικά οι συνθήκες είναι προκαθορισμένες και ελεγχόμενες. Εάν αποφασίσετε εσείς να τρέξετε ένα marshmallow test καλό θα ήταν να είναι για να διασκεδάσετε μαζί με το παιδί σας και για να του εμφυσήσετε την αξία της αυτοπειθαρχίας.
1. Αφήστε ανοιχτή την κάμερα σας ή την κάμερα του υπολογιστή, χωρίς το παιδί να το γνωρίζει, ώστε να καταγράψετε τι θα συμβεί κατά την απουσία σας.
2. Βάλτε μπροστά στο παιδί ένα marshmallow (ή όποια άλλη λιχουδιά αγαπάει) και πείτε του πως θα χρειαστεί να λείψετε για λίγο. Έπειτα πείτε του πως όταν λείπετε μπορεί να φάει το ζαχαρωτό, αλλά εάν γυρίσετε και δεν το έχει φάει, τότε θα του δώσετε άλλο ένα. Δώστε του να καταλάβει πως εάν το φάει τώρα θα έχει μόνο ένα, αλλά εάν περιμένει λίγα μόνο λεπτά θα μπορεί να απολαύσει δύο.
3. Κατόπιν βγείτε από το δωμάτιο. Οι ερευνητές γύριζαν πίσω μετά από 20 λεπτά, αλλά εσείς μπορείτε να γυρίσετε πολύ νωρίτερα. Είπαμε: στόχος είναι να διασκεδάσετε μαζί με το μικρούλι σας.
4. Όταν επιστρέψετε ανταμείψτε το ή όχι ανάλογα με το τι έκανε. Ωστόσο, μην απογοητευτείτε εάν η έκβαση δεν είναι εκείνη που ελπίζατε, αλλά και μη βιαστείτε να κλείσετε δωμάτιο στο Harvard εάν το «πείραμα» πετύχει. Είπαμε: οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές!
5. Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση θα έχετε την ευκαιρία να ανοίξετε με το μικρό σας έναν εκπαιδευτικό διάλογο γύρω από την πειθαρχεία και την ανταμοιβή και για το ότι μερικές φορές είναι καλό να αναβάλλουμε την άμεση ικανοποίηση μας προκειμένου να πετύχουμε κάτι καλύτερο και μεγαλύτερο.
6. Τώρα, όσον αφορά στο video βάλτε το να το δείτε όλοι μαζί, αφού πιθανότατα θα περιέχει μερικά ξεκαρδιστικά στιγμιότυπα. Εάν δεν μπορείτε να περιμένετε ρίξτε μια ματιά στο παρακάτω και γελάστε με τις αντιδράσεις των παιδιών.