Ξεκλειδώστε τα ταλέντα του

Ξεκλειδώστε τα ταλέντα του

Με τι ενθουσιάζεται το παιδί σας; Δώστε του το κίνητρο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του!

Αντί να αναμένετε να εκδηλώσει το μικρό σας ένα από τα ταλέντα που ελπίζετε πως θα έχει, φροντίστε πρώτα εσείς να τα ξεκλειδώσετε! Γιατί για να κατακτήσει την κορυφή δεν αρκεί να έχει απλά μια κλίση από φυσικού του. Το ταλέντο είναι περισσότερο κάτι που κατακτά με στοχευμένη εξάσκηση, σωστά κίνητρα και φυσικά καθοδήγηση. Η επιτυχία σε ό,τι κάνει, είτε πρόκειται για τη μουσική, τα μαθηματικά, το χορό ή τις τέχνες είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων, όπως ο τρόπος που εξασκείται, ο τρόπος που διαχειρίζεται την αποτυχία, ο τρόπος που οι άλλοι το ενθαρρύνουν και τι είδους κριτική του ασκούν. Έτσι, για να το βοηθήσετε να πετύχει σε αυτό που αγαπά, αρκεί να ακολουθήσετε απλά 5 βήματα.    

Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που το ενθουσιάζει. Δεν είναι εύκολο να εξασκηθεί κανείς σε βάθος, καθώς απαιτείται πάθος, κίνητρο, επιμονή και αγάπη για το αντικείμενο ασχολίας. Όσον αφορά το κίνητρο, όλοι έχουμε μέσα μας τα απαραίτητα εργαλεία νευρολογικής φύσης που είναι ικανά να πυροδοτήσουν τη σκανδάλη για να εκλυθεί ενέργεια που θα μας κινητοποιήσει προς ένα στόχο. Έναν καλλιτέχνη που θα θαυμάσουμε, μια τέχνη που θα ερωτευτούμε. Αρκεί μια μικρή ιδέα, ένας στόχος ή ακόμα και ο θαυμασμός προς κάποιον που ασχολείται με το αντικείμενο που μας αρέσει για να εξασκηθούμε και να γίνουμε πολύ καλύτεροι. Φυσικά όλα τα παραπάνω ισχύουν ακόμα και για ένα μικρό παιδί, επομένως το πρώτο πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αναζητήσετε αυτό που θα το ενθουσιάσει και που θα αποτελέσει το έναυσμα για μια δημιουργική διαδικασία.

Κατανοήστε ότι κάθε είδους εξάσκηση περιλαμβάνει απαραίτητα το λάθος. Τα λάθη, λοιπόν, είναι δομικά στοιχεία που βοηθά στο χτίσιμο των δεξιοτήτων. Ένα παιδί που θα κατανοήσει ότι μέσα από τα λάθη θα μάθει και που δεν θα τα αντιλαμβάνεται σαν αποτυχίες τότε είναι σε καλό δρόμο για να διαπρέψει.

Αναγνωρίστε ότι η εξάσκηση με αργούς ρυθμούς είναι πιο παραγωγική. Όταν ένα παιδί εξασκείται με αργούς ρυθμούς έχει μεγαλύτερη αίσθηση της διαδικασίας και μπορεί να αναγνωρίσει και να διορθώσει περισσότερα λάθη.

Ενθαρρύνετε την προσπάθεια και όχι τις δυνατότητες που έχει από τη φύση του.Όταν λέτε στο μικρό σας πόσο έξυπνο είναι, εκείνο αποφεύγει να πάρει ρίσκα γιατί φοβάται πως αν αποτύχει δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του χαρακτηρισμού που του έχει δώσει. Επίσης αποφεύγει να προσπαθεί γιατί νιώθει ότι έχει ήδη εξασφαλίσει την πρωτιά. Όταν επιβραβεύετε την προσπάθεια, τότε είναι πιο εύκολο για εκείνο να πάρει ρίσκα, να κάνει λάθη και να μάθει από αυτά, άρα να εξασκηθεί σε βάθος και να μάθει. 

Καθοδήγηση από απόσταση. Η εξάσκηση σε βάθος που θα βελτιώσει τις δεξιότητες ενός παιδιού αφορά αποκλειστικά εκείνο και όχι τους γονείς του. Οι γονείς μπορούν να κάνουν δύο βασικά πράγματα, πρώτον να παρατηρήσουν προσεκτικά τι είναι αυτό που το ενθουσιάζει και δεύτερον να το ενθαρρύνουν για την προσπάθειά του, να το βοηθήσουν δηλαδή να χρησιμοποιήσει την ενέργειά του αποτελεσματικά.