Ποια είναι τα βήματα της διαπραγμάτευσης και γιατί είναι αποτελεσματικός τρόπος επίλυσης προβλημάτων
Η διαπραγμάτευση είναι απαραίτητη σε κάθε σχέση και αποτελεί θετικό τρόπο επίλυσης προβλημάτων. Το να μάθει κανείς να διαπραγματεύεται είναι επίσης ένδειξη κοινωνικής ωριμότητας. Όσον αφορά, όμως, στη σχέση γονιού-παιδιού, πότε μιλάμε για διαπραγμάτευση και πότε για δωροδοκία; Αν το 9χρονο παιδί σας αρνείται να σας συνοδεύσει σε δουλειές που έχετε εκτός σπιτιού, η υπόσχεση να του αγοράσετε το αγαπημένο του snack για να έρθει μαζί σας χωρίς γκρίνια είναι αναμφίβολα δωροδοκία. Η διαπραγμάτευση, αντίθετα, αφορά στη διαδικασία που και οι δύο πλευρές προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με τρόπο που να ικανοποιεί τις ανάγκες τους, δίνοντας και παίρνοντας κάτι και οι δύο.
Τα μικρότερα παιδιά συνήθως αποδέχονται την εξουσία του γονιών αλλά καθώς εισέρχονται στην προεφηβική ηλικία αναπτύσσουν περισσότερο την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και λογικής σκέψης και έτσι θέλουν να εξασκήσουν την ικανότητα αυτή μέσω της διαπραγμάτευσης. Μπορεί η αυθεντία σας να αμφισβητείται αλλά αυτό είναι ένα φυσιολογικό βήμα ωριμότητας στο δρόμο προς την ενηλικίωση. Πώς προχωράτε στο στάδιο της διαπραγμάτευσης; Δοκιμάστε τα παρακάτω βήματα:
- Βεβαιωθείτε ότι τόσο εσείς όσο και το παιδί σας κατανοείτε το πρόβλημα ή το θέμα συζήτησης.
- Ξεκινήστε να προτείνετε πιθανές λύσεις. Για παράδειγμα αν το παιδί σας γκρινιάζει γιατί δεν θέλει να σας ακολουθήσει στη δουλειά που έχετε να κάνετε στο κέντρο, ίσως είναι καλύτερα να περιμένετε μέχρι να επιστρέψει ο σύντροφός σας, να το πάτε στο σπίτι ενός φίλου του ή να πάρετε μαζί στο αυτοκίνητο ένα video game για να μην βαριέται.
- Αξιολογήστε τη λύση όταν έχετε και οι δύο συμφωνήσει σε αυτή, πράγμα που σημαίνει ότι και οι δύο θα συμβιβαστείτε. Για παράδειγμα, μια συμφωνία είναι να έρθει αρχικά μαζί σας και στη συνέχεια να το πάτε σε ένα φίλο του. Έτσι εν μέρει θα σας βοηθήσει και εσείς θα διανύσετε μια διαφορετική διαδρομή για να τον εξυπηρετήσετε.