Δυσκολεύεστε να τα βγάλετε πέρα με τις αλλαγές διάθεσης του παιδιού σας που βρίσκεται στην προεφηβική ηλικία; Δείτε πώς θα τις διαχειριστείτε.
Ενώ θεωρείτε πως τα πράγματα πάνε καλά μεταξύ εσάς και του παιδιού σας, παρόλο που βρίσκεται στην δύσκολη προεφηβική ηλικία, ξαφνικά μια αλλαγή διάθεσης τα χαλάει όλα. Μαθαίνοντάς το πώς να εκφράζει με ηρεμία τα συναισθήματά του θα το βοηθήσετε να γίνει πιο ανθεκτικό συναισθηματικά αλλά και θα βελτιώσετε τη μεταξύ σας σχέση. Δείτε πώς να αντιμετωπίσετε άμεσα και αποτελεσματικά τρία συναισθήματα που εκφράζονται με ένταση.
1. Θυμός. Πίσω από το θυμό μπορεί να κρύβεται η ανασφάλεια ή το άγχος ότι μπορεί να μην είναι αποδεκτό από άλλα παιδιά της ηλικίας του. Εσείς αποφύγετε τον τσακωμό και τις διαμάχες. Αντ’ αυτού φροντίστε να καθιερώσετε κάθε μέρα λίγο χρόνο για ήρεμη κουβεντούλα δίνοντάς του έτσι την ευκαιρία και αυξάνοντας την πιθανότητα να σας ανοιχτεί και να σας εμπιστευτεί τα άγχη και τους φόβους του. Για καλύτερα αποτελέσματα επιλέξτε να περάσετε χρόνο μαζί πριν τον ύπνο, μιας και η ώρα αυτή είναι εκείνη που θα το βρείτε πιο χαλαρό και πρόθυμο.
2. Αγένεια. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να θέλει να τραβήξει την προσοχή σας ή να σας πληγώσει. Μην ανοίγετε τέτοιου είδους διάλογο μαζί του και, φυσικά, μην εμπλέκεστε σε τσακωμούς χωρίς νόημα. Ξεκαθαρίστε ότι δεν θα ανεχτείτε την αγένεια και τις προσβολές αλλά μη δίνετε έκταση στο θέμα. Να θυμάστε πως, εάν στόχος του ήταν να σας τραβήξει την προσοχή, με το να αντιμιλάτε ενθαρρύνετε μια τέτοια συμπεριφορά. Αφιερώστε του τον χρόνο και την προσοχή σας όταν δεν είναι αγενές μαζί σας. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι και εσείς δεν του μιλάτε άσχημα. Άλλωστε πολλές φορές τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους.
3. Θλίψη. Οι αλλαγές στην εμφάνιση όπως η ακμή αλλά και η μη αποδοχή από τους συνομηλίκους του (π.χ.να μην το καλέσουν σε ένα πάρτυ), μπορεί να είναι αρκετά για να βυθιστεί στη θλίψη. Ο περισπασμός είναι η καλύτερη λύση σε αυτή την περίπτωση. Ένας περίπατος ή μια ταινία μπορεί να βοηθήσουν. Το κλειδί για να προλάβετε τη στενοχώρια σε αυτή την ηλικία είναι να βρίσκεστε κοντά στο παιδί σας και να έχετε τη διάθεση να το ακούτε.