3 πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για τα παιδιά σας
Είναι λογικό να θέλετε να κάνετε τα πάντα για εκείνο. Σας βγαίνει αυθόρμητα και ενστικτωδώς. Ωστόσο ένας καλός γονιός δεν είναι απαραίτητα κάποιος που τα δίνει όλα στο παιδί του αλλά εκείνος που προσπαθεί να του παρέχει εφόδια, αξίες και αγάπη, μαθαίνοντάς το να είναι ανεξάρτητο για να προχωρήσει στη ζωή του. Βάσει αυτής της λογικής, αναρωτηθήκατε ποτέ ποια είναι αυτά τα πράγματα που δεν πρέπει να κάνετε για τα παιδιά σας; Μπορείτε να βρείτε έστω τρία; Εμείς ναι!
Να λύνετε τις ασκήσεις του. Ακόμα και ο πιο σταθερός χαρακτήρας είναι δύσκολο να αντισταθεί στις παρακλήσεις ενός απελπισμένου μαθητή που δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα στα μαθηματικά ή δεν ξέρει πώς να ξεκινήσει την έκθεσή του και σας ζητάει να τα κάνετε για λογαριασμό του. Το χειρότερο που μπορείτε να κάνετε, όμως, είναι να ενδώσετε. Το βλαστάρι σας πρέπει να προσπαθήσει μόνο του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορείτε να το βοηθήσετε ή να του δώσετε μια κατεύθυνση αν πράγματι έχει κολλήσει. Η προσωπική προσπάθεια στις εργασίες στο σπίτι είναι πολύ σημαντική για την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας αλλά και την εξάσκησή του στα μαθήματα.
Να μιλάτε εσείς αντί για αυτό. Ειδικά αν είναι ντροπαλό ή όχι και τόσο σίγουρο για τον εαυτό του, είναι πολύ πιο εύκολο για εσάς αλλά και για εκείνο να μιλήσετε εκ μέρους του, είτε για να παίξει με ένα άλλο παιδάκι είτε για να ζητήσει νερό σε ένα εστιατόριο. Ωστόσο, η συνήθεια αυτή είναι βλαβερή για την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή του. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να του δώσετε χρόνο και να το ενθαρρύνετε να πει αυτό που θέλει, με τον τρόπο που θέλει. Επιτρέψτε και παράλληλα ενθαρρύνετε τις προσπάθειές του να ζητήσει κάτι και αποφύγετε να απαντάτε εσείς αντί για αυτό σε ερωτήσεις που του κάνουν τρίτοι. Με τον καιρό θα γίνει πολύ πιο σίγουρο για τον εαυτό του, κατορθώνοντας να εκφράζεται με αυτοπεποίθηση.
Να διαλέγετε τους φίλους του. Είναι φυσικό να θέλετε να επιλέξετε τους καλύτερους φίλους για το μικρό σας αλλά αυτή είναι μια διαδικασία από την οποία θα περάσει μόνο του. Προφανώς θα του δώσετε κάποια ερεθίσματα ή θα το φέρετε σε επαφή με ένα συγκεκριμένο κύκλο παιδιών αλλά μην το πιέσετε να μιλάει ή να παίζει περισσότερο με το παιδί που προτιμάτε εσείς. Τέλος, μην θεωρείτε δεδομένο ότι τα παιδιά των φίλων σας θα κάνουν παρέα μεταξύ τους γιατί μπορεί και να απογοητευτείτε.