Νικήστε το άγχος επιστροφής στα θρανία

Νικήστε το άγχος επιστροφής στα θρανία

4 τρόποι για να νικήσετε τα αρνητικά συναισθήματα, τους φόβους και τα άγχη που δημιουργεί η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες!

Υπάρχουν πολλοί, άκρως δημιουργικοί  τρόποι να υπερνικήσει ένας γονιός το άγχος του παιδιού για την επιστροφή στις σχολικές αίθουσες . Δεν χρειάζονται εξειδικευμένες γνώσεις ψυχολογίας, παρά μόνο η αποδοχή του δόγματος που θέλει την εξωτερίκευση των φόβων ή των αρνητικών συναισθημάτων ως το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση όλων όσων βασανίζουν το παιδικό αλλά και το ενήλικο μυαλό.

Πάμε μαζί να δούμε μερικές από τις προτάσεις που παρουσιάζει η ψυχοθεραπεύτρια, Michele Kambolis, στο βιβλίο της «Generation Stressed» και οι οποίες αποτελούν εργαλεία βασισμένα στο παιχνίδι ώστε να μπορέσει ένα παιδί να υπερβεί τα άγχη της καθημερινότητας.

Χτίστε τον τοίχο των ανησυχιών

Ζητήστε από το παιδί να γράψετε ή να ζωγραφίσετε σε χαρτάκια post-it τις ανησυχίες του για την νέα σχολική χρονιά και έπειτα χρησιμοποιήστε τα ως «τούβλα» για να χτίσετε έναν «τοίχο ανησυχιών». Μην ξεχνάτε πως και μόνο η εξωτερίκευση μιας αρνητικής σκέψης φέρνει το παιδί ένα βήμα πιο κοντά στην καταπολέμησή της. Κατόπιν χτίστε πάλι μαζί έναν «τοίχο αισιοδοξίας» στον οποίο θα γράψει τις ελπίδες , τις επιθυμίες του και τις αγαπημένες του αναμνήσεις. Μόλις οι δύο αυτοί τοίχοι ολοκληρωθούν έχει έρθει η ώρα ο ένας τοίχος να πάρει την θέση του άλλου, αφού οι καλές σκέψεις έχουν την δύναμη να γκρεμίζουν καθετί αρνητικό! Βάλτε λοιπόν το παιδί να αντιστοιχήσει ένα θετικό post-it με ένα αρνητικό μέχρι όλα να αντικατασταθούν.

Κλείστε τις αρνητικές σκέψεις σε ένα μπαλόνι

Εξηγήστε στο παιδί ότι ο εγκέφαλος είναι ένας μυς σαν όλους τους άλλους που όσο περισσότερο τεντώνεται τόσο πιο δυνατός γίνεται. Ζητήστε του, λοιπόν, να απομονώσει μια αρνητική σκέψη η οποία φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην ευτυχία του και να την εκπνεύσει μέσα σε ένα μπαλόνι φουσκώνοντάς το. Μόλις γεμίσει το μπαλόνι με την αρνητική σκέψη, τον φόβο, την ανησυχία του μπορεί να την απελευθερώσει στο δωμάτιο βγάζοντάς την μια για πάντα από μέσα του. Εξελικτικά μπορείτε να βάλετε το παιδί σας να φανταστεί ότι στον χώρο που βρίσκεται κατοικεί μια θετική σκέψη («μπορώ να τα καταφέρω») την οποία και μπορεί να εισπνεύσει τοποθετώντας την στο κενό που άφησε η αρνητική.

Φτιάξτε ένα μαγικό σπρέι

Ένα βαποριζατέρ γεμάτο με νερό και αιθέρια έλαια μπορεί να δράσει κάλιστα ως ένα μαγικό σπρέι που διώχνει τους φόβους και ασφαλίζει το περιβάλλον του παιδιού. Χρησιμοποιήστε το για να ψεκάσετε την ντουλάπα του ή κάτω από το κρεβάτι του για να διώξετε τα τέρατα και προτείνετε να το χρησιμοποιεί ψεκάζοντας τον χώρο γύρω του ώστε να γίνει άτρωτο σε όλα όσα το φοβίζουν.

Στραγγίξτε τις ανησυχίες

Το στράγγισμα του σφουγγαριού είναι ένας εξαιρετικός τρόπος εισαγωγής του παιδιού στην προοδευτική χαλάρωση και ένα ισχυρό εργαλείο στην μείωση του άγχους. Σφίγγοντας το σφουγγάρι απελευθερώνονται στο σώμα του παιδιού ορμόνες που βοηθούν στην καλή διάθεση, ανακουφίζουν την ένταση και βοηθούν στην ρύθμιση της απογοήτευσης και του άγχους.

Πείτε στο παιδί, λοιπόν, ότι το ανθρώπινο σώμα είναι σαν ένα μεγάλο σφουγγάρι το οποίο απορροφά σκέψεις και συναισθήματα. Βάλτε μπροστά του έναν κουβά με νερό και βοηθήστε το να διαλέξει μια σκέψη που το βασανίζει («Δεν θέλω να πάω σχολείο- φοβάμαι μήπως δεν μου αρέσει η καινούργια δασκάλα»). Αφήστε το να βουτήξει το σφουγγάρι στο νερό και να το φανταστεί να γεμίζει και να βαραίνει από την σκέψη αυτήν. Έπειτα ζητήστε το να το στρίψει απαλλάσσοντας το από τον φόβο και την ανησυχία.