Όταν ένας φίλος φεύγει μακριά

Όταν ένας φίλος φεύγει μακριά

Tips για να βοηθήσετε το παιδί σας όταν ένας πολύ καλός του φίλος μετακομίζει μακριά.

Καθώς οι φιλίες είναι πολύ σημαντικές για τα παιδιά, ειδικά όταν βρίσκονται στην προεφηβική ηλικία, η απώλεια ενός φίλου, επειδή για παράδειγμα μετακομίζει, μπορεί να είναι μια αρκετά επώδυνη εμπειρία. Δεν είναι μόνο ότι βλέπετε το μικρό σας να στενοχωριέται αλλά θα προβληματίζεστε με ποιον τρόπο να διαχειριστείτε την αλλαγή. Να ενθαρρύνετε το μικρό σας να κρατήσει επαφή με το φίλο που μετακόμισε ή να το πείσετε να προχωρήσει και να βρει νέες φιλίες;

Εκτός από την ανησυχία του για το τι θα συμβεί τώρα που ένας καλός του φίλος είναι μακριά του, το μικρό σας πιθανόν να αγωνιά για το αν θα βρει καινούργιους φίλους. Αν και εσείς διατηρείτε φιλίες από απόσταση, τότε θα αποδείξετε στο μικρό σας ότι η διατήρηση της επαφής και η επικοινωνία είναι σημαντική.

Πιθανόν μετά από καιρό να διαπιστώσετε ότι το παιδί σας επικοινωνεί πιο σπάνια με το φίλο ή τους φίλους που είναι μακριά, καθώς γνωρίζει άλλους ανθρώπους και αποκτά νέα ενδιαφέροντα. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο δεν χρειάζεται να το πιέσετε να διατηρήσει την επικοινωνία ή τη σχέση ενώ φαίνεται ότι αυτή φθίνει.

Επιπλέον, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε μήπως το μικρό σας δυσκολευτεί να κάνει νέους φίλους επειδή εστιάζει στη σχέση του με τους φίλους που είναι μακριά. Στην πραγματικότητα, η σχέση με έναν παλιό φίλο μπορεί να είναι αρκετά βοηθητική για να κάνει το μικρό σας καινούργιες φιλίες. Ούτως ή άλλως το παιδί σας συναναστρέφεται καθημερινά με πολλούς ανθρώπους και είναι αρκετά εύκολο να συνδεθεί με κάποιους από αυτούς. Έτσι γνωρίζει νέους ανθρώπους χωρίς να χάνει την επαφή με τους παλιούς.  

Λυπημένα παιδιά σε αυτοκίνητο

Tips: Πώς να βοηθήσετε όταν ένας φίλος φεύγει μακριά

  • Ένα πάρτι αποχαιρετισμού θα δείξει τη σπουδαιότητα της φιλίας. Μην εκπλαγείτε αν εσείς συγκινηθείτε περισσότερο από τα παιδιά.
  • Κανονίστε συναντήσεις των δύο φίλων στα σπίτια ή έξω. Θα διαπιστώσετε ότι ακόμα και αν έχουν να βρεθούν για αρκετούς μήνες, όταν συναντηθούν είναι σαν να ήταν κάθε μέρα μαζί.  
  • Αν ο φίλος του παιδιού σας έχει μετακομίσει μακριά, για παράδειγμα στο εξωτερικό, και είναι δύσκολο να συναντηθούν, σχεδιάστε να περάσουν μαζί τις διακοπές. Ζητήστε από τους γονείς του, για παράδειγμα, εάν επιστρέψουν στην Ελλάδα να τον αφήσουν να περάσει μερικές μέρες στο εξοχικό σας.
  • Υπενθυμίστε στο μικρό σας να γράφει ή να τηλεφωνεί στο φίλο του αν οι συναντήσεις λόγω της απόστασης είναι σπάνιες.
  • Αναγνωρίστε το γεγονός ότι είναι στενοχωρημένο επειδή ο φίλος του έφυγε μακριά και μην προσπαθείτε να το παρηγορήσετε με φράσεις του τύπου «θα βρεις καινούργιους φίλους». Αυτό σίγουρα θα γίνει αλλά το ότι χάνει έναν άλλο φίλο είναι εξίσου σημαντικό, συνεπώς δεν πρέπει να υποβαθμίζετε την κατάσταση.