Μύθοι και πραγματικότητα για την παιδική ανάπτυξη

Μύθοι και πραγματικότητα για την παιδική ανάπτυξη

Συζήτηση για γονείς με αφορμή το βιβλίο «Μεγαλώνει ο Μότσαρτ εξυπνότερα παιδιά;» του Andrew Whitehouse

Η μουσική του Μότσαρτ αυξάνει τελικά τον δείκτη νοημοσύνης; Κάνουν κακό τα κινητά τηλέφωνα στη γονιμότητα; Αν μια έγκυος τρώει καρότα, αυτά θα αρέσουν αργότερα στο παιδί της; Τα βιντεοπαιχνίδια αυξάνουν την επιθετικότητα; Τι θα συμβεί τελικά, αν ένα αγόρι παίζει με κούκλες;

Με αφορμή το βιβλίο «Μεγαλώνει ο Μότσαρτ εξυπνότερα παιδιά;» θα παρουσιαστούν μερικοί από τους πιο γνωστούς μύθους σχετικά με τη σωματική και ψυχική ανάπτυξη των ανθρώπων. Θα παρουσιαστούν διάφορα ερευνητικά δεδομένα με κατανοητό τρόπο, ενώ οι γονείς θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν διάφορα θέματα σχετικά με το αν ισχύουν ή όχι διάφορες συμβουλές ή πληροφορίες για το τι είναι καλό για τα παιδιά τους.

Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014, 7-9μ.μ.

Πολυχώρος "Οξυγόνο" (Ολύμπου 81, Θεσσαλονίκη)

Τη συζήτηση συντονίζει η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, ψυχολόγος

Διάρκεια: 2 ΩΡΕΣ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. (με την ένδειξη ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΜΟΤΣΑΡΤ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ). Απαραίτητα στοιχεία: ονοματεπώνυμο, επαγγελματική ιδιότητα, διεύθυνση, τηλέφωνο, e-mail.

(Έναρξη δηλώσεων: Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014)

ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΘΕΣΕΩΝ

Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης.

megalomoza*Αντί εισιτηρίου απαιτείται κατά την προσέλευση των συμμετεχόντων η αγορά του βιβλίου ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ Ο ΜΟΤΣΑΡΤ ΕΞΥΠΝΟΤΕΡΑ ΠΑΙΔΙΑ (εκδόσεις Μεταίχμιο).

Λίγα λόγια για την Καλλιόπη Εμμανουηλίδου

Η Καλλιόπη Εμμανουηλίδου είναι εκπαιδευτική-συμβουλευτική ψυχολόγος με ιδιαίτερη εξειδίκευση και ενδιαφέρον σε θέματα που αφορούν τη διατροφή, τη νοημοσύνη, την αγωγή των παιδιών και τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει η επιστήμη της ψυχολογίας με πρακτικούς τρόπους σε προβλήματα της καθημερινότητας. Έχει κάνει μεταπτυχιακά στην Εκπαιδευτική Ψυχολογία, τη Συμβουλευτική στην Εκπαίδευση και την Εκπαιδευτική Έρευνα. Έχει δίπλωμα γενικής συμβουλευτικής και συμβουλευτικής διαταραχών πρόσληψης τροφής και είναι κάτοχος διδακτορικού με θέμα τη νοημοσύνη και το ταλέντο. Διδάσκει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και εργάζεται ως ψυχολόγος και ως επιμορφώτρια στη Θεσσαλονίκη. Από τις εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ κυκλοφορούν τα βιβλία της: Ψυχολογία της διατροφής: Πώς οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τον συναισθηματικό μας κόσμο, Γυρίζω σελίδα… στη διατροφή, Γυρίζω σελίδα… στο άγχος, Γυρίζω σελίδα… στη χαμηλή αυτοεκτίμηση, Το ξωτικό που ήθελε να ψηλώσει.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Τα κινητά και τα ποδήλατα βλάπτουν το σπέρμα;

Όταν μια γυναίκα κάνει παιδί χάνει ένα δόντι;

Μπορεί η ζάχαρη να κάνει το αγγελούδι σας διαολάκι;

Τα βιντεοπαιχνίδια προκαλούν επιθετικότητα;

Αγόρια και Μπάρμπι, κορίτσια και όπλα: τι συμβαίνει;

Αν έχετε οργασμό θα κάνετε αγόρι;

Είναι τα πρωτότοκα παιδιά πιο έξυπνα;

Να μερικά από τα θέματα που προκύπτουν συχνά στις συζητήσεις μεταξύ γονιών, χωρίς ποτέ κανείς να καταλήγει σε ασφαλές συμπέρασμα. Σε αυτό το βιβλίο θα βρείτε απαντήσεις σε δεκατρείς διαδεδομένους μύθους για την εγκυμοσύνη και την ανατροφή των παιδιών, μέσα από καθημερινά παραδείγματα, ιστορικές αναφορές και τις τελευταίες εξελίξεις της επιστημονικής έρευνας.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο αυστραλός ψυχολόγος Andrew Whitehouse διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Winthrop, είναι ιατρικός ερευνητής (διευθύνει ερευνητική ομάδα που ασχολείται με τα αίτια και την αντιμετώπιση του αυτισμού) και συγγραφέας βιβλίων εκλαϊκευμένης επιστήμης. Το 2011 έλαβε τον τιμητικό τίτλο Western Australian Tall Poppy της χρονιάς (ειδικό βραβείο που απονέμεται στην Αυστραλία σε ακαδημαϊκούς με σημαντικό έργο), το 2012 ήταν φιναλίστ για το έγκριτο βραβείο Eureka και το 2013 συμπεριλήφθηκε στη λίστα με τους 100 πιο σημαίνοντες Αυστραλούς.