Λιγότερο αγχωμένα παιδιά με 5 βήματα

Λιγότερο αγχωμένα παιδιά με 5 βήματα

Όταν το μικρό σας ανησυχεί ή φοβάται χρησιμοποιήστε πέντε απλές μεθόδους για να το καθησυχάσετε

Οι ανησυχίες, οι φόβοι, η πίεση και το άγχος δεν είναι χαρακτηριστικά γνωρίσματα μόνο των ενηλίκων. Και ένα παιδί μπορεί να νιώθει ανά περιόδους πίεση, να αγχώνεται όταν έχει να αντιμετωπίσει συγκεκριμένες καταστάσεις ή να φοβάται. Επειδή όμως κανένας γονιός δεν θέλει το παιδί του να αισθάνεται έστω και τον παραμικρό φόβο ή ανησυχία, για να το βοηθήσετε να ανησυχεί λιγότερο απλά εφαρμόστε πέντε απλές μεθόδους. 

Λύσεις στα προβλήματα.Ένα από τα σημαντικότερα εφόδια που θα δώσετε στο παιδί σας είναι η τεχνική να λύνει ένα πρόβλημα βήμα - βήμα. Αν λόγου χάρη δεν ξέρει τι να φορέσει, προτείνετε να ξεκινήσει με την μπλούζα και να συνεχίσει έπειτα με τα υπόλοιπα ρούχα. Τα μικρά βήματα είναι ένας τρόπος για να απλοποιήσει ένα πρόβλημα που μπορεί να του φαίνεται μεγάλο. Σημαντικό εδώ είναι να αναφέρουμε ότι μπορεί η διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος να είναι αγχώδης αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προσφέρουμε άμεσα έτοιμες λύσεις στο παιδί μας. Εάν το μάθουμε να στηρίζεται στον εαυτό του για να υπερπηδά τα εμπόδια που παρουσιάζονται θα κατορθώσουμε να του προσφέρουμε όλη την απαραίτητη αυτοπεποίθηση που χρειάζεται για να μην στρεσάρεται με το παραμικρό.

Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο μας «Αφήστε το να δυσκολευτεί». 

Μικρό ή μεγάλο πρόβλημα. Κι εδώ ακριβώς ερχόμαστε στο είδος του προβλήματος. Υπάρχουν προβλήματα μεγάλα και προβλήματα μικρά, που ναι μεν είναι ενοχλητικά αλλά λύνονται εύκολα. Κάθε φορά που το παιδί σας εκφράζει ανησυχία για κάτι, συζητήστε για το πόσο πραγματικά σοβαρή είναι η κατάσταση. Έτσι θα δει τα πράγματα στην πραγματική τους διάσταση και θα καθησυχαστεί. 

Καλύψτε τις βασικές του ανάγκες και κάντε τις αλλαγές που χρειάζονται. Όταν ένα παιδί είναι ανήσυχο, θυμώνει συχνά και έχει άγχος πιθανόν να χρειάζεται να κοιμάται περισσότερο ή να τρώει περισσότερο. Παράλληλα αν συνειδητοποιήσετε ότι το καθημερινό του πρόγραμμα είναι αυτό που του προκαλεί άγχος ή το δικό σας πρόγραμμα του δημιουργεί πίεση, κάντε τις απαραίτητες αλλαγές ή εγκαταλείψτε το για να δείτε αν η κατάσταση βελτιώνεται.  

Καθησυχάστε το. Δείξτε του πόσο το αγαπάτε και ότι του έχετε εμπιστοσύνη ακόμα και όταν φοβάται. Η συναισθηματική σας αφοσίωση θα το κάνει να νιώσει πιο άνετα, να σας εμπιστευτεί και να νικήσει πολλές από τις ανησυχίες του.

Ευφεύρετε όπλα ενάντια στους φόβους του. Χρησιμοποιήστε διάφορα tricks για να το βοηθήσετε να καταπολεμήσει λόγου χάρη το φόβο για το σκοτάδι, ή την ανησυχία του όταν βρίσκεται με αγνώστους (π.χ. με μια κούκλα που θα το προστατεύει, με ένα σπρέι που εξαφανίζει τα τέρατα κ.λπ.).